Kıvanç Tığlı

Kıvanç Tığlı

Evlilikte mutluluk

Evlilikte mutluluk

Evlilik genelde romantik bir ilişki ile başlar; hayaller, umutlar onu güzelleştirir ama giderek güç mücadelesine dönüşür.

Kişilikler çatışır, taraflardan birisi hep verir, şiddet ortaya çıkabilir. Sevgi saygı kalmaz. Sonuçta çiftin ruh sağlığı bozulur. Evlilikte mutlu olmanın tek yolu çiftlerin hatalarını bilip birbirlerine buna göre davranmaları, iletişimi koparmamalarıdır. Hoşgörü eksikliği de önemlidir. İletişim hataları, eşler arasındaki saygı ve sevgiyi azaltır. Evliliği yıkan iletişim hataları şunlardır:
Yıkıcı eleştirilerde bulunmak; “Sen hep böylesin. Bağırıp çağırıyor, beni dinlemiyorsun. Hep kendini haklı çıkarıyorsun. Filanın eşinden ibret al” şeklindeki eşi suçlayıcı, hor görücü, kırıcı eleştirilerdir. Oysa bağırıp çağırmak, suçlamak yerine, “Ben bu davranışından dolayı çok üzüldüm” demeli, ses tonunu yükseltmemeli.
Genellemede bulunmak; “Evlendiğimizden beri hep böylesin. Bencilsin, hiç değişmiyorsun” tarzındaki ifadeler, eşi bir kalıba sokan, damgalayan ifadelerdir. Eşinize bunu söylüyorsunuz ama acaba sizde hiç kabahat yok mu? İşe kendinizi değiştirmekle başlayın.

Aklını okumak; Evlilikteki sürekli kavga, çekişme, üzüntüye yol açar, çiftleri kendi dünyalarına iter. Sözlü iletişim yerine sözsüz iletişim, yani davranışlardan anlam çıkarıp eşi yargılama süreci başlar. “Hah, yine kızdı. Bakışlarından anladım. Ne hainlikler peşinde olduğunu tahmin ediyorum” ve bunlar gibi düşünceler ortaya çıkar. 
Sürekli geçmişi getirmek; Diyelim ki, çift sahilde hoş bir ortamda yemek yiyorlar. Aralarında konuşurlarken eşi, söz gelimi, karısına sesini yükseltti. O anda kadının aklına geçmişteki kötü anılar gelir ve kendi kendine şöyle der: “Evliliğin ilk yıllarında annenin yanında bana hakaret etmiş, bağırmıştın. Beni onu yanında küçük düşürüşünü affedemiyorum.” İçlerinde bulundukları güzel ortam gözlerine görünmez. Eş, bu ortamdan zevk alamaz, geçmişi düşünüp sinirlenir, gününü zehir eder.
Sözünü kesmek ve sesini yükseltmek; Eşimizin konuşurken sözünü kesersek o kendini değersiz görür, bu da iletişimin kesilmesine sebep olur. Evlilikte eşler birbirlerine sevgilerini, sözler ve davranışlarla belli etmelidirler. Peygamberimiz, eşlerine karşı özel bir ilgi gösterir, onlara özel kelimelerle hitap ederdi. Ayşe’ye “gözbebeğim” diye seslenirdi. “Konuş, gönlümüz açılsın, yüreğimiz ferahlasın” der, o konuşunca da ferahlar, memnun olurdu.

Ne yazık ki çoğu eş, hanımının şımaracağından korkarak sevgisini belli etmez. Oysa mutlu bir beraberlik için eşler birbirlerine iyi davranmalı, sevgilerini hissettirmelidirler. Bu konu çok önemlidir. Nasıl olsa biliyor, anlıyor dememelidir. Karı koca arasında sorunlar çıktığında hemen ayrılma yoluna gitmemeli, sorunlara çözüm aramalıdır. Eşinizle ilişkiniz çıkmaza girdiğinde umutsuzluğa kapılmayın. Bir uzmandan “evlilik terapisi” yardımı almak ilişkiyi tekrar düzene koyar. Bu konu asla ihmal edilmemelidir. Zamanla geçer ya da iş bitti dememelidir .

Değerli okuyucularım evlilik terapisiyle ilgili genelde çiftler tarafından yanlış bilinen mitler var ve çoğu çift bu yanlış düşünceler yüzünden terapiye gelmeye cesaret edemiyor.
* “Bize ne yapacağımızı anlatacağı için terapiste gidiyoruz.” Terapilerde, terapist davranış değişikliklerini kolaylaştırmaya yarar ve bunun için çiftin aktif katılımını teşvik etmelidir. Çift terapisti, çifte önemli veya geçmişe ait dinamiklerinin farkına varmasını sağlayacak bir rehber, birlikte kişiler arası ilişkileri keşfedecekleri bir öğretmen, olası bilişsel çarpıtmalarla ve işlevsiz davranışlarıyla yüzleştiren kişi, stres ve depresyon zamanlarında konuşabilecekleri empatik insandır.

* Bir diğer mit; “Bayan (veya erkek) bir terapist benim ihtiyaçlarıma daha duyarlı olacaktır.” Başarılı bir terapist, hangi cinsiyette olursa olsun, iki eşe karşı da tarafsız olmayı ve dengeyi korumayı başarabilir.


*Terapötik süreç bir kez başladığı zaman bitmez.” Danışanlar bazen, nasıl sonlandıracaklarını bilmeden terapiye gelmekten korkarlar. Onlara kendi kararlarıyla oraya geldiklerinde sürecin başladığını, sürece ne kadar katkıda bulunacaklarına onların karar vereceğini ve hazır olduklarında sonlandıracaklarını anlatmak gerekir.
Evliliğinizde mutlu, huzurlu olmanız duasıyla Allah’a emanet olunuz.
DNŞ TEL: 0 212 503 79 95-0 506 401 79 91

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Kıvanç Tığlı Arşivi