Mevlüt Özcan

Mevlüt Özcan

Kur'anı Kerim'e abdestsiz dokunulmaz

Kur'anı Kerim'e abdestsiz dokunulmaz

Muhterem Müslümanlar!

Bilindiği gibi ülkemizde ilkokullarda Kur'an-ı Kerim seçmeli ders olarak konuldu. Buna karşı çıkanlar oldu. Kur'an'a, O'nun içindekilere hiç karşı çıkılır mı? Yılda birkaç defa analar evlatları tarafından kesiliyor. İhtiyarlar yurtları, evlatları tarafından terk edilmiş ana-babaları almıyor. Bakın bunlara, hepsinin Kur'an ile alakasız yetiştirildiğini ve yaşadıklarını göreceksiniz. Kur'an ile bağlantı kurulduğunda, analarını kesen evlatlar haberlerini duymayacağız, inşallah.

Muhterem Müslümanlar!

Bu ülkede Kur'an'ı ders olarak seçmedik hiçbir Müslüman çocuğu kalmaması gerekir.

Bir de ilgili kanun çıkar çıkmaz bir kısım çevreler Kur'an'ın abdestsiz ele alınabileceğinin münakaşasını başlattılar. Bu iddianın hiçbir delili yok.

Kur'an'a abdestsiz dokunulamaz.

Öğrenme çağında olan evlatlarımızın eline abdestsiz olarak Kur'an verirsek onları dinde hassasiyetsiz yapmış oluruz, saygı kaybına itelemiş oluruz. Bizler, odasında açıkta Kur'an bulunduğu için sabaha kadar yatmayan âli Osman'ın torunlarıyız. Kur'an'a saygısızlık yapamayız.

Abdestsizce Kur'an'a el sürülemeyeceğini Diyanet İşleri Başkanlığı'mızın neşrettiği Diyanet Dergisi'nin 10'uncu cildinin Aralık 1971 tarih 114'üncü sayısından nakledeceğim. Bu dergideki yazılar Yüksek Din Kurulu'ndan geçmekte dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi görüşünü aksettirmektedir.

İlgili kaynakta deniyor ki:

Kur'an-ı Kerim'de:

"Kur'an'a tam manasıyla temizlenmiş olanlardan başkası dokunamaz." (Vakıa Suresi, ayet: 79) buyurulmuştur.

Hz. Ömer (r.a.)'in nakline göre Peygamberimiz kendisine "Temiz olmadıkça Kur'an'a dokunma" buyurmuştur. (Dârimi, Müsned, K.Talak, Bâb: 3. El-Muvatta, K.Messü'l- Kur'an, H.no: 1. El-Cessas, Ahkâmu'l- Kur'an: 4/16. İbnu'l-Arabi; Ahkamu'l- Kur'an, 4/1726. İbn-i Kesir, Tefsir 6/536. Kurtubi, Tefsir 17/225.)

Cumhur ülemamız Kur'an-ı Kerim'e abdestsiz dokunmayı caiz görmemiştir. Rivayete göre, Selman-ı Farisi; "Kur'an'a temiz olanlardan başkası el süremez" der ve kendisi eğer abdestli değilse Kur'an'a asla dokunmazdı. (el-Cessas, Tefsir: 3/415)

Cünüp, hayızlı ve abdestsiz olan bir kimse Mushaf'a el süremez. Kur'an-ı Kerim'e el sürmek için abdest almak farzdır.

Abdest almadan Kur'an'ın yazılı kısmına el sürmek caiz olmadığı gibi, yazısız olan kenarlarına da dokunulamaz.

Tefsir kitaplarına da abdestsiz el sürülemez. Abdestsiz ezbere Kur'an okumak caizdir. Cünüp ve hayızlı olan bir kimse ezbere de olsa Kur'an okuyamaz; haramdır.

Bir yerden bir yere Kur'an taşınıyorsa abdest almak gerekir. (Abdurrahman el-Ceziri, Kitabü'l-Fıkıh ale'l-Mezâhibil Erbaa: 1/47-49. Mısır - 1970)

Kur'an-ı Kerim'i ele almadan çocuklara abdest almaları teşvik edilmeli, meselenin önemi izah edilmeli, abdestli olmaları temin edilmelidir. Bu hassasiyeti göstermek kişinin imanının gereğidir.

Muhterem Müslümanlar!

Ehl-i sünnetin bütün müctehid imamları, Kur'an-ı Kerim'e abdestsiz dokunmanın helal olmadığında ittifak etmişlerdir. Mü'minlerin bu hususta titiz davranmaları, Kur'an-ı Kerim'e tazim ve hürmette kusur etmemeleri esastır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mevlüt Özcan Arşivi