Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Ankara Günlüğü Bir

Ankara Günlüğü Bir

Bağlum’da garip mezarlar Burada kim bilir kimler yatar Mezar başlarında yıkık taşlar Gelenden geçenden medet umarlar.

*
Bağlum’a otuz yıl aradan sonra ilk gidişim. Gelişmiş, serpilmiş ve şimdi Keçiören İlçesi’ne bağlı kocaman bir mahalle olmuş.
Bilirsiniz büyük manevi simalarımızdan birisi olan merhum Seyyid Ahmed Arvasi Hz.leri, Bağlum’da medfundur ve Üstad Necip Fazıl’ın şeyhidir.
Arvasi Hz.lerinin komşularından birisi Necip Fazıl olacakken, bu nasip; yürek şairimiz ve yazarımız Abdurrahim Karakoç ile neticelenmiştir.
Rabbim Bağlum mezarlığında kabirleri bulunan Seyyid Ahmed Arvasi ve Abdurrahim Karakoç ile “kimli” ya da “kimsiz” bütün mevtalara rahmet eylesin, ruhları için el fatiha.
*
Geçtiğimiz Cuma günü Hacıbayram Camii’nde namaz öncesi, Abdurrahim ağabey için Mevlid-i Şerif ve Hatim Duası vardı.
Bu münasebetle Ankara’ya seyr-ü sefer eyledim. Ankara’ya yolum düştüğünde her yükümü çeken Hamza Öner’in rehberliğinde, ilk ziyaretimizi Bağlum’a yapıp, Abdurrahim ağabeyin kabrine vardık.
Bağlum’a giderken yolumuz Ülker’in Ankara fabrikasının yanından geçiyordu. Bu sırada Hamza Öner, Sabri Ülker’in çok “ikibuçuk lirasını” aldıklarını söyledi.
Ülker’in Ankara fabrikası, eski adıyla; “Gicik” yeni adıyla “Altınova” köyünün arazisindedir.
Sabri Bey fabrikayı kurmaya başladığı yıllarda, zamanının çoğunu orada geçirir ve Cuma namazlarına köyün camisine gidermiş.
Sabri Bey komşuluğunun gereği hayırla işe başlamış ve köye yeni bir cami yaptırmış. Bizim Hamza ve arkadaşları da o yılların çocuklarıymış.
Sabri amcaları Cuma namazına gelirken yolda gördüğü her çocuğa “ikibuçuk lira” verirmiş. Tabi para verirken nasihat etmeyi de unutmazmış.
Okuyup büyük adam olmalarını, hatta fabrikada memurluk, pazarlamacılık, yöneticilik yapmalarını istermiş.
Bu nasihat tutmuş ve zamanla pek çoğu, Ülker’den ekmek yemişler. Şimdi ise her biri iş adamı olup, Sabri amcaları gibi hayır ve hasenatlarda bulunmaktalarmış.
*
Sabri amca sohbetimiz bittiğinde Bağlum mezarlığına gelmiştik. Mezarlığın girişinde güzel bir vakıf binası var. Sanırım Arvasi Hz.leriyle ilginenen bir vakıf.
Arvasi Hz.lerinin kabri çok güzel düzenlenmiş. Hazrete fatihamızı okuduktan sonra mezarlıkta dolaşan güvenlik görevlisine, Abdurrahim ağabeyin mezarını sorduk.
Sağolsun görevli gösterdi ama daha nazik davranabilirdi. Mezarlığın güvenliğine kim bakıyor bilmiyorum fakat görevlilerin daha nazik hareket etmelerini öğütleyebilirler.
Abdurrahim ağabeyin mezarını bizim gibi sormadan bulmanız için tarif edeyim.
Abdülhakim Arvasi Hz.lerinin mezarının doğrusundan şöyle 3-4 metre ileri bakarsanız, küçük bir ağacın dibinde Abdurrahim ağabeyin kabrini görebilirsiniz.
Herhalde ileride düzenli bir mezar yapılacaktır. O zaman daha görünür olur. Bu arada yıkık eski mezar taşları da Keçiören belediye başkanından medet ummakta.
Ziyaretimizi tamamlayarak Hacı Bayram Hz.lerinin huzurlarına doğru yola düştük.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi