Kıvanç Tığlı

Kıvanç Tığlı

Çocuğum öğrenemiyor

Çocuğum öğrenemiyor

Öğrenme bozukluğu olarak nitelendirilen disleksi, okuma güçlüğü olarak kısaca tanımlanıyor. Anne ve babalar için en zor dönem şüphesiz, çocuklarının ilkokula başladığı ve okuma yazma öğrenmeye başladığı zamanlardır...
      Bu dönemde anne ve babalar çeşitli kaygılar içindeler; “Çocuğum okuma-yazmayı öğrenebilecek mi? Ya öğrenemezse ne olur? Arkadaşı okuma-yazmayı söktü benim çocuğum tam olarak okuyamıyor. Acaba zekasında mı bir sorun var da bu yüzden okuyamıyor...” Oysaki okumayı sökerken her çocuk aynı performansı göstermiyor. Bu sorun çok farklı nedenlerden kaynaklanabiliyor; zeka geriliği, görme-işitme özürleri, ciddi psikolojik sorunlar, sosyo-kültürel yetersizlikler, nörolojik-ortopedik özürler, aile içi çatışmalar, motivasyon eksikliği, verimli ders çalışma yöntemlerini bilememe, okul-öğretmen ya da eğitim programından kaynaklanan sorunlar, okul başarısızlığının ya da öğrenme güçlüklerinin nedenleri olarak kabul ediliyor.
      Öğrenme güçlüklerinden biri olan disleksiye (gelişimsel okuma bozukluğuna) erkek çocuklarda kızlara oranla 4 kat daha fazla rastlanıyor. Disleksinin sebebi tam olarak bilinmese de, hamilelik sırasında annenin yetersiz beslenmesi, geçirilen enfeksiyonlar, doğum sonrası görülen yüksek ateşli enfeksiyonlar ve kalıtım, en önemli nedenler olarak gösteriliyor.
Öğrenme bozukluğu, zekası normal ya da normalin üzerinde olan ve beklenen akademik becerileri kazanamayan çocuklar için kullanılan bir terim. Disleksi ise, dinleme, konuşma, okuma, yazma, akıl yürütme ile matematik yeteneklerinin kazanılmasında ve kullanılmasında önemli güçlüklerle kendini gösteren bir öğrenme bozukluğudur.
        İlkokula başlayan disleksili çocuklar, eğitim alabilecek zihinsel gelişim henüz tamamlanmadığı için okuyamazlar, yazamazlar ve aritmetik işlemleri kavramada zorlanırlar. Ancak bu çocukların zeka düzeyinde bir gerilik yoktur. Hatta zekası yüksek çocuklarda da bazen disleksi sorununa rastlayabiliyoruz.
Disleksili çocuklarda dikkat eksikliği de sıklıkla görülür. Bu çocuklar dikkatlerini uzun bir süre bir konu üzerinde toplayamazlar. Sık sık eşya kaybederler, unutkandırlar. Ders çalışma konusunda hevessiz ve isteksizdirler. Sınav sorularını çabuk okuyamazlar ve cevapları yazamazlar. Çoktan seçmeli sınavlarda ve sözlülerde daha başarılı olurlar.
       Serap, 7 yaşında birinci sınıf öğrencisiydi; kendinden iki yaş küçük kız kardeşi vardı. Öğretmenin isteği üzerine merkezimize anne ve babasıyla gelmişti. Öğretmeni danışanımın ders sırasında sık sık dalıp gittiğinden ve derse kendini veremediğinden, ödevlerini eksik ve hatalı yaptığından şikayetçi idi. Serap, geçen sene anaokuluna da gitmişti. Buna rağmen okuma hızı çok yavaştı; okurken kelimeleri değiştirerek okuyor, bazen kelime atlıyordu. Yazısı çok karışıktı ve yazım hatalarıyla doluydu. Ders başarısı düşük olduğu için kendine güveni de azdı. Sınıfta bildiği konularda bile hata yapma kaygısıyla parmak kaldıramıyordu.
    Serap ile yaptığımız seanslarda Wisc-r zeka testi ve Benton görsel algı, dikkat testleri uygulandı. Zeka testi sonuçlarına göre danışanımın sözel ve performans becerileri alanında anlamlı farklar bulundu. Sözel değerlendirmesi, performans değerlendirmesine göre daha düşük bulundu. Yani motor-görsel alanı, dil-sözel alanına göre daha fazla gelişmişti. Bu sonuç da zaten tipik “öğrenme güçlüğü” teşhisi için yeterli bir kanıttı. Serap’ın  kendi zihinsel gelişimi, kendi yaş grubu ortalamasının üstünde idi. Yani danışanımın zeka seviyesi normalden üstün çıkmıştı. Dikkat, idrak, tespit, hafıza fonksiyonlarını ölçen Benton görsel algı testine göre de öğrencide hafif bir dikkat dağınıklığı mevcuttu. Bütün bu sonuçları aileyle paylaştıktan sonra Serap ile her hafta düzenli özel eğitim seansları yapıldı. Serap kısa süre içinde okuma-yazmayı tam olarak kavradı ve daha seri okumaya ve eksiksiz yazmaya başladı.    
   Ne zaman uzman yardımı almak gerekir? Şimdi de bu konuya bir parça değinelim sevgili okurlar;
Öğrenme güçlüklerine müdahale açısından okul öncesi dönem ile ana sınıfı en uygun zamanlardır. Anne babaların da potansiyel sorunlara işaret eden bazı ipuçlarını bu yaşlarda fark etmeleri mümkün olur. Sözel olmayan öğrenme güçlükleri, (örneğin matematik) olan okul öncesi dönemdeki çocuklar genellikle kaba ve ince motor becerilerini kazanmakta zorluk çekerler. Bu çocuklar oyun çağında sakarlıklar yapabilir ve çevrelerindeki mekanı keşfetmekten kaçınabilirler. Ayrıca Legolarla oynamakta, resim çizmekte, yazmakta ve boyaları tutmakta, düğme iliklemekte ve bağcık bağlamada zorlanabilirler.
  Sözel öğrenme güçlüğü riski ile karşı karşıya olan çocuklar ise konuşulan kelimeleri anlamakta zorlanabilirler. Bu çocuklar oyun sırasında sesleri manipüle edemeyebilir veya sözlü yönergeleri izlemeyebilirler.
 Orta çocukluk ve ergenlik döneminde ise özgüven düşüklüğü ve depresyon gibi ciddi davranış sorunları ve ruhsal sorunlar gelişebilir. Bu yaşlardaki çocuklar artık yaşıtlarından geride olduklarının farkına varırlar ve bu durum onları oldukça sıkıntıya sokar.
  Tedavide mutlaka Çocuk psikiyatristi-Psikolojik danışman veya Psikolog-Öğretmen-Aile birlikte hareket etmelidirler. Özel öğrenme güçlüğü tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.
      Değerli okuyucular, okul içi öğrenme becerilerini geliştirmek tek başına öğretmenin yeteneği değildir. Çocuğun katılımıyla beraber, ailenin de gereken miktardaki katılımı, desteği öğrenmeyi etkiler. Öncelikle ilgili ve destekleyici bir ebeveyn olmak gereklidir. Ailenin çocuğunu gözlemlemesi, başarısını takdir etmesi ve çocuğun desteğine karşılık verebilmesi çok önemlidir. Anne ve babanın, çocuğun öğretmeniyle bilgi alışverişinde olması, çocuğa okulda öğrendikleri konusunda yardımcı olmalarını ve öğretmenin tutumunu anlamalarını kolaylaştırır.
Çocuğa yönelik olumsuz, yapıcı olmayan davranış ve sözler karşısında; çocuğun var olan öğrenme becerilerinde performans düşüklüğü ve diğer bazı psikolojik sorunlar görülebilir. Çocuğun başarılı olduğu alanlar ortaya çıkartılıp, o alanlarda kendini gösterebilmesi sağlanmalıdır.
     Mutlu sağlıklı günler duasıyla Allah’a emanet olunuz.
PSİKOTERAPİST KIVANÇ TIĞLI DNŞ TEL:0212 503 79 95-0506 401 79 91
  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kıvanç Tığlı Arşivi