Mehmet Talu

Mehmet Talu

Neslimizi kurtaralım 1

Neslimizi kurtaralım 1

Hepimiz bir aile reisiyiz. Aile reisi olmanın verdiği yetkiler bulunduğu gibi, bu yetkiden doğan çeşitli sorumluluklarımız da vardır. Ailemizi meydana getiren fertlerin maddi ihtiyaçlarını karşılamak görevimizdir. Özellikle çocuklarımıza parlak bir dünya geleceği hazırlamayı da her şeyden önce düşünürüz. Bunların yanında ailemizi teşkil eden fertlerin dini bilgilerle donatılmaları, ahlak ve terbiyeleri, din için, vatan ve millet için faydalı birer kişi halinde yetiştirilmeleri de en önde gelen görevlerimiz ve sorumluluklarımızdandır. Bu sorumluluğumuzu bildirmek için ALLAH Teâlâ Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyuruyor:

"Ey iman edenler!.. Kendinizi ve aile efradınızı, çoluk-çocuğunuzu yakıtı insanlar ve kükürt, kibrit taşı olan bir ateşten, cehennem ateşinden koruyunuz... Cehennem ateşine sürüklenmelerine sebep olacak fitne ve isyandan koruyarak ALLAH Teâlâ'nın emirlerine, itaate sevkedin... (Tahrim Sûresi: 6)

Bu ayet-i kerime inince Hz.Ömer (R.A.) Resûlullah (S.A.V.) Efendimize şöyle sordu:

- Ya Resûlellah! Kendimizi korumaya çalışıyoruz, ya aile halkını nasıl koruyalım? Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz şöyle buyurdu:

"ALLAH Teâlâ'nın sizi menettiği şeylerden onları men edin; ALLAH Teâlâ'nın size emrettiği şeyleri onlara emredin." (Kurtûbî, Tefsir, 18/195-196) Meselâ, sabah namazına önce siz kalkacaksınız. Sonra eşinizi ve çocuklarınızı kaldıracaksınız.

Müslümanın öncelikle kendi nefsini islah edip cehennem ateşinden ve ALLAH Teâlâ'nın gazabından koruması; sonra da ailesini, İslam prensiplerine uygun bir tarzda oluşturup yetiştirmesi gerekir. Evet, aile efradını cehennem ateşinden korumak ancak bu şekilde mümkün olur. Yoksa sadece kendi nefsimizi korumakla yükümlü değiliz. Evet hem kendi nefsinizi, hem de aile efradımızı cehennem ateşinden korumakla vazifeliyiz. Sonra eğer daha fazla hayır ve iyilikte bulunmak istiyorsak, ALLAH Teâlâ'ya yönelip dua edelim; kardeşlerimizin, tanıdıklarımızın, dostlarımızın çevresinde İslamî edep ve öğretileri yaymaya çalışalım.

Evet eş ve çocukları, kâmil müminlerde bulunması gerekli olan özellik ve sıfatlarla donatmak ve İslâm'ın yönlendirici yüksek ahlakıyla şekillendirmek; onları dünyada Allahsızlık, dinsizlik ve imansızlık ateşinden, ahirette de Cenab-ı Hakk'ın adaleti gereği Cehennem ateşinden korur. Zira insanın içinde ve dışında en uygun ve kalıcı disiplini sağlayan, ALLAH Teâlâ'ya dosdoğru imandır ve O yüce kudretin her an üzerimizde bizi görüp denetlediğini idrâk etmemiz ve bu idrâk içinde O'ndan, O'nun adaletinden korkmamızdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi