Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Mısır, Fransa, Yunanistan derken...

Mısır, Fransa, Yunanistan derken...

Ah benim güzel memleketim. Erdoğan Meksika’dayken ve insanlar terör konusunda umutverici gelişmeler beklerken, bir anda olan oldu. Erdoğan ne zaman Obama ile görüşecek olsa birileri düğmeye basıyor..

Bu defa, sadece dağda değil, cezaevlerinde de ortalık karıştı. Hatay’da ve Osmaniye’de olaylar oldu ve ardından PKK, Hakkari’nin Şemdinli ilçesi Dağlıca bölgesindeki askeri birliklere saldırı düzenledi. Çıkan çatışmada 8 asker hayatını kaybederken, 16 askerin de yaralandığı belirtildi. Saldırının ardından düzenlenen operasyonda ise ilk gün 400 PKK’lı çembere alındı ve 18’i ölü olarak ele geçirildi.
Bu arada, Erdoğan Putin’le görüşürken Çin, İran ve Rusya ortak askeri tatbikat başlattılar.. İran ve Suriye’de önemli gelişmeler var. Ahmedinejat tekrar aday olmayacak.. Bu önemli.. Suriye’de ise BM heyeti başkanı, Humus’un tahliyesini istedi BM gözlemciler heyeti başkanı Robert Mood, Suriye’de kuşatma altındaki Humus’ta ve diğer çatışma bölgelerindeki kadın ve çocukların şehirden çıkarılmasını istedi. Suriye yönetiminin baskı ve yıldırma hareketinden sonra imha hareketine hazırlandığı söyleniyor. Füzelerle şehirlerin vurulması, kimyasal ve biyolojik silahlarla kitlesel bir imha planı ile katliam hazırlığı yapıldığı iddia ediliyor..
Suriye’de bir katliamdan endişe ediliyor.. Taraflar, Kuzey ve Güneyden, Doğudan ve Batıdan ülkeye silah ve savaşçı girdiğini iddia ediyorlar.. Doğudan Irak üzerinden İranlı Pastaranın Suriye’ye girdiğini, Batıdan ise Hizbullah ve İhvan’a yakın Filistinlilerin girdiği iddia ediliyor. Güneyde Suriye ve Ürdün’den, Kuzeyde de Türkiye’den girişler olduğu iddia ediliyor..
Bu arada El Kaide’nin de bölgeye silahlı grublar gönderdiği iddia ediliyor..
Yine Yunanistan ve Batılı istihbarat örgütlerinin bölgede provakatif operasyonlar yapmasından kuşku duyuluyor..
Türkiye’ye yönelik son PKK eyleminin, Kandil’den gelen silah bırakma mesajlarının hemen arkasından gelmesi, dikkatlerin Suriye’ye çevrilmesine sebeb oldu. Saldırı emrinin Suriye PKK kampı sorumlusu Fehman Hüseyin’in sorumlu olduğu iddia edilen operasyona karşı Türkiye’nin vereceği cevap da merakla bekleniyor..
Yunanistan’da sandıktan istikrar çıkmadı, kriz devam ediyor. Yani Batı cephesinde yeni bir durum yok. Yunanistan’da Yeni Demokrasi %30 oy oranı ile önde Radikal sol koalisyon %26, PASOK 12,96, Bağımsız Yunanlar 7,41, Altın Şafak 6,93, Demokratik Sol Parti 6 ve Yunanistan Komünist Partisi ise 4,4 oy aldı.
Fransa’da Sosyalistler, parlamentoda çoğunluğu elde etti. Fransa’da ikinci turu yapılan milletvekili genel seçimlerinde zafer Sosyalistlerin oldu. İkinci tur milletvekili genel seçimlerinde zafer Sosyalistlerin oldu. Sosyalistler tek başına 290 sandalyeyi garantileyerek mecliste çoğunluğun sahibi oldu. Seçimlerde ikinci sırayı ise eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin partisi Halk Hareket Birliği (UMP) elde etti. UMP mecliste 221 milletvekili ile temsil edilecek. Aşırı sağcı Milliyetçi Cephe ise 14 yıl aradan sonra parlamentoya girmeyi başardı. Parti lideri Marine Le Pen az bir farkla milletvekilliğini kaçırdı fakat 22 yaşındaki yeğeni meclise giriyor. Meclise 2 milletvekili gönderen MoDem Partisi lideri François Bayrou ise seçilemedi. Milletvekili seçimlerine katılım ise yüzde 55,9 olarak gerçekleşti.
Merakla beklenen bir başka seçim Mısır’da cumhurbaşkanı seçimleri idi. Mısır’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Müslüman Kardeşler’in Hürriyet ve Adalet Partisi adayı Muhammed Mursi birinci oldu. Resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 51,5’unu alarak rakibi Ahmet Şefik’i geride bırakan Mursi, Mısır’ın ilk “seçilmiş” cumhurbaşkanı unvanını elde etti. En son verilere göre tasnifi tamamlanan 22 milyon 459 geçerli oyun yüzde 51.5’ini (11 milyon oy) alan HAP adayı Muhammed Mursi seçimin galibi oldu. Rakibi Ahmed Şefik ise oyların yüzde 47.6’sını (10 milyon 707 oy) alarak seçimi kaybetti. 51 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu Mısır cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna katılım oranı % 47 oldu.
Mısır seçimlerinden sonra taşlar yerine oturacak mı, göreceğiz. Bu sonuç yeni ve uzun sürecek tartışmalara sebeb olur mu bilmiyorum. Ama Mısır’da taşlar yerine oturduktan sonra, Arap dünyasında yeni arayışların gündeme geleceği bir gerçek.. Mısır, eskiden bir olduğu Suriye ve Irak konusu ile de ilgilenecektir. Tabii öncelikle Filistin ve Suriye konusunda ağırlığını koyması beklenecektir..
Mısır’daki hassas dengeler, İhvan’ın kendi içinde parçalanmamasını gerektiriyor. Yine Mübarek rejimi karşıtları için de İhvan’la dayanışma mecburiyeti var.. Hassas dengeler bu açıdan olumlu bir sonuca da vesile olabilir.. Ama eğer İhvan kendi içinde bölünür ve demokratik cephe parçalanırsa, Mısır için bu vahim bir sonuç olabilir..
Gelişmeleri hep birlikte göreceğiz.
Selâm ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi