Ersoy Dede

Ersoy Dede

Tepe lambalı imtiyazlar

Tepe lambalı imtiyazlar

Özellikle metropollerde ve galiba daha da fazla olarak İstanbul’da bir tepe lambası vesayetidir gidiyor..
Trafik sıkışık olunca sanıyorum sürücüler alternatif çözüm yolları üretme arayışına giriyor. Yani “arada bir toplu ulaşım araçlarını kullanalım” demiyorlar da, ya da arada bir her zamankinden bir saat erken çıkalım yola demiyorlar da, başka birtakım arayışlara giriyorlar.. Tepe lambası bunun sanıyorum en pratik yolu.. Bu tepe lambalarına sahip olabilmek için özel bir çaba sarf etmenize de gerek yok.. Hemen hemen her yedek parçacıda satılan bir şey.. Çakmaktan elektrik alıp, döndürebiliyorsunuz.. Sesli olanları da var.. Vuaavv Vuaavv yapıp durursunuz yollarda.. Neden? Emniyet şeridinden rahat rahat gidebilmek için.
EMNİYET ŞERİDİNDE DOKUNULMAZLIK
Emniyet şeridinden tepe lambalı geçen herhangi bir araca, uygulama yapan memurların müdahale etmediğini gördüm. Eminim hepsi öyle değildir. Ancak müdahale etmekten çekinen memurların; “kim bilir içinden kim çıkacak, Şırnak’ta bulmayalım kendimizi?” gibi bir kaygı taşıyor olma ihtimalleri var sanıyorum.
FLAŞÖR MUAMMASI
Çakma tepe lambalı araçların emniyet şeridinden gitmesine polislerin göz yummasını bir yere kadar anlıyorum fakat, farlarının altından flaşlar patlatarak gelen araçların, normal akış içinde zorla yol istemeleri, inanın çileden çıkarıyor beni.. Önce bilmeyen memur arkadaşlara da söylemiş olayım. Biz sıradan sürücülerin de aklında olsun. Yasada, yönetmeliklerde, tüzüklerde-müzüklerde hiçbir yerde o farların içinden çıkan ‘çak-çak’ denilen hadise ile ilgili bir düzenleme yok.. Yasa sadece tepe lambaları için düzenleme yapmış..
BURAYA DİKKAT..
O düzenlemede de, sizden ısrarla yol isteyen ve adeta trafik terörü yaratan makam arabaları, koruma ve eskortlar listenin en alt sırasında yer alıyor..
GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜ SIRALAMASI
Bu geçiş üstünlüğü düzenlemesinin bir öncelik sıralaması var. Örneğin ilk sırada, tahmin edeceğiniz gibi, Ambulans geliyor. Mavi-kırmızı tepe lambası var bu araçların. Eskiden zengin işadamları, şehir içi daha hızlı seyahat etmek için taksi gibi kiralardı ambulansları.. Çok şükür artık öyle ayılar yok. (sanırım yok yani) 2. Sırada itfaiye araçları geliyor. Kırmızı tepe lambalı.. Ondan sonra ise polis ve zabıta.. Kış çalışmalarına ait araçlar, sivil savunma hizmetlerine ait araçlardan falan sonra geliyor makam araçları ve onların koruma arabaları..
YOL VERMEZSENİZ NE OLUR?
Bana sorarsanız, ambulans ve itfaiye dışında sizden yol isteyen kimseye yol vermeyin. Milletvekili-bakan falansa zaten size bunu yapmaz. Seçimde oy isteyeceği adama, trafikte hamam böceği gibi davranmaz.. Genelde o tip hareketleri, içinde bakan-milletvekili olmayan danışman arabaları falan yaparlar. Özellikle yol vermeyin ki, kendilerini ayrıcalıklı zannetmesinler..
YOL KESİLMESİ ZARURİ HALLER
Cumhurbaşkanı, başbakan, konuk ülke devlet büyükleri meselesine gelince.. Özellikle güvenlik tedbiri gereğince, trafikte yavaşlamadan seyahat etmelerinin çok önemli olduğuna inanıyorum.. Ömrü boyunca sadece kırmızı ışıkta durduğu için “iyi cumhurbaşkanı” zannedilen kişilerin bu konuda (tek övündükleri konu olan bu konuda) hatalı davrandıklarını düşünüyorum. Cumhurbaşkanı, Başbakan, konuk ülke devlet başkanı falan kırmızıda durmaz. Sırf kamuoyuna şirin görünmek için kırmızıda durulması gerektiğini söyleyen halkla ilişkiler danışmanlarınızı değiştirin. Yerlerine güvenlik danışmanları alın.. Fakat burada başka bir şey hatırlatmamız gerekiyor. Özellikle güvenlik gereği trafiğin kesilmesini gerektirecek kişilerin nakledilmesinde, karayolu dışında bir seçenek yok mudur?
MERHABA GENÇLER
Bugün Ak Parti İstanbul gençlik kollarının genel kurulu var. Özellikle 90’lardan sonra partilerin fazlaca üzerine eğilmediği gençlik teşkilatlarına Ak Parti hak ettiği değeri verdi. Ve sonuçlara bakılırsa karşılığını da fazlasıyla aldı.. 2014 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ve 2015 genel seçimlerde, bugüne kadar hiç oy kullanmamış 4 buçuk milyondan fazla seçmen sandık başına gidecek.. Bu gençleri, o köhnemiş, eskimiş demode politikalarınızla yakalayamazsınız.. Ak Parti yakaladı sanıyorum.. Bunda da gençlik kollarının payı çok büyük.. Bugün İstanbul’a, arkadaşım Erkan Kandemir veda ediyor bayrağı Gıyasettin Gergin devralıyor.. Kandemir’e yolun açık olsun, Gergin’e de hoş geldin diyoruz.. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi