Mevlüt Özcan

Mevlüt Özcan

Medine'nin ilk müslüman kadını

Medine'nin ilk müslüman kadını

Ümmü Umâra radiyallahu anha validemiz Medine-i Münevvere'nin ilk Müslüman kadını ve Uhud Savaşı'nın en büyük kahramanlarından biridir.

Ümmü Umâra'nın asıl adı Nesibe, babası Kaab bin Amr, annesi Ribab binti Abdullah'tır. İki defa evlenmiş, birinci kocasının ölümünden sonra evlendiği kocasından ve öncekinden ikişer çocuğu olmuştur.

Ümmü Umâra, Medine'ye ilk gelen Mus'ab bin Umeyr (r.a.)'in tebliğleriyle ve davetiyle ilk Müslüman olan Medine'li kadındır. Müslüman olduktan sonra kendisini İslam sancağını dalgalandırmak ve Allah'ın kelamını yüceltmek için adammış mücahide bir hanımefendidir. Bir çok savaşa bizzat katılmıştır.

Peygamberimiz Efendimiz (s.a.v.)'in Mus'ab bin Umeyr'in başkanlığındaki heyetin yanında yer alan 75 Medineli Müslümanın arasında yer aldı. Bu heyetin içinde iki hanımefendi vardı. Biri Ümmü Umâra diğer de Ümmü Menia radiyallahu anhüma idi.

Uhud Savaşı'nda bütün Müslümanlar için çetin bir imtihan vardı. Yaşanılan hadiseler Ümmet-i Muhammed'in ilk Müslümanlarına ağır darbeler ve müthiş acılar bırakmıştır. İşte böyle bir savaşta Ümmü Umâra radiyallahu anha savaşa çıkan hanımların ilklerindendi.

Müslüman hanımlar savaşta askerlere su taşırlar, yaralılara yardım ederler onların yaralarını sararlar ve ok toplarlardı. Ümmü Umâra da bu görevler için savaşa katılmıştı. Maalesef Müslümanlar hezimete uğramış görünüyorlardı. Ümmü Umâra elindeki oklarla düşman askerlerine hücum etti. Savaşın en şiddetli bir anında Rasulullah (s.a.v.)'i savunmasız gördü. Yerden bir kılıç aldı. Düşman askerlerine önünde durulmaz hamleler yaptı. Efendimiz'e gelen saldırılara karşılık veriyordu. Bu hamleleri yaparken 13 yerinden yara almıştı. Sırtından aldığı darbe ile yaralarından biri iyice açılmıştı. Rasulüllah (s.a.v.)'in yanından ayrılamıyordu. Bu esnada Efendimiz'e arkasından yaklaşan bir süvarinin atının ayağını keserek yere yatırdı. Büyük bir hınç ile üstündeki adamı öldürdü. Bu durumu gören Rasülullah (s.a.v.), Ümmü Umâra'ya çok dua etti.Sevincini de ona gösterdi.

Ümmü Umâra radiyallahu anha yaralarının acısını duymuyor büyük bir cengaver olarak cengiyle önünde durulmaz kahramanlık sergiliyordu.

Nihayet Uhud Savaşı bitti. Medine'ye dönülüyordu. Herkes gibi Ümmü Umara da gözünü Rasulüllah ayırmıyordu. Yaralarından kan sızıyor olduğunu gören Peygamberimiz Ümmü Umâra'yı övüyor ve ona dua ediyordu.

Rahmetullahi aleyhi ecmain.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mevlüt Özcan Arşivi