Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Sessuzluk

Sessuzluk

Yaz tatili başladI ama, siyaset tatil yapmIyor..

20 Temmuz’da Ramazan başlIyor, 19 Ağustos bayram.. Yani bir kaç gün sonra Ramazan..
Ana muhalefet partisi CHP’de, 17-18 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek 34. Olağan Kurultay öncesi Genel Başkan Kemal KIlIçdaroğlu, milletvekilleri ve il başkanlarInI toplantIya çağIrdI..
İktidar partisinin kurultayI daha sonra.. AK Parti KurultayI 30 Eylül’de Ankara’da yapIlacak. Erdoğan, “4. ve son kez genel başkanlIğa aday” olacak. Erdoğan’In Eskişehir konuşmasInda “son kez” vurgusu yapmasI önemli.. Bu vurgu AK Parti’nin ve AK Parti hükümetinin, Grubunun, yeni yerel yöneticilerin siyasi kariyerleri açIsIndan son derece önemli bir mesajI da içeriyor..
Şunun şurasInda Askeri şuraya bir hafta gibi bir zaman kaldI.. 40-50 Generalin emekli edilmesi belenen Askeri şura birçok bakImdan yenilikleri ve ilkleri de beraberinde getirecek..
DIş politikada sIcak gündem aynen devam..

Bu arada, siyaset de ilginç gelişmeler de yaşanIyor. CHP’nin dindar çevrelerden kendine yeni transfer arayIşI içinde olduğu haberleri basInda yer almaya başladI.. Bekaroğlu ve EliaçIk adI üzerinde internet mediasInda bir takIm spekülasyonlar da yapIlmaya başlandI bu arada..
Numan Kurtulmuş için “tamam” diyenler de var. Kurtulmuş’un Genel Merkezde mi, kabine de mi, yoksa yerel yönetimde mi görev alacağI henüz belli değil..

BakalIm Kurtulmuş’la birlikte kimler gelecek? Bu partilerarasI bir birleşme mi olacak, yoksa belli isimlerin AK Parti’ye iltihakI şeklinde mi olacak?

Tabi HAS Parti’de bunlar olurken, öte yandan gözler SP’de.. Asiltürk, Kamalak ve Erbakan’In ilk kongrede takInacaklarI tavIr, SP’nin geleceğini belirleyecek..

Bana kalIrsa Erdoğan sadece Kurtulmuş’la yetinmeyecek.. Milliyetçi, Liberal, Kürt ve Alevi dünyasIndan sembolik isimleri de partisine davet edecek.

Leyla Zana’nIn son açIklamalarIna bakIlIrsa, Leyla Zana da AK Parti çizgisinde bir yerde duruyor..
Milliyetçi kesimden bazI MHP’liler de olabilir, doğrudan BBP’ye de teklif götürülebilir..
Süleyman Soylu, Tuna Bekleviç gibi isimler parti içinde yeni bir liberal grub oluşturabilirler..
Özal’In, dört eğilimi ANAP’ta birleştirme çabasIna benzer yeni bir açIlIm sözkonusu AK Parti’de.. Kurtulmuş olayIndan sonra yeni sürprizlere hazIr olmak gerek..

Ben CHP’nin böyle bir açIlIm yapabileceğini sanmIyorum. CHP de hazIr değil buna, kendi ayaklarI üzerinde duran kimse CHP gibi bir partide kendine siyasi gelecek aramak istemez diye de düşünüyorum.. CHP insan öğüten bir değirmen gibi.. Ne kendine hayrI var, ne başkasIna.. CHP bir güç ve hIz kaynağI değil artIk, Bir zIrh değil, şimşek çeken bir paratöner gibi bu gün..
Bu işler bu şekilde devam ederken, Suriye konusu sIcaklIğInI koruymaya devam edecek..
Bu Ramazan Arap dünyasInda zor geçecek gibi.. Körfez’de İran-ABD gerilimi var.. Suudi-İran gerilimi de tIrmanmaya devam ediyor..

MIsIr’da henüz taşlar yerine oturmadI. Libya’da da öyle..

Bu arada Ürdün’de sular IsInmaya devam ediyor.. Suudi Arabistan’da da her an sIcak gelişmeler yaşanabilir..

Ramazanla-Kurban arasInda Mekke ve Medine’ye dikkat etmek gerek.. Kurban bayramI 25 Ekim’de başlIyor.

Yani önümüzde 90 günlük zor bir süreç var..
MIsIr’da Selefi-İhvan işbirliği ya da rekabetinin ülkeyi nereye götüreceği de merak konusu.. MIsIr’da taşlarIn yerine oturmasI daha zaman alacak gibi gözüküyor.. Selefilik konusu bir yandan İran’la sorunlara sebeb olurken, öte yandan İhvan’In etkin olduğu bölgelerde de yeni tartIşmalara sebeb olacak gibi gözüküyor. Şii-Selefi rekabeti körfezde de etkisini gösterecek.
Bir de Suudilerin Vehhabi propogandistleri Afrika’da Gadana olduğu gibi Selefi ayaklanmalarIna sebeb olmaya devam edecek olursa, Suudi Arabistan sadece İslam dünyasIndan değil, tüm dünyadan şiddetli bir tepki alabilir..

Bu durum Suudi yönetimi içinde de Suud-Şeyh aileleri arasInda siyasi bir soruna dönüşebilir bu arada.. Yeni döneme ilişkin tasavvurlar Suudi yöneticileri arasInda, Radikal ve IlImlI selefiler arasIndaki görüş ayrIlIklarI ise Şeyh ailesi ve Vehhabi ülemasI arasInda sorunlara sebeb olabilir..

Keşke İslam KonferansI ve Türkiye şu kutsal bölgeler meselesini yeniden masaya getirse.. Bu konu yarIn bölgede ciddi sorunlara sebeb olabilir.. Suudilerde Vehhabicilik hareketini bir şekilde control altIna almak zorundalar..

Keskin sirkenin küpüne zarar vereceğini birilerinin Suudi yöneticilere söylemesi gerek.
İnşallah Ramazan ayInda biraz tansiyon düşer diyeceğim ama, İsrail’in muted işlerinden biridir her Ramazan’da bir saldIrI yapmasI..
Bu arada İsrail’e dikkat..
Selam ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi