Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Edep Diyarı Urfa

Edep Diyarı Urfa

Yazının başlığına bakınca tebessüm edenler olacaktır. Kimi tebessümler “onaylı,” kimi tebessümler “alaylı” olacaktır.


İkinci tebessümcülere bir diyeceğim yok. Onlar yazımın kapsama alanı dışındadır.

Urfa, öncelikle Peygamberler şehri olması hasebiyle bir edep diyarıdır. Peygamberler şehrinden nice sahabiler, evliyalar, âlimler ve Allah dostları gelip geçmiştir.

Bu yönüyle Urfa diyarı edeple yoğrulmuştur. Edebin olduğu yerde bereket vardır.

Berekete inananlar bereketlenmekte, inanmayanlar bereketsizleşmektedir.

Maddi bereketten ziyade mana bereketinden söz ediyorum. Mana bereketi olmadan maddi bereketin gücü, duman gibidir görülür ve kaybolur.

*

Edebe en güzel örneklerden birisi de Harran’daki Harrani Hz.leridir.

Harran’da kabri bulunan Harrani Hz.leri ziyaretçilerine; “Edeple Gelen Lütufla Gider” buyurur. Urfa’ya edeple gelen edeple gitmektedir.

Urfa denilince benim aklıma gelen mekân; İbrahim (a.s.)’ın doğduğu ve ateşin suya, odunların balığa dönüştüğü göl ve gül bahçesiyle çevrili Halilurrahman bölgesidir.

Tabii bu arada Selahaddin Eyyübi Camii, Eyyüp Peygamber’in Camii ve diğer Peygamberle Allah dostlarının bulunduğu mekânları da saymak gerekir.

Halilurrahman’ın avlusunda Bediüzzaman Hz.lerinin de ilk kabir yeri vardır.

Urfa’da vefat edince oraya defnedilir ama dirisine tahammül edilemediği gibi naaşına da tahammül edilemez ve buradan alınarak bilinmeyen bir yere defnedilir.

¥

Hangi mevsim olursa olsun, Halilurrahman’da her vaktin ayrı bir güzelliği vardır. Hele seher vakti çok başkadır.

Okunan ezanlar, Kur’an-ı Kerimler, namazdan sonra Dergâh’ta yapılan zikirler, insanı bu dünyadan alıp kısa bir müddetle de olsa başka âleme götürür.

Mesela Halilurrahman’ın güvercinleri başka bölgelerdeki güvercinlere benzemez. Seher vaktinde gökyüzünde öyle uçuşları vardır ki, insana doğumu ve ölümü anlatırlar.

Ne demek istediğim, güvercinlerin uçuşlarındaki ahenk görülmeden anlaşılmaz. Binlerce güvercinin birbirine çarpmadan aralarındaki geçişlerini bir ahenkle organize ederek gökyüzündeki bayramlarını görmeden izah etmek mümkün değildir.

¥

Urfa aynı zamanda ikrâmlar şehridir. Halilurrahman’da her sabah çorba dağıtılmaktadır. Kim olursa olsun, isteyip dileyen herkes, sabah gelip çorbasını içebilir. Kimse; “Nereden geldin, kimsin” diye sormaz.

Geçmiş yıllara göre camilerin ve çevrenin temizliği çok mükemmel. Hem belediye hem valilik şehre özenle sahip çıkmaktalar.

Valilik çorba evinin yanına bir de tanıtım ofisi açmış. Elektronik ortamda Urfa’yı istediğiniz gibi gezebiliyor ve istediğiniz bilgileri alabiliyorsunuz.

¥

Edep denilince akla Mevlana Hz.leri gelir. Şöyle buyuruyor:

-“Edep, insanın bedenindeki ruhtur, enbiyâ ve evliyânın göz ve gönül nurudur, şeytanın katilidir, insanla hayvanı birbirinden ayıran en önemli vasıftır.

“Edep bir tâc imiş nûr-i Hüdâdan

Giy ol tâcı, emin ol her belâdan.”

¥
Allah ve Rasulüne yükselen merdivenin basamakları edepten yapılmıştır vesselam.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi