Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Er Sultan ve Ankara

Er Sultan ve Ankara

Ankara şehri, daha doğrusu yeni Ankara kısmı denilince akla önce; darbe, muhtıra, ihtilal, yolsuzluk, siyaset, bürokrasi, millet ile devlet arasındaki siyah duvarlar gelirdi.



“Gelirdi” diyorum haksızlık etmeyelim. Ergenekon hadisesi başta olmak üzere artık bu tür şeyler akla gelmiyor. İnşaallah gelmeyecek de.

Millet ile devlet arasındaki görünmez siyah duvarlar kalkmaya devam ediyor. Tabi hemen kalkması beklenmemeli, zamana ihtiyaç var.

Böyle bir oyunu bozmak kolay değil. Oyunu kuranlar öyle kurmuşlar ki, ilelebed yaşaması için tüm önlemleri almışlar ama “Hakkı ve Hakka inanan halkı” hesap etmemişler.

Gerçi diyeceksiniz ki, “Hakkı” ve “halkı” bilen ve gören insanlar, böyle oyunlar kurmaz ve işletmezler.

Haklısınız. Geçelim.

Mesela pek çok Ankaralının bilmediği şehrin velilerinden ve Hacı Bayram Hz.lerinin hocalarından Er Sultan Hz.leri vardır.

İki gündür Ankara üzerine yazınca, Er Sultan Hz.lerinden söz etmezsem haksızlık etmiş olurum diye düşündüm. Bu sebeple Er Sultan Hz.lerini paylaşmak isterim.

Daha doğrusu Evliya Çelebi’den aktaracağım ama önce Er Sultan’ı iki yıl önce nasıl aradığımı ve bulduğumu anlatayım.

.........................

Ankara üzerine yaptığım bir çalışma sırasındaydı, Evliya Çelebi’den de Er Sultan Hz.lerini okumuştum.

Evliya Çelebi, Er Sultan Hz.lerini, Hacı Bayram’dan çıkıp, Ulus’a doğru yürürken, kale atındaki oduncu pazarının orada küçük bir türbede diye tarif eder.

Bu tarife göre epeyce aradım, oduncu pazarını sordum bilen olmadı. Ankara kalesine çıkıp, sordum soruşturdum yine bilen olmadı.

Ankara’nın hem Selçuklu hem Osmanlı şehri olduğunu belgeleyen kalenin altındaki Aslanhane Camii’nin görevlilerinden yardım istedim.

Onlar da sağolsunlar eski Ankara üzerine araştırmaları olan yaşlı bir Avukat ile görüştürdüler. O da tarif etti.

Meğer yıllarca milyonlarca Ankaralının bir şekilde önünden veya civarından geçtiği Ulus’taki meşhur “hal” veya “meyhoş” diye anılan açık pazar ile eskiden Modern Çarşı olarak bilinen ve şimdi yerinde olmayan çarşının arasında imiş.

...........................

Evliya Çelebi’nin ifadesiyle; Er Sultan Hz.lerinin mübarek isimleri Mahmud’dur. Er Sultan Hz.lerinin türbesinin bulunduğu yerde halen Hallaç Mahmud Camii vardır. Büyük ihtimalle Camii onun adına yapılmış olsa gerektir.

Türbeyi ilk ziyaret ettiğimde, türbenin kime ait olduğu pek bilinmiyordu. Türbede de eli ayağı düzgün bir bilgi yoktu.

Geçen yıl ziyaret ettiğimde ve bu yıl gittiğimde de gördüm ki, sanırım Altındağ belediyesi ilgilenmiş, hem güzel bir bakım yapılmış hem de Er Sultan Hz.leri hakkında bilgiler içeren anlaşılır büyük levhalar asılmış.

.......................

İyi Müslümanlar buyururlar ki; “Bir şehre varınca ilk önce oranın manevi büyüklerini ziyaret edin.” Yarına Er Sultan Hz.leri.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi