Ersoy Dede

Ersoy Dede

TRT’ye çirkin saldırı

TRT’ye çirkin saldırı

Önceki gün internette gezinirken bir fotoğraf şakası çarptı gözüme..

TRT Haber Televizyonu’nun ekranından bir kare fotoğraf..

Afyon’da şehit verdiğimiz canların memleketlerine uğurlanış anı..

Anladığım kadarıyla, fotoğraf; Konvoyun, GATA’dan Etimesgut Askeri Havalimanı’na gidişi esnasında çekilmiş..

Fotoğrafın üzerinde ise TRT’nin belirgin karakteriyle yazılmış şu alt yazı dikkat çekiyor; “şehitlerimiz memleketlerine gönderiliyor..

Şehit cenazeleri yeni açılan kavşak ve duble yollar sayesinde artık daha kısa sürede memleketlerine ulaştırılıyor” Ekranın sol üst köşesinde ise bildiğiniz TRT Haber logosu var..

Yani bu bir kare resmi gösterdiğiniz herkes şüphesiz der ki, “bu TRT Haber’in yayınından bir kare..” Ancak, TRT Haber Kanal Koordinatörü deneyimli haberci Ahmet Böken başta olmak üzere TRT Haber çalışanlarının duruşunu gayet iyi bildiğimden, hiçbir teknik inceleme yapmadan, ifadenin bu ekibe ait bir ifade olmadığını en başta söyledim..

Sonrasında çıktı zaten.. Logonun altında alındığı yerin izlerini taşıyan zemin renkleri, alttaki yazının birebir TRT karakterlerinden ayrışmalar göstermesi vesaire.. BU SALDIRI CİDDİYE ALINMALI Açık söylemek gerekirse bu foto-şakalardan çok hoşlanırım. Bu yolla yapılmış mizaha da saygım vardır. Ancak bu onlardan biri değil. Kaç temel sosyolojik unsura aynı anda saldırı yapıldığını biliyor musunuz bu bir kare fotomontaj ile?..

Sayayım..

1) İlki hiç kuşkusuz aziz şehitlerimiz.. Aziz şehitlerimizin manevi şahsiyetlerini, böylesi pespaye bir hadiseye kurban etti bunu kim yaptıysa..

2) Diğeri şehit cenazelerimiz.. En az şehitlik mertebesi kadar önemsediğimiz bir an. Milletçe Afyon’da patlama olduğunda yaşamadığımız kadar yoğun yaşadık o cenazeler sırasında duygularımızı.. Milletin, Kürdüyle Türküyle, Ermenisiyle, Rumuyla tek yürek olduğuna inandığımız böylesi duygu-yoğun zamanlara yapılmış bir saldırı bu aynı zamanda..

3) Elbette TRT’ye yönelik bir saldırı.. Kamunun vicdanının temsilcisi konumuna ancak gelen, kendi insanının sesini yeni yeni duymaya başlayan TRT’nin rahatsızlık oluşturduğunu zaten TRT yöneticileri de biliyordu.. Bilmiyor muydu? Ezanın okunmadığı, namazın kılınmadığı, orucun tutulmadığı sözüm ona dizileri hayatımızın bir parçası yapmaya yönelik maksatlı gayretleri deşifre olduğundan beri TRT hedefte.. Yanlışlıkla bu resim tezgahı, iki kişide bile “acaba gerçek mi?” algısı oluştursa, onu kâr sayacaklarından şüpheniz olmasın..

4) Ve saldırının diğer hedefi ise Ak Parti.. Göreve geldiklerinden beri yurdun dört bir yanını şantiyeye çeviren Ak Parti’ye yönelik ciddi bir saldırıdır bu.. Bu rezilliği yapan her kimse, kamuoyunda, kavşak ve duble yolun ne kadar gereksiz işler olduğu algısını yükseltmeyi hedeflediği apaçık ortada.. Yani demek istiyor ki; “memleketten şehit cenazeleri kalkıyor, Ak Parti’nin gündemi kavşak ve duble yol” Bunu kendisi söylemese de aynı karede, hicvederek şehit cenazesi ile kavşak-duble yol lafını kullanmak suretiyle bu mesajı beyinlere yerleştirmeye çalışıyor..

O ALTYAZI ÇOK DOĞRU

Biraz şaşıracaksınız ama, evet o fotoğrafın altına yazdıkları cümle aynen doğrudur...

“Şehit cenazelerimiz, yeni açılan kavşak ve duble yollar sayesinde artık daha kısa sürede memleketlerine ulaştırılıyor..” Biliyor musunuz, eskiden, terhis olduğu halde aylarca dağdan gelip kimse kendisini almadığı için evine dönemeyen askerlerimiz vardı.. Çok eskiden de değil..

Benim askerlik yaptığım 1997’de, bir aydır evine dönememiş, 550 gün şafak saydıktan sonra fazladan 30 gündür daha şafak sayan bir çocukla bizzat tanıştım..

Biliyor musunuz, bu ülkede belli bir zihniyetin temsilcileri, terör saldırılarını bile yolun asfaltlanmamış olmasına bağlamışlardı.. “.....

PKK’nın mayınlı terör eylemlerinin başarıya ulaşmasının sorumlusu hükümet. Zira, yolları asfaltlamıyor; Güneydoğu’da çok sık kullandığımız bu tür yolların asfaltlanması için ilgili makamlara defalarca başvuruldu. Her seferinde aldığımız yanıt aynıydı:

‘Bütçede para yok.’... Bütçede, Moğolistan’da yapılan gıcır gıcır asfalt yollar için para var; Güneydoğu için para yok. Emin Çölaşan – Hürriyet 22 Temmuz 2005) Duble yollar üzerinden hükümete vuracaksanız, yanlış yoldasınız.. TRT ile ise eğer derdiniz, halk kararını çoktan verdi. Bunu değiştiremeyeceksiniz..

Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi