Refik Erduran

Refik Erduran

Önde giden zincirli

Önde giden zincirli

Tutumuyla önümüzdeki yıllarda kaderimizi etkileyecek insanların başında hâlâ Amerika Cumhurbaşkanı geliyor maalesef. Pek bir yararı dokunamaz ama ters bir kararla sonumuzu getirebilir.
Onun için, şu belalı tabloda Atlantik ötesindeki kasım seçimini kimin kazanacağı kritik konu. Süper güç direksiyonundaki kişinin her şeyden önce mantık sahibi olması önemli. Bush'un yanlış hesabı yüz binlerce can aldı.
İyi niyetli Obama etkisiz kaldığından, Cumhuriyetçilerin iktidarı yeniden gündemde. Iowa eyaletinde yaptıkları ön seçimi kıl payıyla Mitt Romney kazanarak adaylık yarışında öne geçti.
Iowa Üniversitesi'nin Dünya Yazarlar Atölyesi'ne katılarak ben on ay orada yaşadım. Romney'i seçen eyaletin insanlarının çoğunluğu muhafazakâr çiftçilerdir. Çalışkan, tutumlu, "nizami" kişilerdir ama mantık muhafazasında pek başarılı oldukları söylenemez.
Oradaki program sonunda ayrılacağımız gün eşimle birlikte lojmanı boşaltıp her şeyimizi arabaya yükledik, yollara düştük. Eyalet sınırından çıkmadan hava karardı. Küçük bir motelde gecelemeye karar verdik.
Orta yaşlı, rahibe tavırlı bir kadın kaydımızı yapıp odamızı gösterdi. Yorgun argın yatmaya hazırlanıyorduk ki "Otomobilinize Iowa plakası takılı" diye kapıya dayandı öfkeyle. Plaka yerel olduğuna göre o eyalette ikamet ediyor, moteli kaçamak yeri diye kullanıyormuşuz. Hemen gitmeliymişiz.
Durumu anlattım, evli olduğumuzu söyledim, kanıt diye ehliyet ve pasaportlarımızı gösterdim. Aklanamadık. Kadının kafasında yerel plaka eşitti zina. Tepem attı. "Gitmiyoruz" dedim. "Polis çağır; onlara anlatırım."
Bizi kovmaktan vazgeçti ama kapıyı çarparak giderken bağırdı "Tanrı günahınızı yanınıza bırakmaz!" diye.
***

Peki, Iowa fatihi, belki yıl sonunun Amerika Cumhurbaşkanı Romney nasıl biri? Çok zengin bir iş adamı ve politikacı babanın çok zengin iş adamı ve politikacı oğlu. Rakiplerini rekor çapta televizyon kampanyalarıyla karalayarak, yani para gücüyle yeniyor.
Öğrencilik yıllarında eşek şakaları yapmakla ünlüymüş. Okul yakınlarında âşıklar korusu diye bilinen ağaçlıklı bir yer varmış. Akşamları gençler sevgililerini oraya götürür, oynaşırlarmış araba içlerinde. Romney polis kılığına girer, otomobilleri teker teker basar, bağıra çağıra camlara vurarak içeridekilerin aklını sıçratır, paniklemelerine kahkahalarla gülermiş.
Büyüdükten sonra da geçmemiş tuhaf huyları. Geçen yıl eşiyle birlikte Kanada'daki Kış Olimpiyatı seyrinden dönerlerken uçakta bir yolcuya "Koltuğunu düzelt" demiş. Adam itaatte gecikince boynuna "Vulcan kavraması" yapmış.
(Bilmiyor musunuz onun ne olduğunu? Televizyon dizisi Star Trek'teki uzaylı Vulcan'ların düşmanlarını bayıltmak için kullandıkları "ense tazyiki" imiş.)
Adamcağız üstelik gözaltına alınmış ama saldırganın bağışlaması ile serbest bırakılmış.
En önemlisi, Romney inançlı bir mormon. Onun ne olduğunu da tam bilmeyenler için ansiklopedi bilgisi aktarayım. Ondokuzuncu yüzyılın ilk yarısında Joseph Smith tarafından başlatılmış bir din akımıdır. Kimileri çokeşliliğe izin vermek gibi "İslam'a benzer" özellikleri olduğunu ileri sürseler de, boş laftır. (Yasayla çeliştiği için yüzyıl sonuna doğru çokeşlilikten resmen vazgeçtiler ama, "yeraltında" sürdüren mormonlar var.)
Mensupları Hristiyanlığın bir kolu sayıyorlar dinlerini. Çoğu Hristiyan buna karşı çıkıyor. Kesinlikle bilinen ise mormonluğun hayli garip bir inanç sistemi olduğu. Peygamberliğini ilan eden kurucusu büyülü taşlarla toprak altında hazine arardı. Paralı işlere girişti, hepsini batırdı. Peşine takılan silahlı müritlere güvenerek federal devlete kafa tuttu, askerlerle çarpıştı, yenildi.
Daha otuz dokuz yaşındayken kapatıldığı bir binayı öfkeli kalabalık basınca pencereden atladı, bir yerleri kırıldı, kurşunlarla delik deşik edildi.
Iowa Cumhuriyetçileri işte bu zatın müridi Romney'i seçtiler.
***

Kemal Tahir onaylamadığı bir kesimin durumunu anlatmak için "En akıllıları önde giden zincirli" derdi.
Dünyaya bakarken o sözü hatırlıyorum nedense.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Refik Erduran Arşivi