Yener Dönmez

Yener Dönmez

Başbakan için uzun ince bir yol

Başbakan için uzun ince bir yol

Dün Arena, siyaset tarihinin en önemli günlerinden birini yaşadı.


Bütün dünyanın gözü, Ankara’daki AK Parti’nin 4. Olağan Büyük Kongresi’ndeydi. Konuşmalar 8 ayrı dilde tercüme edildi. Başta İslam dünyası olmak üzere dünyanın dört bir tarafından lider düzeyinde önemli katılımlar vardı kongreye.


Katılan konukları, Erdoğan bizzat kürsüden selamladı. Sıra Hamas Lideri Halid Meşal’e geldiğinde Arena adeta sallandı, alkış dakikalarca sürdü.


İsrail’e öfke ile nefret, Filistin’e ise sevgi gösterisi ve büyük bir ilgi vardı.


Kongrede Meşal’in Erdoğan’a hitaben, “Ey Erdoğan Allah’a şükret. Çünkü sana çok şey verdi. Sen de buna layıksın. Sadece Türk Lideri değilsin; bütün İslam Alemi’nin liderisin” şeklindeki sözleri kayda değerdi.


Erdoğan’ın konuşmasında Kur’an-ı Kerim’den ve Hz. Peygamber’den mesajlar, Hacı Bektaş-ı Veli, Hacı Bayram-ı Veli, Mevlana ile Yunus Emre’ye atıflar, rahmetli Erbakan Hoca’ya özel vurgu vardı.


Konuşmasına Sezai Karakoç’un “Ey sevgili” şiirinden şu mısralarla başladı: “Sevgili/En sevgili/Ey sevgili/Uzatma dünya sürgünümü benim..”


Erdoğan’ın hem bu mısraları hem de millete mal olmuş şairlerden Mehmet Akif Ersoy, Arif Nihat Asya ve Necip Fazıl Kısakürek’den şiirler okuduğu anda salonda duygu dolu anlar yaşandı.


Başbakan konuşmasında 11 yıllık iktidarı döneminde ekonomiden sağlığa, ulaşımdan milli savunmaya kadar pek çok konuda yapılan icraata, özgürlüklerde gerçekleştirilen reformlara geniş yer verdi.


Hedefler koydu, Malazgirt zaferinin 1000. yılına atıf yaparak, “Hedef 2071 gençler. Rabbim lütfederse bizler 2023'ü, İnşallah sizler de 2071'i inşa edeceksiniz” dedi.


Başbakan ilham aldıkları şahsiyetleri de şöyle sıraladı: “Bizim yolumuz Sultan Alparslan'ın, Melikşah'ın, Kılıçarslan'ın yoludur. Bizim yolumuz Osman Gazi'nin, Fatih Sultan Mehmed'in, Sultan Süleyman'ın, Yavuz Sultan Selim'in yoludur. Bizim yolumuz Gazi Mustafa Kemal'in, merhum Adnan Menderes'in, merhum Turgut Özal'ın, merhum Necmettin Erbakan'ın yoludur.”


Başarıda ekip çalışması ve kaderin rolüne vurgu yaparak şunları ifade etti: “Allah'tan başka zafer sahibi yoktur.”


Erdoğan başlangıç ve sonuç ekseninde süreci değerlendirdiği konuşmanın tam ortasında susup sözü Aşık Veysel’e bıraktı.


CHP'nin “köylü” diye aşağılayıp Kızılay Meydanı’na sokmadığı Aşık, AK Parti kongresinin göbeğinde şu dizelerle seslendi katılımcılara: “Uzun ince bir yoldayım/Gidiyorum gündüz gece/Dünyaya geldiğim anda/Yürüdüm aynı zamanda/İki kapılı bir handa/Gidiyorum gündüz gece…”


Başbakan konuşmasında, Türkiye’nin en önemli sorunu olan teröre de geniş yer ayırdı. Bölge insanına yönelik çarpıcı bir çağrıda da bulundu.


Güneydoğu’da yaşayanların “yeter artık” diyerek adım atmasını istedi, teröre karşı seslerini yükseltmelerinin zorunlu hale geldiğini şöyle dile getirdi: “Bu meseleyi teröristlerle kucaklaşanlarla değil; sizinle kucaklaşanlarla çözelim.”


Erdoğan’ın bu sözleri son derece önemli.


Çünkü artık PKK ile eşdeğer tutulan bir parti, aldığı oyların hemen hemen tümünü Güneydoğu’dan alıyor. O bakımdan Erdoğan’ın bu çağrısı tarihe not düşülecek nitelikte.


Kongrede AK Parti’yi 2013, 2014 ve 2015’te yerel, Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlere taşıyacak olan kadrolar da belli oldu.


Daha önce de sinyali verildiği şekilde ana iskele bozulmadan, esas omurga korundu.


Yeni dönemin 63 maddelik “yol haritası” da bu kongrede belirlenmiş oldu. Yol Haritası’nda Başkanlık Sistemi, Darbe Mevzuatı’nda yapılacak ayıklama, askeri okul müfredatlarının yenilenmesi, anadilde kamu hizmetlerine erişim, Kürtçe tercümanlık, sivil jandarma ve AB hedefleri gibi çok önemli başlıklar var…


“Üst üste üç dönem” kuralından taviz vermeden hem “ilke”nin hem de “vefa”nın öncelendiği bu kongrenin ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Yener Dönmez Arşivi