Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Sınav stresi!

Sınav stresi!

Stres mi?

Kadere, rızga ve ecele inanan. Hele hele de Allah’ın bizi mallarımız, canlarımız, sevdiklerimizle, kimi zaman artırarak, kimi zaman eksilterek imtihan edeceğinin bilincinde olan, bize hayır gibi gelen şeylerde şer, şer gibi gelen şeylerde hayır olabileceğini bilen biri stress yapar mı?

Yusuf kıssasını okuyan, Yakub AS’ı bilen, Hz. Ali’nin başına gelenlerin bilincinde olan, Eyyüb’ün sabrının farkında biri için sonuç ne olursa olsun, biz sabır ve şükür makamında olacağız..

Hey anneler, babalar.. Çocuğunuzun Yusuf gibi olmasını ister misiniz?

Kim istemez ki?

Peki Yusuf olmak için, Yusuf’un başına gelenlerin onun da başına gelmesi gerekir. Yusuf kolay olunmuyor çünki. Onu kardeşlerinin kuyuya atması gerekiyor önce. Sonra köle tüccarlarının eline düşmesi, uzak bölgelere götürülüp satılması gerekiyor. Sonra iftiraya uğrayıp 7 yıl zindanlarda yatması gerek!

Eyyüb as zamanın en zengini idi. Sonra hizmetçisinin yardımına muhtaç hale geldi ailesi.

Hz. Ali Allah’ın arslanı, ilmin kapısı idi. Allah (cc) ona iktidar vermedi de, Osman gaziye ve oğullarına 600 yıl süren bir iktidar verdi.. Ebu Zer hazretleri de eşi de, keçisi de acından öldü..

Hz. Musa nasıl bir yol kılavuzu idi ki, Sina’dan, Kudüs’e uzanan 2 günlük yolu kavmi ile Tihan eyleyip 40 yılda kat edebildiler..

Gençler, siz üzerinize düşeni yaptınızsa, şimdi arkanıza yaslanın, derin bir nefes alın ve dua edin. Allah’tan hayırlısını isteyin.. Muhteris olmayın!. Üzülmeyin, yalnız bırakılmayacak ve mahzun da olmayacaksınız.. Bilmediğiniz bir gelecek hakkında ihtiyatı elden bırakmayın..

Ne o anne-babaların, çocukların halleri öyle! Ne kadar ruhani bir hayattan uzak yaşıyor insanlar. Nasıl bir telaş içindeler..

Sahi siz, Allah’ı takdir konusunda mecbur bırakacağınızı mı sanıyorsunuz yoksa..

Ha! Şu da var, Allah’ın sizin hakkınızdaki hükmünü mü merak ediyorsunuz, o zaman size neyle meşgul ettiğine bakın!

Bu arada gençlere ve anne-babalara bir çift sözüm var: Siz Üniversiteye girmek için çalıştığınız kadar cennete girmek için çalışıyor musunuz? Anne-babalar bu sorum aynı zamanda size.. Siz çocuğunuzun üniversiteye girmeyi istediği kadar, siz cennete girmek istemiyor musunuz?

Cennete girmenin üniversiteye girmekten daha kolay olduğunu kim söyledi size..

Kuşkusuz bunlar birbirine ters düşen süreçler değil..

Sahi Üniversiteye niçin girmek istiyorsunuz? Para kazanmak mı tek derdiniz, iş güç, statü sahibi olmak mı?

Bir çok arkadaş, şu dönemde o kadar çok okuyor, test çözüyor ki, artık kitap görmek bile istemiyor. Ikrah geliyor.. Bu kadar ihtirasla ulaşmak istediği yere giremezse o ayrı bir sukutu hayal, ya da girerse, orada karşılaştığı gerçekler bir başka felaket.. Her iki halde de berbat bir durum sözkonusu.

“Üniversiteye giremedim, her şey bitti” diye düşünmeyin. “Yok canım, o kadar da değil!”. Yeni bir başlangıçla çok daha iyi-güzel işler başarmanız mümkün..

“Üniversiteyi kazandım, artık benim için dur-durak yok” diye de düşünmeyin. “Yok canım, o kadar da değil!”. Gelen günler, geçen günleri aratabilir. İhtirasla istediğiniz şey başınıza bela olabilir.. Bu işler gün gelir “dua ile istenen bela”ya dönüşebilir..

Bazı şeyler vardır, kötü başlar, iyi biter. Bazıları iyi başlar kötü biter. Bazıları gel-gitlerle dolu bir süreçtir.. Azmi elden bırakmayın. Sabırlı olun, dua edin.

Tabi dua ediyorum diye (Haşa) Allah’a iş öğretmeye, O’nu ikna etmeye (?!) çalışmayın! O görür, duyar, bilir ve hüküm sahibidir.. Ona sığının, O size sabredenlerden ve şükredenlerden bulsun.. Asıl görevimizin kulluk olduğunu, Allah’ın bizi yeryüzünün varisi kılmak istediğini, bizim ellerimizle zalimleri cezalandırmak ve mazlumlara yardım etmek istediğini unutmayalım.

Bilelim ki, biz Alemlere rahmet olarak gönderilen bir peygamberin ümmetiyiz.

Ve asıl misyonumuz da burada gizlidir. Bizim için asıl medrese bu imtihanda gizlidir..

Yusuf kuyuda ve zindanda buldu aradığını. Onun içindir ki, hapishane bizim için Medrese-i Yusufiye oldu..

Hacca gidenlerin ayak izlerinde koştuğu Hacer annemizin okulunda okumak için Büyük binaların kapısından geçip, tanınmış hocaların tedrisatından geçmek değil, belki bazen kendi içimize dönüp bakmak gerekecektir..

Unutmayalım ki, Yakub (as) 13 oğlundan 11’i Yusuf’u kuyuya atma konusunda ittifak ettiler, ama Firavun’un sarayında 4 kişiye vahiy geldi.. Hz. Musa, Hz. Harun, Hz. Yuşa ve Hz. Asiye!

Allah ömrünüzü bereketli, bahtınızı ve zihninizi açık eylesin. Sizi razı olduğu kullarından eylesin.. Allah sözlerinizi etkili, anlayışınızı keskin eylesin, kalbinizi genişletsin ve ferahlatsın. Amin.

Sınav stresi yok! Unutun onu. Şimdi “Bismillah” diyin. Her şey daha güzel olacak.

Selam ve dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi