Bilal Şahan

Bilal Şahan

Mama reklamları

Mama reklamları

Eczaneye girdim…
Resmi bir kalabalık…
Eczacının kalfasıyla göz göze geldik. Usulca “denetim var abi” dedi.
Denetçiler gidince, bir kaş göz hareketiyle “ne iş?” sorusunu yönelttim. Tarım Bakanlığı eczanelerde gıda takviyesi olarak satılan bazı ürünlerin üzerinde endikasyon belirtilip belirtilmediğini kontrol ediyormuş. Yakalarsa ürünü alıp gidiyormuş.
Daha önce de bir başka uygulama denk geldi. Eczane çalışanları mamaları dikkat çekmeyecek bir yere koymak için çaba harcıyorlardı. Sorduğumda, Sağlık Bakanlığı’nın, mamalara özenilmesin diye eczanelerde görünür yerde olmasını istediğini öğrenmiştim.
Bu yaşadıklarımın ardından akşam dizimi seyrediyorum, reklama girildi. Aaa ne göreyim mama reklamı.

“Günaydın” demeyin çünkü onlarca defa gördüğüm bu reklam üzerine ancak şimşek çaktı.

Sağlık Bakanlığı’nın eczanelere görünür yerde olmasın diye uyarıda bulunduğu mamalar, market raflarında kampanyada. “Burası Türkiye!!!” dediğinizi duyar gibiyim.
Gıda takviyesi olarak Tarım Bakanlığı’nın izniyle üretilen ürünlere denetim yapılırken “bağışıklığı geliştiren tek formül” reklamı enteresan tabii.
Reklamlardaki mamanın kutusunu incelemeye aldım. Anladığım kadarıyla faullü bir durum yok. Direk “bağışıklığı güçlendirir” yazmıyor. Hangi bakanlığın izniyle üretildiği bilgisi bulunmuyor. Başka bir mamaya baktım Sağlık Bakanlığı’nın izniyle diyor. Mama iznini kim veriyor?

İki bakanlık iki farklı uygulama.
Aklıma geldi. İmar Bankası’nın hazine bonosu, devlet tahvili reklamı vardı ama satış izni yoktu değil mi?

Unutmadan şunu da sorayım; her yiyeceğe, içeceğe vitamin katmak yararlı mı? Bunların reklamı Tarım Bakanlığı’nın eczanedeki uygulamalarına göre doğru mu?


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Bilal Şahan Arşivi

Tohum

18 Eylül 2014 Perşembe 13:33