Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Taşa yazılmış ki kalplere de yazılsın

Taşa yazılmış ki kalplere de yazılsın

Cacabey Camii’nin Taç kapısı üzerinde Selçuklu sülüsü ile iki satır halinde yazılmış kitabe şöyle:

- “Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla:

- Bu mübarek medresenin yapılmasını büyük sultan, ulu şahinşah, ümmetin koruyucusu, Arap ve Acem sultanların efendisi, karanın ve denizlerin sultanı, İslam’ın ve Müslümanların yardımcısı, sultanların ve meliklerin efendisi, fetihler babası, Gıyasettin Keyhüsrev bin Kılıç Arslan (Allah Devletini daim kılsın) zamanında Allah’ın rahmetine ve mağfiretine muhtaç Cebrail bin Caca, Allah’a yaklaşmak ve onun rızasını kazanmak için 671 senesi aylarında emretti.”

•

Giriş kemeriyle medresenin içinde ve dışında bulunan kitabeler de şöyle:

- “Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla;”

- “Muhakkak ki Allah adaleti, iyiliği (akrabaya yardım etmeyi) emreder, çirkin işleri, fenalık ve azgınlığı yasaklar. O düşünüp tutasanız diye size öğüt verir. (Nahl Sûresi 90). Allah c.c. Rabbimdir.”

- “Allah, adaleti ayakta tutarak (delilleriyle) şu hususu açıklamıştır ki; kendisinden başka ilah yoktur. Melekler ve ilim sahipleri de (bunu ikrar etmişlerdir.) Evet mutlak güç ve hikmet sahibi Allah’tan başka ilah yoktur (Al-i İmran Sûresi 18).”

- “Allah nezdinde Hak din İslam’dır. Kitap verilenler, kendilerine ilim geldikten sonradır ki, aralarında kıskançlık yüzünden ayrılığa düştüler. Allah’ın ayetlerini inkar edenler bilmelidir ki, Allah’ın hesabı çok çabuktur (Al-i İmran, 19).”

- “(Resulüm) de ki: ‘Mülkün gerçek sahibi olan Allah’ım, sen mülkü dilediğine verirsin ve mülkü dilediğinden geri alırsın. Dilediğini yüceltir, dilediğini de alçaltırsın. Her türlü iyilik senin elindedir. Gerçekten sen her şeye kadirsin (Al-i İmran Suresi 26).”

•

Giriş kemeri üzerinde bulunan ve çeşitli vergilerin kaldırılmasıyla ilgili kitabe de şöyle:

“Hükümdarlığı ebedi kalmasını Allah’tan dilediğimiz padişahın adalet nuri tekmil yaradılış üzerinde parladığı için buyurdular ki; ‘Şahne vergisi, Tabkur vergisi, keza sabun vergisi, Gûşe vergisi ortadan kalksın.’

Cihana hakim olan padişahın hükmü ile bu fena (gayri şer’î) vergiler tamamiyle ortadan kaldırılmış olduğundan, hükümdarın kuvvetli devleti devamlı olması için çok dua kılınsın. Bundan sonra bu vergiler tekrar vazedecek yahut onları vaz’ı için çalışacak olanlar, Allah’ın gazabına uğrasınlar.

Keza keten ekenlere mahsus damga, bunun gibi aşbazlık namına alınan vergiler de kaldırılmıştır.”

•

Cacabey Camii bitişiğinde bulunan Cacabey Türbesi’nin kitabesi ise şöyle:

- “Şüphesiz bu dünya hayatı, geçici bir eğlencedir. Ama ahiret, gerçekten kalınacak yurttur. (Mü’min Sûresi 39).

- Yeryüzünde bulunan her canlı yok olacaktır (Rahman Sûresi 26). Ancak azamet ve ikram sahibi Rabbinin zatı bâki kalacak. (Rahman Sûresi 27)”

- “Onlar ne ticaret ne de alışverişin kendilerine Allah’ı anmaktan, namaz kılmaktan ve zekat vermekten alıkoyamadığı insanlardır.

Onlar, kalplerinin ve gözlerinin allak bullak olduğu bir günden korkarlar.” (Nur Sûresi 37)




Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi