Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Hacıbayram Veli Sempozyumu

Hacıbayram Veli Sempozyumu

Hem bir Ankaralı, hem Hacıbayram civarında en güzel yıllarını geçirmiş biri olarak, Hacıbayram Veli Hz.’lerine karşı kendimi hep kusurlu ve eksik hissetmişimdir.
Hacıbayram Hz.’lerinin türbesi bizim için hep bir sığınaktı. Türbesine yakın olmak manevi bir güven ve sıcaklık verirdi.
Rahmetli babamın da en çok sığındığı ve rahat ettiği bir yerdi. O da gider, bütün derdini, sıkıntısını, orada döker ve rahatlardı.
Öğrencilik yıllarımızda da oradan ayrılmazdık. Okula oradan gider, okuldan oraya döner, çay içer, simit yer, namazı kaçırsak bile Hacıbayram’a selam vermeden ve dua etmeden gitmezdik.
Ünlü vaizlerin de hemen hepsini orada dinlerdik. Çünkü kimsenin Hacıbayram Veli’nin olduğu yerde yalan söylemeyeceğine, riya yapmayacağına inanırdık.
¥
İşte Hacıbayram Hz.’lerine hürmette kusur işlemezken, namazı es geçmenin ne demek olduğunu çok sonraları anladık.
Hacıbayram Hz.’lerinin türbesine değil, amellerine hürmet etmenin gerekliliğini fark ettiğimizde durum değişti.
Hacıbayram Veli Hz.’lerinin türbesinin önüne kadar absürt kıyafetlerle gelip, tam oraya gelince başlarını örten hatunlardan farkımız olmadığını anladığımızda çok rezil olmuştuk.
Ve yine anladık ki, kuru kuru Hacıbayram Veli Hz.’leri sevilmiyor ve anlaşılmıyor.
O’nu sevmek için önce Allah’ı, Allah’ın emirlerini, sonra Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’i ve sünnetini işlemek gerekiyor ki, Hacıbayram Hz.’leri anlaşılabilsin.
¥
Neyse kendimi daha fazla rezil etmeyeyim ve esas meseleye geleyim.
Yıllardır görmek istediğim ve gerçekleştirmek istediğim bir rüyam vardı. Hep adam gibi bir Hacıbayram Sempozyumu düzenlemek istiyordum.
Bunun için iki yıl önce bir girişimde bulundum, Ankara’da bazı dostlarla konuştum, genel bir program taslağı çıkardık ve hatta masraflar için bir sponsor bile bulmuştuk.
Niye yapamadığımızı anlamadım. “Bir işe niyetlenirken, çok fazla ‘acaba’lar gayeyi örterse o işten hayır gelmez” derler.
Galiba “acaba”lara kurban gitti benim proje ve rüyamı gerçekleştiremedim.
¥
Şimdi ise şükürler olsun başka yiğitler çıktı ve bu işi yaptılar.
Cemalnur Sargut hanımefendinin de içinde yer aldığı Türk Kadınlar Kültür Derneği ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, hafta sonu bir Hacıbayram Veli sempozyumu gerçekleştiriyor.
Sempozyumda konuşmacı olarak Türkiye’den ve ülkemiz dışından pek çok isim katılıyor. Hemen hepsi sahasında uzman isimler.
Sempozyumun açılışı bugün saat 15’te Ankara Resim Heykel Müzesi’nde yapılacak. Akşam da Hacıbayram Camii’nde saat 18.30’da Mevlid-i Şerif var.
Sempozyumun ana programı ise, 15-16 Aralık 2012 Cumartesi, Pazar günü, Hacettepe Üniversitesi Kültür Merkezi “M” Salonu, Sıhhiye Kampusunda sabah 09.00’da başlayıp, 17.30’da sona erecek.
Sempozyum www.turkkad.org adresinden “Hacı Bayram-ı Veli Sempozyumu” başlığı altında canlı yayınlanacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi