Kenan Alpay

Kenan Alpay

Silivri-Anıtkabir Cumhuriyeti’ne Özgürlük!

Silivri-Anıtkabir Cumhuriyeti’ne Özgürlük!

Ül­ke­si ve mil­le­tiy­le bö­lün­mez bir bü­tün olan “Dev­let”in as­li sa­hip­le­ri­ni bay­ram se­vinç­le­rin­den mah­rum et­mek ayıp­tır, gü­nah­tır, zu­lüm­dür. Cum­hu­ri­yet Bay­ra­mı için ilan edi­len ba­zı prog­ram­la­rın Hü­kü­met ta­ra­fın­dan ya­sak­lan­ma­sı hem man­tık­lı hem de fay­da­lı de­ğil. Bay­ra­ma yük­le­nen an­lam ve öne­mi, bay­ram se­vin­ci­ni ya­şa­ma ve ilan et­me ter­ci­hi­ni Hü­kü­me­tin ‘is­tih­ba­ri’ ge­rek­çe­ler­le ya­sa dı­şı ilan et­me­si nor­mal şart­lar­da bir öz­gü­ven ve hu­ku­ka say­gı gös­ter­ge­si ola­rak okun­maz.

Kağ­nı­lı Se­fer­ber­lik Cum­hu­ri­ye­ti
Ki­bir ve gu­rur do­lu nu­tuk­la­rı, teh­dit ve sin­dir­me amaç­lı pro­pa­gan­da­la­rın ye­rin­de çok­tan­dır yel­ler esi­yor. Şe­ref­li su­bay­la­rın, ih­ti­ras­lı Ata­türk­çü­le­rin, tam ba­ğım­sız­lık­çı yurt­se­ver­le­rin bir mağ­du­ri­yet­ten di­ğe­ri­ne sav­ru­lan kö­tü ka­der­le­ri üze­ri­ne ku­ru­lan dra­ma­tik mi­zan­sen­le­ri şim­di­ler­de çok mo­da. Bes­bel­li ki Onun­cu Yıl ve Har­bi­ye Mar­şı’yla te­sel­li bu­lup, eş­le­ri ve ço­cuk­la­rı­nın hü­zün­le­ri üze­rin­den hal­ka kan kus­tur­mak üze­ri­ne kur­duk­la­rı tu­zak­la­rı unut­tur­ma­ya ça­lı­şı­yor­lar.
Dar­be­ler üze­rin­de yük­selt­tik­le­ri yol­suz­luk re­ji­miy­le zen­gin­le­şen­ler­den he­sap so­rul­sun is­ten­mi­yor­lar. İs­lam ve ah­lak kar­şı­tı bir top­lum in­şa et­mek üze­re gi­riş­tik­le­ri psi­ko­lo­jik sa­vaş ope­ras­yon­la­rı de­şif­re edil­sin is­te­mi­yor­lar. İş­le­dik­le­ri iş­ken­ce, fa­ili meç­hul, sa­bo­taj ve pro­vo­kas­yo­nun yan­la­rı­na kar kal­ma­sı­nı bek­li­yor­lar. Ama na­fi­le.
He­sap so­rul­ma­lı, zor­ba­lık­lar en­gel­len­me­li, gasp edi­len hak­la­rın ia­de­si için yol­lar açıl­ma­lı an­cak Ke­ma­list bay­ram­lar en­gel­len­me­me­li. Ata­türk­çü­lük adı­na gi­ri­şi­len bay­ram kut­la­ma­la­rı, Anıt­ka­bir zi­ya­ret­le­ri, Si­liv­ri se­fer­le­ri bir teh­dit ola­rak al­gı­la­nıp ya­sak­lan­ma­ma­lı. Ak­si­ne ‘ulu­sal’ bay­ram­la­rın ‘si­vil’ ki­şi ve ku­rum­lar­ca coş­kuy­la kut­lan­ma­sı­nın önü açıl­ma­lı, teş­vik edil­me­li. Hiç­bir ulu­sal bay­ra­ma ya­sak­la­ma ge­ti­ril­me­me­li Anıt­ka­bir’e çık­ma­la­rı­na, Ata’la­rı­nın hu­zu­run­da ulu­sal bay­ram­la­rın coş­ku ve se­vin­ci­ne gark ol­ma­la­rı­na hiç­bir ge­rek­çey­le ma­ni olun­ma­ma­lı.
Çok iyi bil­di­ği­miz Ke­ma­list ka­fa ya­pı­sı­nın ti­pik te­za­hü­rü ola­cak bu bay­ram kut­la­ma­la­rı esa­sen dev­let plan­la­ma­sı ve des­te­ğin­den mah­rum ola­rak ken­di öz­gü­cü­nü ve uf­ku­nu or­ta­ya ko­ya­cak­tır. Bak­sa­nı­za Cum­hu­ri­yet Bay­ra­mı için “Se­fer­ber­lik Yü­rü­yü­şü” is­mi­ni uy­gun gör­müş­ler. Ke­ma­list ide­olo­ji ve kad­ro­lar Cum­hu­ri­ye­tin ku­ru­lu­şun­dan bu ya­na kim­le­re kar­şı ‘Se­fer­ber­lik’ ilan et­miş­ler­di? Evet, ya­nıl­ma­dı­nız Türk ulu­sal kim­li­ği­ne ge­çit ver­me­yen İs­la­mi kim­li­ğe ya­ni “İç Düş­man”a kar­şı 1000 yıl sü­re­cek bir se­fer­ber­lik ilan et­miş­ler­di!
He­pi­miz çok iyi bi­li­yo­ruz ki yok­sul­lu­ğun, yol­suz­lu­ğun, ay­rım­cı­lı­ğın, öte­ki­leş­tir­me­nin yo­lu se­fer­ber­lik man­tı­ğıy­la meş­ru­laş­tı­rıl­mış, se­fer­ber­lik söy­le­miy­le mas­ke­len­miş­tir.
Sem­bol­le­ri Kağ­nı De­ğil
İdam Seh­pa­sı­dır
Cum­hu­ri­yet Mi­ting­le­ri, Bay­rak Yü­rü­yüş­le­ri, La­ik­li­ğe Bağ­lı­lık Gös­te­ri­le­ri gi­bi Se­fer­ber­lik Yü­rü­yü­şü de Ata­türk­çü/Ke­ma­list sı­nıf­la­rın bu top­lum ve ül­ke üze­rin­de­ki hâ­ki­mi­yet id­di­ası­dır. Bu­gü­ne ka­dar ol­du­ğu gi­bi bu­gün de oto­ri­te­nin meş­ru kay­na­ğı, dev­let ve top­lu­mun as­li sa­hi­bi “bi­ziz” di­yor­lar. Ama bir fark­la. Köp­rü­nün al­tın­dan çok su­lar ak­tı. Er­ge­ne­kon ve Bal­yoz da­va­la­rın­dan son­ra rol­ler de­ğiş­ti. Ar­tık kim­se­nin ana­sı­nı ağ­lat­ma­la­rı­na mü­sa­ade edil­me­ye­cek.
Si­liv­ri ce­za­evi­ni Anıt­ka­bir ve Me­ne­men Anı­tın­dan son­ra en kut­sal me­kân ad­de­den CHP-DSP-İP-ADD gi­bi ör­güt­le­rin Tür­ki­ye’nin dört bir ta­ra­fın­dan An­ka­ra’ya se­fer dü­zen­le­ye­cek­le­ri bi­li­ni­yor. İn­gi­liz, Fran­sız, İtal­yan ve Yu­nan or­du­la­rı­nın da­hi iş­gal ede­me­di­ği Ke­ma­list An­ka­ra’yı AKP din­ci­li­ği­nin iş­ga­lin­den kur­tar­mak üze­re ilan edil­miş sü­re­siz-sı­nır­sız bir se­fer­ber­lik­le kar­şı kar­şı­ya­yız.
An­ka­ra so­kak­la­rı, cad­de­le­ri, mey­dan­la­rı bu bay­ram se­fe­re baş­la­ya­cak olan kağ­nı­lar­la ba­ğım­sız­lı­ğı­na ka­vuş­tu­ru­la­cak­mış. Ye­ni­den Kur­tu­luş Sa­va­şı gün­le­ri ya­şa­na­cak­mış. Çıl­gın Türk­ler bay­rak ve ka­ran­fil­ler­le Ata­türk Cum­hu­ri­ye­ti’ni as­li şek­liy­le ye­ni­den kur­mak üze­re sah­ne ala­cak­lar­mış. Bu­yur­sun­lar al­sın­lar, bu­yur­sun­lar kur­sun­lar. El­bet­te güç­le­ri ye­ter­se, söy­lem ve va­ad­le­ri top­lum­da cid­di bir kar­şı­lık bu­lur­sa.
Kü­çük bir ha­tır­lat­ma yap­ma­ma mü­sa­ade eder­ler­se Se­fer­ber­lik Yü­rü­yü­şü için ‘kağ­nı’ sem­bo­lü­nün de­ğil idam seh­pa­sı sem­bo­lü­nün da­ha ye­rin­de ve ger­çek­çi bir sem­bol ol­du­ğu­nu ha­tır­lat­mak is­te­rim ken­di­le­ri­ne. Çün­kü Ke­ma­list Cum­hu­ri­ye­ti ku­ran, mu­ha­fa­za ve mü­da­faa eden ira­de­yi ik­ti­dar kı­lan ‘kağ­nı­lar’ de­ğil idam seh­pa­la­rı­dır. Bu se­bep­le Şeyh Sa­id ve İs­ki­lip­li Atıf Ho­ca mer­hum­la­rın Kel Ali, Kı­lıç Ali, Ne­cip Ali gi­bi cel­lât­lar ma­ri­fe­tiy­le da­ra­ğa­cı­na çe­ki­li­şi­ni sem­bo­li­ze eden re­sim­ler Se­fer­ber­lik Yü­rü­yü­şü’nün hal­ka ne va­at et­ti­ği­ni da­ha iyi an­la­tır.
Bal­yoz, Er­ge­ne­kon ve 28 Şu­bat da­va­la­rın­dan yar­gı­la­nan­la­rın ama özel­lik­le Çe­tin Do­ğan, İl­ker Baş­buğ, Hur­şit To­lon, Çe­vik Bir, Erol Öz­kas­nak gi­bi ‘pa­şa’la­rın izin­de yü­rün­dü­ğü mut­la­ka re­sim, slo­gan ve pan­kart­lar­la be­yan edil­me­li­dir. Böy­le­ce se­fer­ber­li­ğe kal­kı­şan­la­rın gü­nü­müz­de­ki kar­şı­lı­ğı­nın ne ol­du­ğu hu­su­sun­da ka­mu­oyun­da bir te­red­düt oluş­ma­sın.
Se­fer­ber­lik Yü­rü­yü­şü­ne ka­tı­lan­la­rın her bi­ri­nin Mus­ta­fa Ke­mal, her bi­ri­nin Çe­tin Do­ğan, her bi­ri­nin Çe­vik Bir ol­du­ğun­dan hiç kim­se şüp­he­ye düş­me­sin. An­la­şıl­dı­ğı üze­re ye­ni­den top­ye­kun bir se­fer­ber­lik ilan et­miş­ler ba­ka­lım ar­ka­sı­nı ge­ti­re­bi­le­cek­ler mi, hep bir­lik­te göreceğiz?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Kenan Alpay Arşivi