Ersoy Dede

Ersoy Dede

Gelin “Yetenek Sizsiniz”e Katılın!

Gelin “Yetenek Sizsiniz”e Katılın!

Evet TRT alınabilecek en radikal kararı aldı ve Eurovision’a aday gönderemeyeceğimizi duyurdu.. Bir adım öteye götürelim bu meseleyi..

Sadece Türkiye değil, çok sayıda ülke artık Eurovision’a temsilci göndermiyor. Onu önemsemiyor bir anlamda. Şu kadarını söyleyeyim; “O Ses Türkiye”, “Popstar Alaturka” ya da “Yetenek Sizsiniz” bugün Eurovision’dan daha önemli yarışmalar haline geldi. Hatta Al Bano ve Romina Power gibi çiftler için “Ben Bilmem Eşim Bilir” türü yarışmalarımız var. Çok samimi söylüyorum, Eurovision’dan daha prestijli.. Ve daha düşük prodüksiyon maliyetli.. Her zaman bekleriz..

İLK RESTİMİZ DEĞİL

1975’te Eurovision maceramız başladığında büyük bir hüsran yaşadık. (Semiha Yankı / Seninle Bir Dakika) 3 puan almıştık sadece. Dolayısıyla bir sonraki yıl Eurovision’a katılmadık. Ama aklımız da gözümüz de oradaydı.. Bütün şarkıları dinledik. Bir tek Yunanistan’ın şarkısı çalmaya başladığında, yayını kesip Ayten Alpman’a döndük.. Herkes “Bir Başkadır Benim Memleketim”i dinledi.. Neden? Çünkü Yunanistan, Türkiye’nin olmadığı o yarışmaya “Panaghia Mou” ile katıldı.. Mariza Koch tarafından seslendirilen şarkı, Kıbrıs Barış Harekatı sonrası Ada’daki Rumların duygularını anlatıyordu. “…Portakal ağaçlarıyla dolu bir toprağın etrafında zeytin ağaçları büyüyor. Kıyılarımızın etrafı altın ve parlamasıyla gözleri alıyor. Eğer bir gün buralara gelirseniz ve çadırları böyle yan yana görürseniz, buraların turistik yerler olduğunu düşünmeyesiniz. Bu yalnızca Esirlerin Yurdu….” Neyse Sadece 76’da değil.. 1977, 1979 ve 1994’te de gitmedik o yarışmaya.. Bugün de gitmesek olur.. Hatta biz (EBU ile sözleşmemiz nasıldır bilemiyorum ama) bundan sonra hiç gitmesek ve şu Eurovision defterini kapatsak ne olur?..

TANITIMIMIZA KATKISI

Halkla ilişkiler biliminin sokağından bile geçmeyen bir safsata var biliyorsunuz.. “tanıtımımıza katkısı oluyor böyle organizasyonların” Bir ezberdir tutturmuş gidiyorlar. Ne tanıtımı ya hu?.. bu yılki Avrasya Maratonu’nu Kenyalı atlet Stephan Chebogut kazandı.. Kenya’ya ne faydası oldu şimdi? Onu kürsüde görünce Kenya’yı mı göresimiz geldi?.. Eurovision için söylemiyorum ama başka organizasyonlarda da yapılıyor bu. Belediye organizasyonlarında vesairede.. Bu tip işlerin Türkiye’nin tanıtımına bir şey yaptığı falan yok.. Kendi kendinizi rezil etmeyin, bundan büyük tanıtım olmaz Türkiye’ye..

BİZE HAKSIZLIK YAPILIYOR!

Hiç bu oylama sistemindeki adalete vesaireye girmeyeceğim. Almanya’nın, İtalya’nın, İspanya’nın ya da İngiltere’nin daha evvel kaçıncı sıralarda yarışmayı tamamladığını çıkardım dün gece sabaha kadar. Yazacaktım. Baktım faydasız. Zira derdimiz o da olmamalı bizim. “Bize haksızlık yapılıyor!”… Bu çok da üzerine siyaset bina edilebilir bir analiz gibi gelmiyor bana. Biz neden, haksızlığa maruz kalıp ağlayan bir ülke olalım ki? Böyle bir durumda ön alalım. Karar verelim, gidelim, karar verelim, kalalım..

BİR DE EĞLENMEYİ BECERELİM

Şimdi bir de bütün yukarıda yazdıklarımı unutmanızı isteyeceğim sizden. Daha şeffaf, daha tarafız bir gözle bakın manzaraya.. topu topu bir şarkı yarışması için, yaptığımız ağır ağır analizlere, yorumlara bakın.. Ya hu basit bir eğlence organizasyonu olarak görsek ya. Ne olur? Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi