Mehmet Talu

Mehmet Talu

Umrenin tarifi, hükmü ve önemi 8

Umrenin tarifi, hükmü ve önemi 8

•Tavaf:

Mescid-i Haram'da "tehiyyetül-mescid", tavaf olduğundan, eğer cemâatle farz namaz kılınmıyorsa, Hacer-i Esved hizasına gelir, yönünü ona döner, ellerini omuz hizasına kadar kaldırıp: "Bismillahi ALLAHü Ekber" diyerek Hacer-i Esved'i selamlar, tekbir, tehlil ve tahmîd getirir. Kalabalık değilse ve kimseye eziyet vermeyecekse Hacer-i Esved'i öper, kalabalık ise Hacer-i Esved-i öpmez. İstilam, sünnet, insanları itip kakmak ve eziyet vermek günahtır. Sünneti ifa etmek için günah işlenmez.

Umre tavafı yapmaya niyet eder. Niyetini:

"ALLAHümme innî urîdu tavafel-umreti feyessirhu lî ve tekabbelhu minnî.

ALLAH'ım! Senin rızan için umre tavafı yapmak istiyorum. Bunu bana kolaylaştır ve kabul eyle." diyerek yapması müstehaptır. Usûlüne göre umre tavafını yaparlar.

Tavaf sırasında mesnun duaları veya bildiği duaları ağlayarak, göz yaşı dökerek okurlar veya sessizce tekbir ve tehlil getirirler veya Kur'ân-ı Kerim okurlar. Cabir b. Abdullah (R.A.) den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz, kuşluk vakti Kâbe'ye girdi. Hacer-i Esved'i selamladı. Ağlayarak gözyaşı döktü. (Hakim, Müstedrek, 1/454)

Bu tavaftan sonra, umrenin sa'yi yapılacağından, tavafın ilk üç şavtında remel; bütün şavtlarında ıztıba yapılır. Fakat metafta izdiham varsa "remel" yapmazlar. Çünkü kalabalıkta remel yapmak mümkün olmaz. Remel yapacağım diye insanlara eziyet vermek kesinlikle doğru değildir.

Tavaf bitince, mümkünse, Makam-ı İbrahim'in arkasında, değilse, uygun bir yerde, iki rekât tavaf namazı kılarlar ve dua ederler. Sonra bol bol zemzem içerler ve imkân olursa üzerlerine dökünürler. Hacer-i Esved'i tekrar istilâm edip, (Muvatta, Malik: Hac:35; No:839 ; 1/337, İbn-i Ebi Şeybe; Hac: 485; No:1; 4/538) umrenin sa'yini yapmak üzere Mes'âya çıkarlar. Safa tepesine doğru giderken:

"Bismillâhi ve alâ milleti resûlillâh. ALLAHümmeftah li ebvâbe rahmetike ve edhilnî fîha ve eiznî mineş-şeytanirracim.

ALLAH Teâlâ'nın ismiyle ve Resûlullah (S.A.V.) efendimizin sünneti üzere. ALLAH'ım! Rahmetinin kapılarını bana aç, beni oraya girdir ve beni kovulmuş şeytandan koru." duasını okur.

Yönünü Kâbe'ye dönüp tekbir, tehlil, tahmîd ve salat-ü selam getirirler, dua ederlar. Sa'y yapmaya niyet ederler. Niyetini:

"ALLAHümme innî urîdu sayel-umreti, feyessirhu lî ve te-kabbelhu minnî.

ALLAH'ım! Umre sa'yi yapmak istiyorum. Bunu bana kolaylaştır ve kabul eyle." diyerek yapması müstehaptır. Usûlüne göre umre sa'yini yaparlar.

Sa'yini yedi şavt olarak Safa'da başlayıp Merve'de bitirir. Sa'y yaparken rivayet edilen veya bildikleri duaları okurlar, sessizce tekbir, tehlil, tesbîh ve tahmîd getirirler veya Kur'ân-ı Kerim okurlar. Her şavtta yeşil ışıklı sütunlar arasında "hervele" yaparlar. Kadınlar, "hervele" yapmazlar. Sa'yi tamamlayınca Merve tepesinde dua ederler.

Sa'yin tamamlanmasından sonra, berberde veya evde veya otelde saç tıraşı olup veya saçını kısaltıp ihramdan çıkarlar. Böylece umre tamamlanmış olur. (Kâsânî, 2/143-149)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi