Bilal Şahan

Bilal Şahan

Ruhsat kargaşası

Ruhsat kargaşası

Vatandaşın kafası zaten karışık, bakanlıkların kafası daha da karışık.
Şu bitkisel ürünlere, diğer ifadeyle gıda takviyelerine doğru dürüst bir düzenleme yapamadılar. Üstelik ortalıkta aydınlatıcı bir bilgi de yok.
Türkiye’de OTC pazarı büyüdükçe ürün sayısı da giderek artıyor. Firmalar ürünlerini her yerde, eczanenin dışında daha rahat satmak ve hızlı bir şekilde olarak izin almak için Tarım Bakanlığı’na başvuruyor.
Tarım Bakanlığı’ndan izin alırsanız ürününüzü aktarda, baharatçıda, benzinlikte, gazete bayiinde, ikna edebilirseniz eczanede satabilirsiniz. Ancak endikasyon, yani “şuna iyi gelir” diyemezsiniz. Derseniz, Sağlık Bakanlığı bu işe “dur” diyor.
Mesela,“çilek meyvesi cinsel gücü artırır, günde 2 porsiyon yiyin” derseniz sorun yok. Hatta bazı marketlerde etiket altında bu tür bilgileri görebilirsiniz. Ama çileği aldınız, kurutup toz haline getirdiniz, kapsüllediniz sonra da Tarım Bakanlığı’ndan aldığınız “Gıda Takviyesi” ruhsatıyla satışa çıkardınız, kutunun üstüne de “çilekte diğer meyvelerde bulunmayan salisilik asit vardır. Romatizmal ağrılara iyi gelir” yazarsanız Sağlık Bakanlığı devreye giriyor: “Endikasyon belirtemezsin!”
Bakın böyle bir durumda bakanlık nasıl bir açıklama yapıyor: “….gerçeğe aykırı beyanlarda bulunarak halkı istismar etmekte, yanıltmakta, herhangi bir tedavi etkisi olmayan ürünleri para karşılığı satarak menfaat temin etmekte ayrıca halkın sağlığını bu fiilleri ile tehlikeye düşürmekte olduğu konusuyla ilgili olarak söz konusu ürünlerin endikasyon belirterek satış ve tanıtımlarının yapıldığının görülmekte olduğu…”
Bu ülkenin eczacılık fakültelerinde farmokognozi dersi okutulmuyor mu? Aromatik ve Tıbbı Bitkiler Meslek Yüksek Okulları’nın derslerinde hangi bitkinin, meyvenin, sebzenin neye faydası olduğu öğretilmiyor mu?
Bir bakanlığın izin verdiği ürünün sahipleri için diğer bakanlığın genel müdürlüğü “…para karşılığı satarak menfaat temin etmekle” suçluyor.
İnsaf…!

Bir açıklama ancak bu kadar kafa karıştırıcı, baskı gruplarının ekmeğine yağ sürücü olur.
Açıklamada “Tarım bakanlığı izinli ürünlerde endikasyon belirtilmemesi gerektiğinden ceza veriyoruz” dense anlarım. Ama ürünün parayla satılması suç mudur? Vatandaşın kandırılmasını önlemek istiyorsan bu ürünlerin izinlerini kendiniz, Sağlık Bakanlığı, vereceksiniz.
Hani Ginkgo biloba içeren ürünler işe yaramıyordu? Şimdi SGK bile ödüyor. Aynı ürün, Tarım Bakanlığı izinli olursa, prospektüsünde yazan endikasyonların hiçbiri vatandaşa bilgi olarak verilemiyor çünkü yasak.
Marketlerde raf raf dizilen mamalara bir şey demeyip eczanelere “mamalar görünür yerde olmayacak” uyarısı yapan Sağlık Bakanlığı’ndan sağlıklı kararlar ve açıklamalar bekliyoruz.




Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bilal Şahan Arşivi

Tohum

18 Eylül 2014 Perşembe 13:33