Mehmet Talu

Mehmet Talu

Şaban ayı 9

Şaban ayı 9

Gerçekten bu aylar, duaların ALLAH Teâlâ'ya arz edilmesi, pişmanlık gözyaşlarıyla günahların silinmesi, yapılan ibadetlere verilen sevabın katlanması bakımından büyük bir fırsattır. Bu günlerde nefis muhasebesi yapılmalı, ana sermayemiz olan ömrümüzün nerede tüketildiği gözden geçirilmeli, amel defterimize neler yazıldığı, Mahşer günü kurulacak büyük mahkemenin tek hakimi ALLAH Teâlâ'nın hakkımızda nasıl bir hüküm vereceği düşünülmelidir. Çünkü Yüce Rabbimizin ikram ettiği bu dünya hayatını ibadet ve taatla değerlendirmeyenlerin o gün pişman olacaklarını ve:

"Keşke bu hayatım için bir şeyler yapıp gönderseydim!" diyeceklerini, Kur'an-ı Kerim bize haber veriyor.

Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz, hastalık, mal-mülk edinme, yaşlılık, aniden gelen ölüm gibi engeller çıkmadan, ibadet için eldeki fırsatların güzelce değerlendirilmesini istemiş ve Ebû Hureyre (R.A.) den rivayete göre şöyle buyurmuştur:

"Yedi engelleyici şey gelip çatmadan ibadetleri yerine getirmede, iyi işler yapmakta acele ediniz! Yoksa gerçekten siz:

* İnsana görevlerini, haram-helâl sınırlarını, her şeyi unutturan fakirliği mi bekliyorsunuz?

* Tuğyan ettirip azdıran, taşkınlığa götüren, sınır tanımaz bir azgınlığa sürükleyen zenginliği mi bekliyorsunuz?

* İfsad edici, hayatın normal akışını bozan ve duyguları alt üst eden sağlığı bozup perişan eden, halsiz bırakan hastalığı mı bekliyorsunuz?

* Takati kesen yaşlılığı, aklınızı götürecen, ileri-geri, saçma-sapan konuşturan, bunaklaştıran ihtiyarlığı mı bekliyorsunuz?

* Hayatı sona erdiren, ansızın geliveren, ansızın yakalayan ölüm mü bekliyorsunuz?

* Ne zaman çıkacağı fark edilmeyen, gelmesi beklenen şeylerin en şerli ve tehlikelisi kıyâmet alâmeti olan büyük şerri: Deccali mi bekliyorsunuz. Bu beklenen gaib bir şerdir.

* Yoksa çok ürpertici ve belâsı daha büyük ve daha çok acı, sıkıntısı ve acısı dayanılmaz bir gün olan kıyameti mi bekliyorsunuz? Kıyamet ise hepsinden kötü, hepsinden daha acıdır."

Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz bu hadis-i şerifinde, insanların muhtelif sıkıntılarla imtihan edileceğini belirtmekte ve bu imtihan sorularından yedisine işaret etmektedir. Dünyanın bir deneme yeri olduğunda şüphe yoktur. Çeşitli denemelerden geçmeden Cenâb-ı Hakk'ın huzuruna varmak mümkün değildir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi