Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Astsubaylar neden susar

Astsubaylar neden susar

TSK içinde en mağdur kesim herhalde astsubaylardır..

Er, onbaşı, çavuş derken astsubaylar, asteğmenler, teğmen derken, kurmaylık ve en tepede generaller..

Bir de özel kuvvetler, istihbarat elemanları ve derin yapı var işin içinde..

TSK içinde iyi kötü ne varsa, onun da için astsubaylar vardır.. Bu işin yükünü onlar taşır.. arazide de, kışlada da, ofiste de bu böyle..

Ordudan YAŞ kararı ile atılan subaylar yanında, bir de komutan ve bakanlık oluru ile disiplinsizlik gerekçesi ile, soruşturma sonucu ordu ile ilişiği kesilenler vardır..

YAŞ kararı ile atılanlara iade-i itibar getirildi ama, bu soruşturma sonucu ordudan uzaklaştırılan astsubaylar konusunda bir iyileştirme olmadı.

Aslında nasıl 28 Şubatta yargı kararları mercek altına alınıyorsa, TSK içindeki özellikle astsubaylar hakkında soruşturma sonucu ordudan atılanlar konusunda da bir inceleme başlatmak gerek.

Bunların bir kısmı, hukuk dışı emirlere itiraz ettiği için tasfiye edilen kişiler olduğunu ileri sürüyor bazı kuruluşlar..

Bir yandan bu mağduriyetin giderilmesi gerekir, öte yandan da bu konuya kalıcı bir çözüm getirilmesi gerekir..

Ve tabi astsubayların da konuşmaları gerekir artık..

Hep Jandarma istibaratını konuşuyoruz, Kara kuvvetlerinden söz ediyoruz da, hava istihbarat çok mu temiz sanki..

Bana kalırsa astsubaylar derin yapılar konusunda çok fazla şey bilmeleri gerek..

Bu karanlık ve kirli işlerin içinde yer alanları da var bunların.. Maddi ve manevi baskıya en çok maruz kalanlar da bu kesim.. Birileri plan yapıyor, birileri emir veriyor, işin en riskli yanı astsubaylara kalıyor.. Çok şey bilenler, ya da yanlış yapanlar da kolaylıkla atsfiye edilebiliyorlar..

Yanlış yapanlar çok ağır ve acımasız bir şekilde cezalandırıldığı için, ve bu işin içinde kendileri de rol aldığı için olsa gerek, başlarına geleceklerin korkusundan seslerini çıkartamıyor olsalar gerek..

Astsubaylar konuşmadan bu kirli işler çözülmez..

Ordudan atılan ya da emekli olan astsubayların bir cesaretlerini toplayıp bu işin üzerine gitmeleri gerek. Ve bu konuda tanıklık yapacaklara bir güvence verilmesi de gerek..

28 Şubat soruşturması içinde savcılar o dönemde kritik görevde bulunan astsubayları da dinlemeleri. Astsubay dernekleri de bu konuda savcılığa dosya sunmalı bana kalırsa.

Bilgiğim kadarı ile kontrgerilla.com sitesinde , üstte en sağda “İHBAR ET” diye bir ihbar bölümü var.. O siteyi kullanabilirler. Mazlum-Der, Özgür-Der, İHD ye yazabilirler. Astsubayların içinde bu işleri çok iyi bilenler var.. Eğer birilerine ulaşmak istiyorlarsa artık bu çok da zor bir iş değil.

Kontrgerilla 2001 den beri yayın yapan bir site.. Ciddi bir arşiv.. Aslında adssubaylar buraya bakıp, unuttukları bir çok şeyi hatırlayabilirler.. Yanlış ve eksik bulduklaır şeyler varsa düzeltilmesine katkı da sağlayabilirler.. Site editörlerinin bu konuda iyi niyetli olduklaırnı düşünüyorum..

Eğer astsubaylar seslerini yükseltmeyecek olursa, bütün bu işlerin faturası, tepede bir kaç kişiye bir de altta kalan astsubaylara çıkartılır..

Nedense astsubay kesimi konuşmuyor. Korkuyor olabilir. Ya da arkadaşını ele vermeyerek kahramanlık mı yapmış oluyorlar bilmiyorum.. Ama haksızlıklar karşısında susarak dilsiz şeytan konumuna da düşüyor olabilirler.

Oysa orduda dini ve milli duygular bakımından bu kesimde önemli bir yoğunluk var.. Bu bağlılık rütbe yükseldikçe seyreliyor, kurmaylık sonrası, generallik aşamasında bu elek iyice sıklaşıyor..

Astsubayların yüzlerini Hakka ve halka dönmeleri gerek.

Eğer suçlular paçalarını kurtarırlarsa, çıktıklarında kendilerini aklamak adına, suç ortağı konumundaki, operasyon sorumlusu astsubayları bir anda satabilirler..

Aslında bu gün bizdeki astsubaylık rütbesi bir kast sistemi gibi.. Son zamanlarda bu iş biraz yumuşatıldı, ama el tabandan en tepeye doğru geçiş imkanı sağlanmalı ve bu iş istisnai ve sembolik olmaktan çıkartılmalı..

Er de, astsubay, subay, kurmay ve general yapısı yeniden gönden geçirilmeli.. Astsubaylar, bu işi sadece kendi mağduruyetlerinin giderilmesi için değil, Türkiyenin geleceği için de yapmalı..

Haydi astsubaylar, kalem kağıda sarılın, hayatınızı bir gözden geçirin, anılarınızı yazmaya başlayın.. Suçluları yargıya haber verin..

Selam ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi