Fatih Uğurlu

Fatih Uğurlu

Siyasi partilerin kredi notu ne durumda

Siyasi partilerin kredi notu ne durumda

Yurtdışında faaliyet gösteren ve partilerin kredi değerlendirmelerini yapan standart and puls adlı kuruluş Türkiye’de faaliyette bulunan siyasi partileri değerlendirdi. Önce iktidarda bulunan AK Parti’yi değerlendiren uluslararası kuruluş, vatandaşların bu partiye yeni bir seçimde yine oy verebileceklerini, bunların boşa gitmeyeceğini açıkladı. Yazılan raporda bu partinin kredi notunun yüksek olduğu, daha önceki seçimlerde verilen vaatlerin genellikle tutulduğu, enflasyonun düşürüldüğü ve Türk parasının kıymetlendiğine dikkat çekildi. Bilhassa sağlık sektöründe yapılan devrim niteliğindeki değişikliklerin, ilaç fiyatlarında sürekli olarak yapılan indirimlerin vatandaşı memnun ettiği vurgulandı. Bu durum her ne kadar ilaç firmalarını ve kârları düşen eczane sahiplerini rahatsız etse de 75 milyon tarafından sevinçle karşılanmış olup, her seçimde oyunu istikrarlı bir şekilde artıran AK Parti’nin uluslararası düzeyde kredi notunun artırılmasında önemli bir gösterge olmuştur.

AK Parti’nin Van depreminde büyük hasara uğrayan il ve ilçelerde yaraları kısa sürede sarıp, bir yıl içinde de 14.000 depreme dayanıklı evi yapıp depremzedelere dağıtması sadece Van’da değil tüm vatan sathında bu partinin kredi notunun yükselmesine sebep olmuştur. Tüm dünya ve Avrupa; İspanya ve Yunanistan başta olmak üzere ekonomik bakımdan perişan halde iken Türkiye’nin dünyanın en hızlı büyüyen ülke olması ve hız kesmeden yatırımlarına devam etmesi, büyük imkânlarla donatılan sivil toplum kuruluşlarının da dünyanın dört bir yanındaki afet bölgelerine ilk ulaşan örgütler olmaları Türkiye’nin ekonomik ve siyasi gücüyle açıklanmakta ve bu da AK Parti’nin kredi notunun yüksekliğine olumlu olarak yansımaktadır. Elan, komşu Suriye’den Türkiye’ye sığınan 110.000 mültecinin kurulan kamplarda çok iyi şartlarda misafir edilmeleri de bu hükümete yüksek bir kredi notu olarak yazılmaktadır. Ayrıca Türkiye’de bulunan ve 90 yıldır bir türlü onarılamayan binlerce tarihi eser, cami, medrese, kervansaray, han, hamam, kilise AK Parti’nin iktidarında onarılmış ve dünya mirasına kazandırılmıştır. Ezcümle biz uluslararası bir kuruluş olarak bu partinin kredi notunun yüksek olduğu ve ona oy verecek vatandaşların oylarının boşa gitmeyeceğini onaylarız.

Uluslararası partilerin kredisini değerlendirme kuruluşu standart and puls, Cumhuriyet Halk Partisi hakkında da kısa bir değerlendirmede bulunmuş ve bu partinin çok yakında Yunanistan gibi iflasını isteyeceği kanaatini açıklamıştır. Kasetle gelen genel başkanların kasetle gittiği ve sık sık İnönü Meydan Savaşları gibi taşlı-sopalı kavgaların yaşandığı kurultaylar yüzünden halkın güvenini yitirdiği ve önemli bir seçmen kitlesinin sırf Atatürkçülük adına kerhen bu partiye oy verdiğinin altı çizilen raporda bu partinin iktidara gelmesinin balıkların kavağa çıkması gibi bir hayal olduğu vurgulandı.

Cumhuriyet ve halk kelimelerinin partinin sadece adında olduğu, fiiliyatta ise bu kavramlardan çok uzak bir yapılanma içinde olan CHP’nin bu yüzden kredi notu olarak daha düşük bir not olmadığı için sıfır verilmesi uygun görülmüştür. Bu parti bir anamuhalefet partisi olmayı bile becerememişken vatandaştan iktidar olmak için oy istemesi dünyanın gerçeklerine uymamaktadır.

MHP’ye gelince, o da asıl mihverinden çıkmış ve CHP’nin karbon kopyası olmuştur. Partinin insan kaynakları merkezi olan Ülkü Ocakları da tıpkı CHP Gençlik Kolları gibi olmuş ve Ülkücüleri besleyen ana fikir kaynakları ile bağları bilinçli olarak kesilmiştir. Bu durumda MHP de iktidar alternatifi olmaya çok uzaktır ve kredi notu sıfırdır. Ona oy verecek vatandaşların bu gerçeği göz ardı etmemeleri menfaatleri icabıdır.

BDP’nin raporu ise Türkiye’deki şehitlerin ve çocuk yaşta dağa çıkarılan ve ölüme gönderilen masumların kanları ile yazılmıştır, sıfır bile değildir.

..............

Hayali Basın Ajansı’nın haberine göre partilerin kredi notunu değerlendiren uluslararası kredi değerlendirme kurumu standart and puls, Türkiye’deki partiler için bu değerlendirmeyi yapmış. Biz de okuduk ve beğendik. Sizinle de paylaşmak istedik.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatih Uğurlu Arşivi