Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Hasanoğlan İmam Hatip Okulu

Hasanoğlan İmam Hatip Okulu

Bu başlığı kendim yazmak için veya başkasının yazdığını okumak için kırk yıl beklerdim.


Hasanoğlanlı öğretmen bir dostum haber verdi. -

“Sana sevineceğin çok güzel bir haber vermek istiyorum” dedi ve ekledi. -

“Bu öğretim yılında Hasanoğlan’da İmam Hatip Lisesi’nin orta kısmı açılıyor.

Lise kısmını da Elmadağ’da okuyacaklar.”

Haberi duyunca inanamadım ve birkaç dakika sessizliğim sürdü.

İnanmak istemedim. Çünkü inanılacak gibi değildi ama haber doğruydu.

Bilenler bilir bilmeyenler için söyleyeyim.

Türkiye’de sol hareketin ve ateizmin yayılmasında Ankara’nın 40 km ötesindeki Hasanoğlan Köy Enstitüsü başı çeker.

Bugün CHP başta olmak üzere sol çizginin bütün fraksiyonlarının güçlü olduğu bölgelere bakıldığında görülür ki, Köy Enstitüsülerinin epeyce katkısı olmuştur.

Yeri gelmişken biraz geçmişe giderek Hasanoğlan Köy Enstitüsü de dahil, diğerleriyle ilgili Üstad Necip Fazıl Kısakürek’in bu okullarla ilgili yazdıklarına bakalım.

¥

“Köy Enstitüleri, Anadolu çocuğunun ruh topografyasını silerek, dümdüz ederek, üzerinden silindir gibi geçerek boşalan yere, ALLAHSIZLIK, MİLLİYETSİZLİK, MADDECİLİK VE KOMÜNİZMA çatısının kurulması için girişilen hesaplı ve tesviyeli bir arsa teşebbüsüdür; Anadolu çocuğunun ruh mezbahasıdır; ve dış ifadesiyle değil, iç gayesiyle, Türke ait bütün kıymetler bakımından en ağır küfür merkezidir.

Ankara civarında kurulan Hasanoğlan Köy Enstitüsü, öbür Köy Enstitülerine öğretmen yetiştirmek gayesiyle kurulan merkez ocak ve ana mihrak... Zehir dağıtım üssü... Sağlık Bakanlığı, Hasanoğlan Köy Enstitüsü’ne, Profesör Kadri Olcak isminde, Amerika’da tahsil görmüş, Komünizma düşmanı bir zatı tâyin ediyor. Bu zat enstitüye giderken, yolda bir öğretmen genç kıza rastlıyor. Kız, Kadri Olcak’a bir münasebetle diyor ki:

- “Bana şu bu vız gelir; ben ancak Stalin için ölebilirim!” Köy Enstitüleri inşaat işlerinde suiistimaller mi istersiniz? Enstitüde her türlü cinsî ahlâk felâketleri mi? Öğretmenlerin, maddeci ahlâk şaheseri (!), müstehcenlikte eşsiz şiirleri mi? Mezunlardan bazılarının ilk tatbikat olarak, masum köylüleri toplayıp onlara; “Allah yoktur!” diye telkine kalkması ve onun üzerine çıkan hadiseleri mi?

Köy Enstitüleri’nde, sırf Anadolu köylüsünün an’anevî inancını yıkmak için, şarap ve domuz eti propagandası yapılması hususunda Tonguç Baba’nın resmî tamimleri vardır. Adana Köy Enstitüsün’de Tonguç Baba şerefine verilen ziyafette çağlayanlar gibi şarap akıtılmış ve genç köylü kızlara sakilik yaptırılmıştır.” ¥ Evet üstadın yazısı daha uzun ama şimdilik bu kadarla yetinelim. Bugün 60 sene sonra Hasanoğlan beldesi gerçek kimliğine kavuşuyor. Namusuyla, şerefiyle; toprağına, ailesine, dinine, bayrağına, camisine, okuluna, ananesine, örfüne, adetine sahip çıkan çocukların yetişmesi için İmam Hatip Lisesi açılıyor.

“Allah’tan umut kesilmez, umudu olmayanın yarını olmazmış.” Demek yarınlar böyle güzel olacakmış.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi