Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Anadolu’da cumhuriyeti ilk kim kurdu?

Anadolu’da cumhuriyeti ilk kim kurdu?

“Gazi Mustafa Kamal Atatürk” değil mi?



Yok canım o size okullarda okutulan resmi tarih yalanının bir parçası.. “Cumhuriyet” kavram olarak fıkıhta da kullanılan Arapça bir kelimedir. Bu konuyu hem Farabi “Medinetül Fazıla”da, hem de Biruni ve daha birçok İslam alimi tartışmışlardır.. Bunu genelde CHP’liler bilmez..

CHP’lilere sorun, onlar “Cumhur” ne demek, onu da bilmezler.. İlk akıllarına gelecek olan “Cumhur abi”dir, ya da “Halk” diyeceklerdir.. Cumhuriyet de “Halkçılık” olacaktır o zaman tabiatıyla.. Hadi o Arapça da, Latincesi ne: “Res-publica”. Peki o ne demek? “Public”. Aslında etimolojik anlamda Cumhuriyet kavramı, Latincesi ile tamamen farklıdır.. Modern zamanlarda, “Ulus devlet” icad olduktan sonra “Cumhuriyet”e yüklenen anlam daha da farklıdır..

“Cumhuriyet”, “Ulus devlet” yokken de vardı ve “Cumhur” “çoğunluk” anlamına kullanılıyordu.. “Cumhur ulema” derken, “Alimlerin çoğunluğuna göre” anlamı veriliyordu. Bu siyasete uygulanırken, bugün için “Ulusun çoğunluğu” anlamına kullanılıyor.. Cumhurun soyut bir “Halk” tanımı ile alakası yok..

Latince’deki “Public” “Halk”dan çok “Kamu” ile ilgili bir kelimedir.. Yani “Publica”, başına “res” eklendiğinde, Cumhuriyet’deki “…iyet” takısı gibi, bir “ilişki- aidiyet” anlamı kazanır ve “Kamu malı, Kamuyla ilgili olan” anlamına gelir. Bu konuyla ilgili sorunun çözümüne dönük bir düzenleme akla gelir bu kavramdan..

Bu adamlar, dün de bugün de Arapça’yı da bilmiyorlar Latince’yi de, Doğuyu da bilmiyorlar, batıyı da. Bilmediklerini de bilmiyorlar. Tabiatı ile cahilliğin bu kadarı da ancak eğitimle mümkündür demek lazım.. Bizim ileri derecede Latince bilen dostlarımız da var. ÖNDER’in Viyana’daki kardeş kuruluşu WONDER başkanı Yusuf Kara’nın oğlu da bunlardan biri..

CHP’lilere sorarsanız, onlar “Cumhuriyet”i genel anlamda “Halkçılık” olarak tercüme edeceklerdir.. Öyle ya, her şey halk için, halkla birlikte..

Bunu, her şey işçiler için, işçiler tarafından diye kullanırsanız Komünist, her şey Alman ırkı ya da Yahudiler için, Yahudiler tarafından derseniz Siyonist ya da Nazist, Irkçı, Faşist, her şey parası olanlar için, onlar tarafından derseniz Kapitalist, her şey Ulus için derseniz Ulusalcı, her şey Halk için derseniz Halkçı, her şey HAK için derseniz Hakk’a tapan bir millet olursunuz. Müslüman olursunuz! Tamam da, onlara sorun bakalım, bu takdirde “Cumhuriyet Halk Partisi” ne anlama geliyor. Ya da 6 ok’u saysınlar bakalım (Tabii sayabiliyorlarsa) orada Cumhuriyetçilik ve Halkçılık iki ayrı ok olarak işaretlenmiştir. Eğer bunlar aynı şeyse oklardan biri yanlışlıkla fazla yazılmış olabilir mi?

Cumhuriyetçiliğin, Halkçılık olduğunu söyleyenler, Demokrasi ile Cumhuriyet arasındaki farkı da bilmiyor demektir.. Sorun bakalım; eğer Cumhuriyet Halkçılık demekse, Demokrasi ne demektir?

Cumhuriyet bugün batıda ulus temeline dayalı bir çoğunluk rejimidir ve Demokrasi, çoğulculuk temiline dayalı Halk rejimidir.. Birinin “Vatan”ı, ötekisinin “Ülke”si vardır..

Batı Trakya Bağımsız Hükûmeti “Batı Trakya Türk Cumhuriyeti” olarak da adlandırılmaktadır. 31 Ağustos 1913 tarihinde Batı Trakya’da kurulmuştur. Bayrağı Filistin bayrağına benzer, yeşil üzerine ayyıldız şeklindedir ve yönetim biçimi Cumhuriyettir. Cumhuri sistemde İran, Suriye, Bulgar, İran ya da Fransız, İtalyan, biçimi yönetimler de sözkonusu olabilmektedir..

YANİ CUMHURİYET KAVRAMI ANADOLU TOPRAKLARINDA İLK DEFA MUSTAFA KEMAL’İN AKLINA GELEN BİR UYGULAMA DEĞİLDİR. KURTULUŞ HAREKETİNİN İLK NÜVESİ DE ERZURUM VE SIVAS DEĞİL..

YA DA İSLAM COĞRAFYASINDA O GÜNKİ ŞARTLARDA KİMSE CUMHURİYET FİKRİNE YABANCI VE KARŞI DA DEĞİLDİR. AYNI ŞEKİLDE MÜSLÜMANLAR ARASINDA BİR GAYRİMÜSLİM DÜŞMANLIĞI DA YOKTUR.

Yani CHP’nin Laiklik ve Cumhuriyet karşıtlığı üzerine kurguladığı retorik bir hayal ürünüdür ve bir safsatadan ibarettir..

CHP’yi ve CHP’lileri anlamak zor..

Al sana Güldal Mumcu olayı.. O da biliyor kocasının derin devlet tarafından öldürüldüğünü. Bunu kendine resmi ve gayri resmi devlet organları söylüyor..

Peki o nerede duruyor. O derin devletin avukatlığını üslenen bir partide siyaset yapıyor.

Mumcu’nun kardeşi de İP’de..

MHP ve CHP, “Ergenekondan adam kaçırma” planında aynı safta buluşuyor..

PKK’nın derin gerçeği ortaya çıkarsa bir gün, bu savaşan şahinlerin arkasındaki derin güçlerin orada bir arada olduklarını görmek kimseyi şaşırtmayacak.

Selâm ve dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Abdurrahman Dilipak Arşivi