Yavuz Bahadıroğlu

Yavuz Bahadıroğlu

“Sevgililer Günü” Armağanı

“Sevgililer Günü” Armağanı

Tarih 14 Şubat 1945… 1800’lerde Amerikalı Esther Howland’ın ilk “Sevgililer Günü” kartını göndermesinin üzerinden yüzlerce yıl geçmiş ve Batı dünyası çoktan 14 Şubat’ı “Sevgililer Günü” olarak benimsemiştir. 1945’te dünya İkinci büyük savaşın son günlerini yaşıyor.

Almanya yanmış yıkılmış, büyük acılar çekmiş, pes etmesine ramak kalmıştır. “Sevgililer Günü”nü bile yokluklar içinde kutlamaktadır. Almanya’nın bu haline acıyan ABD ile müttefiki İngiltere, 14 Şubat “Sevgililer Günü” münasebetiyle, el birliği içinde Almanlara büyük bir “hediye paketleri” hazırlıyorlar.

İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri ile ABD Hava Kuvvetleri, hazırlanan “hediye paketleri”ni götürmek üzere, 13 Şubat 1945’te üslerinden havalanıyor. Almanya’nın “kültür başkenti” sayılan Dresten’e yöneliyorlar. Ne de olsa “Sevgliler Günü”nden kültürlü insanlar anlar! Yolculuk uzun sürmüyor. Hazırlık aşaması gibi, harekât da son derece gizli tutuluyor.

Bilirsiniz, ABD ve İngiltere, öteden beri sürpriz yapmayı pek severler… Nihayet uçaklar Dresten semalarına ulaşıyor… Dresten kenti halkı, alacakları “Sevgililer Günü” hediyesinden habersiz, uyumaya hazırlanıyorlar. Saat 22.15 sularında hediye paketlerinin uçaklardan atılması işlemi başlıyor… 769 adet Avro Lancester ve 9 Havilland Mosquitoes uçağından ilk parti olarak 2. 626 ton hediye atılıyor! Birinci dalgayı ikinci dalga takip ediyor. Bu kez İngiliz Hava Kuvvetleri’ne bağlı uçaklar 1800 ton hediye daha atıyorlar. Çok tuhaf, ama her hediye paketi korkunç bir gürültü ile patlıyor. Çocuklar ölüyor.

Amerikan bombalarından sağ ya da yaralı olarak kurtulabilen kadın, çocuk ve yaşlıları İngiliz bombaları öldürüyor. Bu “hediye yağmuru” 15 Şubat’ın sonuna kadar devam ediyor! Atılan yüksek patlayıcı içerikli bombaların çıkardığı korkunç yangınları söndürmeye giden itfaiye görevlilerinin üzerine fosfor bombaları yağdırılıyor. Fosfor bombaları düştükleri yerde kendilerini besleyen yangınlar oluşturuyor ve bu yangınlarda sıcaklık 1. 500 dereceye ulaşıyor (Demirin erime noktasının 1538 derece olduğunu hatırlarsak, bunun ne anlama geldiğini daha iyi anlarız). Hava sıcaklığının bu şekilde artmasından dolayı ateşin içine doğru dışarıdan bir soğuk hava akımı başlıyor ve bu hava akımını oluşturan rüzgâr o kadar şiddetli oluyor ki, civarda insan dâhil ne varsa ateş tarafından emiliyor.

Tabii maksat “Sevgililer Günü”nü kutlamak, yoksa ne Amerika’nın, ne İngiltere’nin kötü bir niyet yok! 14 Şubat 1945’te Almanya’nın Dresten kentinde 15 kilometrekarelik bir alanın bombalanması sonucu 28 bin 410 toplam binanın 24 bin 866’sı yok ediliyor… Yıl 14 Şubat 1945… Gün, “Sevgililer günü…” Bu günün anısına Dresten’de yapılan kutlamada çoluk çocuk 35 bin kişi ölüyor.

Bu rakama, hava akımıyla yangına emilen çocuklar ve yaşlılar dâhil değil. Bir süre sonra benzer bir sürpriz de Japonya’ya yapılacak, Hiroşima ve Nagazaki kentleri, iki atom bombası ile 6 Ağustos 1945’de tarihten silinecektir. Ama hiç olmazsa o gün “Sevgililer Günü” değildir! “Sevgililer Günü” geçti, ama acaba samimiyet derecesi bu olayın ışığında sorgulanabilir mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yavuz Bahadıroğlu Arşivi