Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Anadolu Ajansı ve Balkanlar

Anadolu Ajansı ve Balkanlar

Anadolu Ajansı bu hükümete kadar karanlık iktidarların karanlık kutusuydu. Hatta abartarak şöyle söyleyebilirim.

Nasıl anayasının ilk üç maddesi, rantçı kesim tarafından korunup kollanmak isteniyorsa, Anadolu Ajansı da bu üç madde kadar rantçıların kutsalıydı.

AK Parti iktidarıyla anladık ki, Anadolu Ajansı yıllarca halka kapalı tutulmuş ve milletin hilafına işler yapmış. Hatta bu dediklerimin bir dönemine ben de şahitlik ettim.

MSP’li yıllarda foto muhabirliği yaparken, mitingleri takip etmek için çeşitli gazetelerden olduğu gibi Anadolu Ajansı’ndan da gelirlerdi.

Miting bitince gazetelere haber göndermek için hepimiz, Anadolu Ajansı’nın sırtta taşınan koca aletiyle postahaneye koşar işleme başlardık.

Fakat nasıl olursa olurdu, Anadolu Ajansı kendi fotoğraflarını çektikten sonra sıra diğer gazetecilere geldiğinde alet arızalanırdı.

Ertesi gün gazetelerde görülen fotoğraf şuydu:

Elinde mikrofonla konuşan bir lider. Bırakın alandaki kalabalığı, arkasındakilerden bile bir kare bulunmazdı. Foto kim? A.A.

Neyse geçelim. Anadolu Ajansı’nın o karanlık devirleri bitti ve artık aydınlık dönemleri başladı.

Anadolu Ajansı Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Bey’e bağlı. Ajansın genel müdürü de uzun zamandır Bülent Bey’le birlikte çalışan Kemal Öztürk.

Kemal Öztürk iyi bir gazeteci, haberci, belgeselci ve yakın tarihçidir. Bu arada bir ayrıntıyı da hatırlatayım.

Sayın Öztürk ile soyadı benzerliğimiz vardır. Birileri soyaddan yola çıkarak sazanlık yapmasın diye hatırlatıyorum. Ama tanışırız ve eski komşumdur.

¥

Anadolu Ajansı’nın Balkan Bölge Temsilciliği Bosna’da bulunuyor. Başında da gazetecilik ve fotoğrafçılık konusunda ajansın en başarılı ve önemli isimlerinden Ömer Çetres bulunuyor.

Balkanlar’da çok sayıda yerel gazete ve televizyon var. Anadolu Ajansı hepsinin de gözbebeği durumuna gelmiş.

Kendi muhabirlerinin veya haber merkezlerinin hazırladığı haberleri, Anadolu Ajansı’ndan test ettikten sonra yayına koyar hale gelmişler.

Yine Balkanlar’daki haber ağırlıklı internet sitelerinde de Anadolu Ajansı mahreçli haberler yer alıyor.

Anadolu Ajansı’na güvenin esası ise Türkiye’ye olan güven olarak değerlendiriliyor. Ülkemizin bölgedeki her geçen gün artan gücünün bir temsili olarak görülüyor.

¥

Kemal Öztürk yeni bir uygulama başlatmış.

Ankara’daki genel müdürlükten her sabah 07’de Tüm Türkiye ve dünyanın çeşitli merkezlerindeki temsilcilikleriyle canlı bağlantıya geçip, Türkiye ve dünya gündemi üzerine toplantı yapıyor.

Tabi bir tek bu toplantıyla yetinilmiyor. Bir farklılık daha yapıyorlar. Yine her sabah toplantıya devlet erkânından birini davet ediyor ve basın toplantısı düzenliyorlar.

Dolayısıyla Amerika’sından Çin’e, Çin’den Bosna’ya kadar herkes konuğa soru sorup bilgi alış verişinde bulunabiliyor ve bölgelerinden haber aktarabiliyorlar.

Kısacası Anadolu Ajansı, devlet rantçılarının kıskacından ve cenderesinden kurtarılıp, bir dünya ajansı haline gelmiş.





Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi