Fatih Uğurlu

Fatih Uğurlu

“Besmele her hayrın başıdır!”

“Besmele her hayrın başıdır!”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, elinde makas, tesis açılışı yapıyor. Hem de ne açılış, artık Başbakan’ı öyle bir-iki tesis açılışı kesmiyor. Aynı anda yapılan yeni bir uygulama ile 30-40-50 tesis birden açılıyor. Neyse ki, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin nazarı değmiyor. Düşünsenize nazarları bile etkisiz ve Başbakan Erdoğan makası eline alıp kurdelayı kesiyor:

- Ya Allah, Bismillah!

“Ne var, nerede tuhaflık” diyebilirsiniz. Yaşı genç olanlara normal gelebilir bu sözler. Ama Türkiye’nin 90 yıllık tarihine bakacak olanlar orada bu sözü söyleyecek bir devlet adamını bekleyen çok sıkıntılı bir süreci göreceklerdir. Hemen linç kampanyası başlatılıp siyaseten yok olma tehlikesi her zaman vardır. Bu temeller CHP Genel Başkanı ve Başbakan İsmet İnönü döneminde atılmıştır. İnönü’nün bu vasfını belirtmek için o günlerin Konya’sına gidiyoruz. CHP Genel Başkanı İsmet İnönü, bir konuşma yapmak üzere Konya’ya gelmiştir. Her zaman olduğu gibi CHP İl Başkanı Fevzi Çelik’in evinde konuktur. Çelik de ilginç bir kişiliktir. Hulasat-ül Beyan fi Tefsir-ül-Kur’an adıyla tanınmış olan bir Kur’an-ı Kerim tefsirinin yazarı Konyalı ünlü İslâm alimi Vehbi Efendi’nin oğludur. O gece İnönü’ye bir ricada bulunur:

- Sayın Paşam, yarın kürsüde halkın kalbini fethetmek için Allah’ın adını anan bir konuşma yapın, yeter. Başka şeylere ihtiyaç yok, Konyalının gönlünü fethedersiniz.

İsmet İnönü, İl Başkanı’nı dinler ve istirahate çekilir. Ertesi günü Paşa çıkar, kürsüde konuşur. Fevzi Çelik şaşkındır, zira Allah’tan hiç bahsedilmemiştir. İnönü, halkın kalbine taht kuracak bir fırsatı elinin tersi ile itmiştir. Kürsüden inen İnönü’ye yaklaşır ve:

- Paşam, hani Allah’tan bahsedecektiniz, ona vurgu yapacaktınız, olmadı.

İnönü cevap verir:

- Bahsettim ya, kürsüden inerken ‘Allahaısmarladık’ dedim, sözümü tuttum işte.

CHP İl Başkanı Fevzi Çelik hüsrana uğramış bir şekilde Paşa’nın yanından ayrılır. CHP Genel Başkanı İsmet Paşa’ya göre “Allah” demenin bile toplum önünde söylenmesi inandığı ne idiğü belirsiz laikliğe ihanet olarak algılanmaktadır.

Tabii böyle bir mantıkla halkının değerlerine yaklaşan İnönü, hiç bir açılışta da makası eline alıp besmele çekerek açılış yapmamışır. Hazretin o kadar tuhaf bir laiklik anlayışı vardır ki, cumhurbaşkanı olduğunda İzmir’de dişçilik yapan kardeşini çağırıp:

- Duyduğuma göre sen Cuma namazlarına gidiyormuşsun, bir daha gitmeyeceksin. Zira bu benim laiklik anlayışıma zıttır.

Ve o kardeşi bu talebi şiddetle reddeder, ölünceye kadar da küs kalırlar.

Aynı İsmet İnönü’nün eşi Mevhibe Hanım ise son derece inançlı bir insandır. Çankaya’da her Cuma hocaları çağırıp Kur’an tilaveti yapılmasını temin etmektedir. İnönü, bu durumu bile yıllarca gizler. Bir gün İsmet İnönü’nün evladı gibi sevdiği genç bir gazeteci olan Mete Akyol, Çankaya’da İnönü’nün konutunda bir aynanın kenarında duran “Allah’ın dediği olur” sözünün resmini çekerek parti sözcüsü Ulus’ta yayınlatır. Bu resmin yayınlanması İnönü’yü ziyadesi ile kızdırır ve Mete Akyol’a hayatının dersini verir. Akyol İnönü’nün tavrını kendi penceresinden bakarak alkışlamaktadır. Zira İnönü dinin siyaset alanında kullanılmasından rahatsızdır. “Ne ulvi bir davranış biçimi” de diyebilirsiniz, camileri satıp ahır, bar-pavyon-meyhane yapmasına bakıp, İnönü’nün dine ve dini kurumlara bakışındaki sakatlığa da dikkat çekebilirsiniz. Gün olur, devran döner. 27 Mayıs 1960 darbesi CHP’nin planlaması ve lojistik desteği ile hayata geçirilir. Cemal Gürsel ve ardından da Cevdet Sunay cumhurbaşkanı olur. Cevdet Sunay da açılışlardaki laikçi baskıdan müştekidir. Bir dostuna:

- Azizim, bu ne biçim memleket? Bir okul, hastane, tesis açılışına davet ediliyorum. Elime makası veriyorlar. Besmele çekip, kurdelayı kesemiyorum. Biliyorum ki yer yerinden oynayacak! İçimden besmele çekip kurdelayı öyle kesiyorum.

O günlerden bugünlere geldik. “Geçti, geçti ama deldi de geçti!” derler ya eskiler. İşte öyle geçti. 90 yıllık bir cezamız varmış, inşaallah tamamladık.

Ya Allah, bismillah!

Bismillah her hayrın başıdır!


Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatih Uğurlu Arşivi