Bilal Şahan

Bilal Şahan

OBAMA ETİ NEGRO YER Mİ?

OBAMA ETİ NEGRO YER Mİ?

Son günlerde sosyal medyada siyasilerin yaptığı gaflar paylaşılıyor.
Kelimelerin farklı anlamlarda kullanılmasından dolayı yaşanılan sıkıntılı anlar yüzlerde gülücükler açtırıyor.
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel Azerbaycan’da açılıştadır. Törendeki konuşmasını bitiren Merhum Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, Demirel’i "Türkiye'nin baş pezevengi hörmetli gardaşım Süleyman Demirel'e sözlerimi bırakıram!" sözleriye takdim edince Türk heyetinde bir anda şaşkınlık yaşanır.
Bir rivayete göre de Aliyev “Barajlar kralı” Demirel’i övmek için ''Çok pezevenk bi insansınız'' der. Süleyman Demirel de o şaşkınlık içinde ''Siz de az pezevenk değilsiniz'' diye cevap verir.
Kelimelerin ne anlama geldiği ürünlerin iyi pazarlamasında da önemli. İhracata yeni başlayacak olan KOBİ’lere isim koyma dersi veriliyor. Bu konuda, pazarlamada marka hataları üzerine birçok hikaye mevcut. En fazla bilineni ise Chevrolet’in Nova modelinin İspanyolca’da “gitmez,yürümez” anlama gelmesinden dolayı satışında sıkıntılar yaşamasıdır.
Mesela Fransız Perrier firmasının ünlü içeceği Pschitt, İngilizcede telaffuz edildiğinde iştah kaçırıcı bir anlama geliyor.
Bu konuda bir sürü örnek var…
***
Bilirsiniz Ermeni soykırım meselesi sık sık Amerikan Senatosu’nda gündeme gelir. Obama’nın “arkadaşım” diye nitelendirdiği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yeni sıkıntı yaşanmaması için Obama’yı telefonla arar.
-Sayın Obama, Fransa ile yaşadığımız sıkıntı ortada. Amerika Birleşik Devletleri ile de bu konuda karşı karşıya gelmek istemiyoruz. Bu konuda hassasiyet göstermenizi istiyoruz.
Ses tonundan bir şeylere kızgın olduğu hissedilen Obama, Erdoğan’a cevap verir.
-Sayın Erdoğan, ben ülkenizin ırkçılık,ayırımcılık yapmadığı inancındayım. Ancak sizin ordunuzun kurduğu OYAK’ın iştiraki olan Eti Pazarlama adındaki bir şirket, ETİ NEGRO adındaki bir ürünü Beyaz Saray’ın ikram bölümüne sokmayı başarmış.
- Ne mutlu bize Sayın Obama, gurur duydum.
-Sayın Erdoğan,ben bir siyahım, zenciyim. “Negro “ kelimesi bizim diyarda, burada ‘aşağılama’ ifadesi olarak kullanılır.
Başbakan Erdoğan şaşkındır. Hemen topu Obama’ya atar…
-Sayın Obama, siz yanlış anlamışsınız. Firma kakaolu demek istiyor… Ülkemizde bitter çikolataya aynı firma “karam” ismi verdi. Bir art niyet yoktur.
-Bu konuyu düşüneceğim Sayın Erdoğan.
Konuşma böylece biter. Erdoğan, bir genelge yayınlayarak “Bundan sonra gavura gavur denmeyecek. Hiçbir resmi kurumda negro yenmeyecek.” Talimatı verir. Kriz böylece çözülür.
Bu konuşmanın tamamen senaryo olduğu açık. Ancak Eti Negro’nun Amerika’da satılıp satılmadığı merak konusu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bilal Şahan Arşivi

Tohum

18 Eylül 2014 Perşembe 13:33