Mehmet Talu

Mehmet Talu

Hz.Peygamber S.A.V. Efendimizin sevgisi etrafında bütünleşmek 6

Hz.Peygamber S.A.V. Efendimizin sevgisi etrafında bütünleşmek 6

Evet her şeyin başı ahlak, fazilet, bilgeliktir. Bu sebeple Yüce kitabımızın ve Hz. Peygamber (S.A.V.) efendimizin en güzel, en yüksek ahlâkı öğütleyen sesine kulak verelim. Hz. Peygamber (S.A.V.) efendimizin getirdiği değerlerin ve yol gösterici öğütlerinin farkına varmak ve onları bir davranış bilincine dönüştürmek dindarlığımızın olgunlaşması açısından temel hedefimiz olsun. Hayatın karmaşası içinde gözden kaçırdığımız güzelliklerin farkına varalım. Aynı coğrafyayı ve aynı değerleri paylaşan bireyler olarak korku ve düşmanlığı sevgiye, kavgayı barışa, bencilliği fedakârlığa, haksızlığı adalete, kibri alçakgönüllülüğe, küçümseme ve dışlamayı ötekine saygıya dönüştürelim. Hz. Peygamber (S.A.V.) efendimizin örnek hayatıyla kendi hayatımız arasında sağlam bilgiye dayalı bir köprü kurmak için o kutlu elçinin insanlığın huzur ve mutluluğu için yaptığı çağrı ve öğretileri etrafında gönüllerimizi birleştirelim.

Sad b. Hişam (R.A.) diyor ki: Hz. Aişe (R.Anha) validemize geldim de:

- Ey Mü'minlerin annesi! Bana, Resûlullah (S.A.V.) Efendimizin ahlâkından haber ver! dedim. Hz. Aişe (R.Anha) validemiz:

- O'nun ahlâkı Kur'an-ı Kerim idi. Sen, Kur'an-ı Kerim, ALLAH Teâlâ'nın:

"Şüphesiz sen, en güzel ve en yüksek bir ahlâk üzeresin." (Kalem sûresi:4) Ayet-i kerimesini okumuyor musun? Diye sordu.

- Evet okuyorum! dedim.

- İşte Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimizin ahlâkı, Kur'an-ı Kerim idi, buyurdu. Sonra:

- Ben evlilikten uzak kalmak istiyorum, yani evlenmeyeceğim, dedim. Hz. Aişe (R.Anha) validemiz:

- Bunu yapma! Çünkü:

"Ândolsunki ALLAH Teâlâ'nın Resûlünde, sizin için, ALLAH Teâlâ'ya ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve ALLAH Teâlâ'yı çokca zikredenler için güzel bir numune vardır." (Ahzab sûresi:21) Ayet-i kerimesini okumuyor musun? Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz evlendi ve çocukları da oldu, buyurdular. (A.b.Hanbel, No:24601)

Gerçekten Sevgili Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz yaşayan bir Kur'an-ı Kerîm idi. İslâm'ın nasıl yaşanacağını bütün insanlık için gösteren canlı, en güzel örnek ve modeldir. Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimizin hayatı canlı bir Kur'an-ı Kerim'dir.

Tarih boyunca pek çok insanlar gelip geçmiştir. Ama onların çeşitli sahalardaki büyüklüklerine rağmen mutlaka bir tarafları eksiktir. Büyüklüklerine rağmen çoğu kere zâlim, ahlâksız ve adâletsiz olabilmişlerdir. İşte hiçbir sahada küçülmeyen, eksiği, kusuru bulunmayan ve bütün müsbet vasıfları ile insanî kıymetleri şahsında toplayan yegâne insan Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimizdir.

Tereddütsüz söyleyebiliriz ki, bugün insanlık namına, hak, adalet ve ahlâk adına her neye sahib isek hepsi O fazilet güneşinin eseridir. Nitekim merhum Mehmed Âkif:

"Dünya neye sâhibse O'nun vergisidir hep,

Medyûn O'na cem'iyyeti, medyûn O'na ferdi,

Medyûndur o ma'sûma bütün bir beşeriyyet,

Yâ Rab, bizi mahşerde bu ikrâr ile haşret." (Safahat, 461) demiştir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi