Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Kemalizmin sonu mu?

Kemalizmin sonu mu?

Kimilerine göre Kemalizmin sonu!

Ben aynı kanaatte değilim. Kemalizm 19.YY sonunda kapitalizm, komünizm ve faşizmin gölgesinde oluşmuş bir ideolojidir ve ideolojik anlamda miadını doldurmuştur. Ama metodik Kemalizm hâlâ varlığını sürdürmektedir..

Metodik Kemalizm, devleti ele geçirerek toplumu dönüştürme girişiminin adıdır ve hâlâ bu düşüncede olan birçok grub ortalıkta dolaşmaktadır..

Kendilerinde Peygamberlerin dahi sahip olmadığı bir güç vehmeden çevrelerin işidir bu.. Modernleştirme ideolojileri bu zihniyetin ürünüdür. Bunlar topluma karşı ilahlık ve Rablik iddiasındaki topluluklardır..

Bu tür Kemalistler, sosyalistler arasında da vardır, İslamcılar arasında da. Liberaller arasında da vardır, otoriter rejim yanlıları arasında da..

Metodik Kemalizm hâlâ canlıdır..

İdeolojik olarak Kemalizmden şikayetçi olanlar bile, farkında olmadan metodik anlamda Kemalizmin tuzağına düşmektedirler..

Evet ideolojik olarak Kemalizm bitti, ama birileri Kemalizmden boşalan yeri doldurmaya ve aynı şekilde devleti ele geçirerek toplumu dönüştürmeye çalışıyor olabilir.. Bu sürpriz olmamalı..

Kemalizmi tümü ile ortadan kaldırmaya da gerek yok.. İsteyen evinin her odasına Mustafa Kemal’in resmini, büstünü asabilir. Kemalistlere bile, Kemalistlerin başkalarına davrandığı gibi davranmayalım. Allah böyle bir şeyi kimsenin başına vermesin. Kemalistlerin bile!

İdeolojik Kemalizmden kurtulurken, metodik Kemalizmin tuzağına düşmeyelim..

Kemalistler bana göre boşlukta yürüyen çizgi film kahramanlarına benziyorlar. Aşağıya baksalar, ayaklarının bulutların üzerinde dolaştığını görecekler. Çünki üzerinde yükseldikleri değerlerin çoğu buharlaştı. Kavramlar ve kurumlar yok oldu.. 19.YY sonuna ait kavram ve kurumlarla, 21.YY’ı açıklamak ve anlamak mümkün değildi..

Birileri bu gerçeği kabullenmek istemese de hayat onlara bunu öğretecek.

6 ok ideolojisinin sebeb olduğu sonuçlar ortada. Tek parti döneminde laikliğin nasıl uygulandığını bilmeyen var mı?. Açık oy- gizli tasnif, İstiklal Mahkemeleri, takriri sükun, varlık vergisi, Dersim vs.

Bugüne kadar yapılan bütün darbeler Kemalizm adına yapıldı.. Kemalizm bir darbe ideolojisidir..

“Türk aleminin en büyük düşmanı komünizmdir” diye başlayan ifadeler bu ideolojinin aynı zamanda bir soğuk savaş ideolojisi olduğunu göstermektedir. “İrtica ile mücadele istila ile mücadeleden daha zor ve elzemdir” diyenlerin elinde bu ideoloji, resmi bir ideolojiye dönüştürülmüş, dinleştirilmiş ve bu ideolojiye uygun bir tarih anlayışı, gelecek tasavvuru zorla halka dayatılmaya çalışılmıştır.

Aslında Kemalistler sessizce aramızdan çekilip kaybolsalar, unutulmak onlar için en iyi tercihtir. Bu darbeciler, bu CHP, bu ADD, bu ÇYDD gibi örgütler, bu malum media buna izin vermek istemeyecek. Çünki bu onların varlık sebebi. Onlar için bu bir kalkan.. TSK bu işin koruyucu gücü idi. Artık TSK asli görevlerine dönerken, kendilerini çok yalnız ve korumasız hissediyorlar..

Geri kalmış ülkelerde ordu, dış tehditlere karşı bir savunma aracı değil, iç “düşman”a karşı bir tehdit aracıdır.. Halkın inancı, tarihi, kültürü, geleneği ve taleplerini baskılamak için bir güçtür.. Silahları halka karşıdır. Fakat öte taraftan hamasi dugular için görkemli törenler yapılır..

Çevrenizdeki insanlara sorun bakalım 6 oku sayacak kaç kişi var?..

Hangi devletçilikten, hangi halkçılıktan, hangi laiklikten, hangi milliyetçilikten, hangi cumhuriyetçilikten, hangi inkılabçılıktan söz ediyorlar. Bunlar inkılabçı falan değil, en gerici muhafazakar tipler bunlar.. Her türlü değişime karşılar.. Resmi ideolojiyi dinleştirerek, laikliği dine karşı bir din haline getirdiler.. Bunlar cumhuriyetçi filan da değil, tek adam yönetiminin adı monarşidir.. Tek parti ve tek adam ideolojisi cumhuriyet ideolojisi değil. Bunlar cumhuriyetle halkçılık arasındaki ilişki ve çelişkiyi bile bilmezler. Demokrasi ile cumhuriyetin benzerlikleri ve farklılıklarını da bilmezler..

Devletçi kim kaldı ki!

Derme çatma, içi boş bir ideoloji haline geldi Kemalizm. Ama hâlâ herkes, bu tek parti ideolojisinin dayanağı olan ilkelere bağlılık yemini etmek zorunda.. Okullar bu miadı dolmuş ideolojinin misyoner merkezi gibi çalışıyor..

Bakalım bu haliyle daha bu işler ne kadar devam edecek..

Darbelerden kurtulmak için önce darbe ideolojisinden kurtulmamız gerekiyor.. Bunun için de yeni bir kurtarıcıya ihtiyacımız yok. Milletçe bunu başarabiliriz.

Selâm ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi