Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Musa Topbaş Hocaefendi

Musa Topbaş Hocaefendi

Bu haftaki kitabımız; “Sahibü’l Vefa”, Musa Topbaş Hocaefendi’nin hayatını anlatan güzel bir eser.


Erkam Yayınları’ndan çıkan ve Dr. Adem Ergül’ün büyük bir titizlikle kaleme aldığı eser, Musa Topbaş Hocaefendi’nin hayatını bir şifa şerbeti gibi sunmuş.
Kitap, güzel ve güzide bir hayatın; “sözünün amele, amelinin eyleme” nasıl yansıdığını ve özlenen bir kulluğun nasıl olması gerektiğini anlatıyor.
Eser, Muhterem Osman Nuri Topbaş Hocaefendi’nin takriz yazısıyla başlamış ve giriş kısmıyla birlikte dört bölümden oluşmuş.
Giriş kısmında Musa Topbaş Hocaefendi’nin yaşadığı dönem ve çevresi ele alınmış ve aile şeceresine yer verilmiş.
Birinci bölümde; çocukluğu, gençliği, eğitimi, aile ve ticarî hayatıyla ailesinden ve muhitinden aldığı terbiye ve ölçülere dikkat çekilmiş.
İkinci bölümde; manevî hayatı yazılmış. Manevî yolculuğunun başladığı müridlik dönemi ile takvâ yolunda önderlik ettiği mürşid-i kâmillik dönemi anlatılmış.
Üçüncü bölümde ise ihlâs ve istikameti, ibadet hayatı, sehâveti, hizmetlere öncülüğü, vefâkârlığı, sevgi ve şefkati, din-vatan ve millet aşkı, tertip düzen ve intizamı, nezâket ve zarâfeti, rızâ ve teslimiyeti gibi güzel hallerine yer verilmiş.
........
Eserin sayfalarından:
1917 yılında Osmanlı vatandaşı olarak Anadolu’nun bağrında (Kadınhanı) dünyaya gelmiş, Cumhuriyet döneminin kuruluşundan bugüne kadar tüm maceralarına şahit olmuş ve İstanbul gibi müstesnâ bir kültür başkentinde ömür sürmüş bir “İstanbul Efendisi”dir.
Müstesnâ bir aile ocağında aldığı terbiyeyi, ilim ve irfan muhitinin sohbet meclisleri ile tezyin ederek; ilim, irfan, nezâket ve zarâfette kemâle erişme aşkına tutulmuş, ciddi ve azimli bir taliptir.
Hususiyle Üstazı Mahmud Sami kuddise sirruh-u tanıdıktan sonra O’nun cazibesine kapılarak, örnek bir seyr u sülük ve hizmet numunesi sunan bir mürid-i sâdıktır.
Dirâyeti, derinliği, sevgisi, şefkati, engin sehâveti, nizam, intizam ve disiplini ile sevenlerini insan-ı kâmil olma yolunda irşad eden bir mürşid-i mükemmildir.
Müseccel Allah düşmanları hariç, yaratılan her şeye karşı kendinden geçercesine muhabbetle dolup taşan bir aşk kahramanıdır.
Allah’a, Rasûlü’ne, Kitabullah’a, Üstazına, dostlarına ve Allah’ın kullarına karşı vefanın en ince örneklerini sunan, “Sâhibü’l-vefâ”dır.
Hayatın her alanında ortaya koyduğu ölçü ve hayat tarzıyla adeta bir ölçü insanıdır.
İbadet, muamelat ve ahlâkta, rıza ve teslimiyet duyguları içinde takvayı kendine mihver edinmiş “güzel bir kuldur”.
Neticede ise bir Cuma vakti Refik-i A’lâsına, Yüce Mevlâsına yüz akıyla hicret eden bir “vuslat eridir.”
Hülasa O, Rabbin kendisine lûtfettiği hayatı güzel yaşadı. Sevenleri buna en güzel şahittir.
Ruhları şad olsun!.. Rabbimiz onu, nebiler, sıddıklar, şehidler ve salihlerden oluşan güzel dostlarıyla beraber eylesin. El Fatiha...
Erkam Yayınları: 0212 671 07 00

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi