Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Sempozyumu

Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Sempozyumu

Gözüyle iyilikleri görmek isteyenler, kulaklarıyla iyilikleri duymak isteyenler, diliyle iyilikleri söylemek isteyenler, hem kendilerini hem de başkalarını pek çok çirkinliklerden kurtarabilir ve koruyabilir.

Somuncu Baba’nın hayatını öğrendiğimizde ve Somuncu Baba’nın izinden gidenlere baktığımızda, hep bu iyilikler silsilesi çıkar insanların karşısına.

Merkezi Malatya Darende’de bulunan Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı, her yıl; “Somuncu Baba ve Hulusi Efendi” etkinlikleri düzenler, yeryüzüne ve insanların yüreklerine iyilik tohumları ekerler.

Vakıf yetkilileri bu yıl etkinlikleri üç ayrı ilde daha genişleterek yapmayı planlamışlar. Bize de bu güzellikleri paylaşmak düştü.

...........................

Asırlar boyunca Osmanlı coğrafyasını etkileyen ve talebeler yetiştiren Somuncu Baba ile yüzyılımızın mutasavvıf ve divan şairlerinden Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi; İstanbul, Bursa ve Malatya’nın Darende İlçesi’nde gerçekleştirilecek sempozyumlarla anılacak.

Aralarında İngiltere, Pakistan, Bosna Hersek, Azerbaycan, Özbekistan, Mısır ve ülkemizdeki çeşitli üniversitelerde görev yapan ilim adamları, Somuncu Baba ve Hulusi Efendi’yle alakalı hazırladıkları akademik çalışmalarını kamuoyu ile paylaşacaklar.

‘Gül ve Gönül Medeniyeti’ başlığı altında gerçekleştirilecek ‘Uluslararası Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Sempozyumu’nda tarihten günümüze önemli şahsiyetlerin hayatlarından kesitler sunulacak.

Bilindiği gibi yahut bilmeyenler için hatırlatalım.

Fatih Sultan Mehmed’in hocası olan Akşemseddin Hazretlerini Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri, Hacı Bayram-ı Veli Hazretlerini de Somuncu Baba yani Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri yetiştirmiştir.

Çağ açıp kapatan tarihi fethin manevi mimarlarının başında Somuncu Baba gelir.

......................

Yazdığı şiirleri ve muhteşem divanı ve tasavvufi yönü ile gönülleri fetheden isimlerden birisi de 1990 yılında vefat eden Osman Hulusi Efendi’dir.

Peygamberimiz’in neslinden gelmesinin yanı sıra Somuncu Baba’nın torunu olan Hulusi Efendi, hayatında insanlığa hizmeti şiar edinmiş, eğitim, sağlık ve sosyal alanda toplumumuza önemli çalışmalar kazandırmış, her geçen gün yükselen bir gönül medeniyetini kurmuştur.

Somuncu Baba ve Hulusi Efendi’nin hoşgörü çağrısının yineleneceği sempozyumların ilki, 2 Haziran 2012 günü İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Sarayı’nda, ikincisi, 9 Haziran 2012 günü Bursa Merinos Kültür Merkezi’nde, üçüncüsü ise 23 Haziran 2012 günü Malatya’nın Darende İlçesi’ndeki Kapalı Spor Salonunda gerçekleştirilecek.

.............................

Ülkemizin her yanında pek çok Allah dostu vardır.

Şöyle Edirne’den Kars’a kadar, yahut Anamur’den Sinop’a kadar sadece karayolu kenarlarındaki yerleşim yerlerine uğrasanız bile karşınıza pek çok Allah dostunun kabri çıkar.

Malatya zaten bir Allah dostu diyarı ve Battal Gazilerin toprağıdır. Darende’de ise Somuncu Baba’nın manevi varlığı ile Es-Seyid Osman Hulusi Efendi’nin kucaklaşmış halleri, Darende’yi bir gül şehri yapmıştır.

Ne diyelim; “İyiliklerden ve iyilerden yana olan herkese selam olsun.”





Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi