Ersoy Dede

Ersoy Dede

İçki Firmalarının Tezgahı (1)

İçki Firmalarının Tezgahı (1)

Basketbolcularımız bir oda orkestrasının konserini izlemeye Tuzla’ya götürülüyorlar. Sıkıcı bir konserin tam ortasında orkestra, Duman Grubu’nun “Senden Daha Güzel” şarkısının melodisine geçiyor. Sonra da salonda seyirci gibi oturan dev bir koro önce birer-ikişer dize solo ardından da koro halinde aynı şarkıyı söylemeye başlıyorlar.. Bizim basketbolcular da duygusal anlar yaşıyor. Görmüş ya da duymuş olabilirsiniz.. Proje fikrinin de sahibi olan aynı zamanda da fiili yürütücüsü (kreatif editör?) Zeynep Karakaşoğlu, çok özgün bir iş yaptıklarını söylüyor. Oysa hatırlanacaktır daha üç sene evvel benzer bir reklam filmi Milanlı futbolcular için çekilmişti.. Klasik müzik dinlemeye giden Milan futbolcuları, tam sıkıntı içinde konseri izlerken, birden bire orkestra, Şampiyonlar Ligi melodisini çalmaya başlıyor, arka fondaki perdede de “El Classico maçı” izletiliyordu. Milanlı futbolcular da duygusal anlar yaşıyordu… En basit anlatımla ifade etmek gerekirse, feci halde esinlenilmiş..

BİRA REKLAMI
Beni reklam filminin, projenin ya da fikrin özgün olup olmaması çok ilgilendirmiyor. En son merak ettiğim kısmı orası.. Hatta uyarlamalardan hoşlanan da bir kardeşinizim. Yeter ki açıkça ilan etsinler. Fakat burada asıl dikkat edilmesi gereken başka bir husus var. Milan’ın reklam filmini de bizim basketbolcular için çekilen filmi de, kimse babamızın hayrına yapmıyor.. Milan, Avrupa’nın en önemli bira markalarından biri olan Heineken için çekilen reklam filminin ana aktörüydü, bizim basketbolcular ise Efes Pilsen için çekilen reklam filminin.. Bu kadar açık ve net.. Üstelik de işe spontane bir hava katarak, “basketçilerimize beklenmedik sürpriz” vesaire gibi haber değeri yükleyerek, söz konusu Efes Pilsen reklam filmi, yayınlanmasının yasak olduğu açık kanallar üzerinden televizyonlarda da kocaman kocaman yayınlandı..

HUKUK İHLALLERİ
Tütün ve Alkol Piyasası denetleme kurulu tarafından alınan karar uyarınca, alkollü içki üreten firmaların spor kulüplerine sponsor olması yasak. Bu çok net ve açık. Anadolu Grubu ise basketbol takımının “Efes Pilsen” olan ismini, “Anadolu Efes” olarak değiştirmek suretiyle, bu yasanın arkasından dolanmanın bir yolunu buldu.. Dolayısıyla, basket takımıyla ürün adı eşleşmediği için yasak kapsamında değerlendirilmedi. Oysa, Anadolu Efes takımının, sadece logosuna bile baksanız Efes Pilsen çağrışımı yaptığını göreceksiniz.. Yalnızca aynı tondaki lacivert renk ile altın yaldızını doğru şekillerle yan yana koyduğunuz vakit bile aralarındaki ilişkiyi çok açık görebiliyorsunuz..

EFES KIZLARI
Hadi göremediğinizi var sayalım.. Diyelim ki bir bağlantı yok, ben yanılıyorum. Peki, daha çok yeni, Aksaray’daki basketbol sahası açılışına getirilen ve Efes Kızları diye sunulan; mini etekli, dekolteli stand hosteslerinin, ilkokul bahçesinde bira dağıtmasını nasıl izah edeceksiniz?.. Yoksa eğer bira markasıyla bağı bağlantısı, o basketbol sahasının açılışında o görüntülerin işi neydi?.. “Mehmet Timur Sarrafoğlu İlkokulu” önündeki manzarayı, ilkokulda okuyan çocuğunu almak için oraya giden öğrenci velisi Fatih Özel, şöyle anlatmıştı; “Gördüğü manzara karşısında çocuğum gözlerini kapattı. Elbiselerin haddinden fazla kısa olması ve oğlumun bu görüntüler karşısında tedirgin olması nedeniyle bu organizasyondan kimin sorumlu olduğunu sordum. Bunun üzerine organizatör, ‘Rahatsız oluyorsanız çocuğunuzu götürün’ diye çıkıştı bana”

TELEVİZYON VE GAZETELERDE
Yukarıda anlattığım sadece bir küçücük detay.. Yarın ise, popüler tv dizilerinde, gazetelerin hem de kendisini muhafazakâr diye tanımlayan gruplara bağlı gazetelerin ekonomi sayfalarındaki gizli alkol reklamlarını deşifre edeceğiz. Yasak olduğu halde nasıl televizyonlara sızıldığını, bu sızmalar karşılığında kimlerin kaç para kazandığını, hepsini anlatacağız.. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi