Mehmet Koçak

Mehmet Koçak

Merkel’i terleten gerçekler

Merkel’i terleten gerçekler

Alman şansölyesi Angela Merkel’in Türkiye ziyaretinde Ankara’nın mesajı net oldu. “AB sürecindeki haksız engelleri kaldırın, PKK’ya desteğinizi çekin”
Bu ziyaretin önceki ziyaretlerden ayrılan en önemli kısmı istek ve beklentilerin ne olduğunun açık ve net olarak ifade edilmiş olmasıdır.
Türkiye’nin eski Türkiye olmadığını; “Türkiye’ye istediğimizi söyleriz ve kabul ettiririz” döneminin artık çoktan kapandığını Bayan Merkel’de bu ziyareti sırasında anlamıştır.
Artık şartlar değişti… Karşılarında el pençe duran ve her söyleneni emir telakki eden Türk siyasetçileri yok. Artık herkes bilmeli ki;  Avrupalıların “elinde serumla dolaşan hasta adam” yakıştırmalarını çok gerilerde bırakmış bir Türkiye var.
Ve herkes görüyor ki; Ülke ekonomik açıdan gelişiyor ve Türkiye artık Ortadoğu’nun en önemli oyuncularından biri konumuna geliyor.
Türkiye’yi içinde bulunduğu çıkmazlardan kurtararak hak ettiği noktalara taşıma başarısını gösteren Başbakan Erdoğan; artık bir dünya lideri olarak anılmakta ve saygı görmektedir. Bu gerçekleri gören ve kabullenen dünya liderlerinden biriside Başbakan Angela Merkel’dir. Türkiye ve Türkler hakkındaki görüşlerinde değişiklik olduğunu ima eden mesajları bu gerçeğin en bariz örneğidir.
Türkiye’ye karşı tavır ve düşünce değişikliği Alman Şansölyesi Merkel’in Türkiye ziyaretinde de kendini göstermiştir. Merkel bu ziyaretinde, önceleri olduğu gibi; Türkiye’yi suçlayan, uyaran açıklamalar yerine yumuşama sinyalleri vererek birlikte hareket etme arzusuna vurgu yaptı.
Merkel’e ziyareti sırasında Türk makamları tarafından; ekonomik, siyasi ve Almanya’daki Türk toplumunun sorunları da dahil olmak üzere, uluslararası birçok konu başlığını içeren kapsamlı bir dosya sunuldu.  Ancak; dosyanın içinde yer alan  ‘AB süreci ve PKK’ya silah bıraktırma süreci’ başlıklı iki konu;  görüşmelerin en can alıcısı ve Başbakan Merkel’i terleten konuları oldu.
“İMTİYAZLI ORTAKLIK” UNUTULDU
Her fırsatta Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkan Merkel’in Türkiye ziyareti öncesi açıklamalarında fikirlerinde kısmi bir değişiklik olduğunu ima etmişti.
Ankara temaslarında bu iyimser yaklaşımlarını sürdürdü ve bu sefer “imtiyazlı ortaklık”tan söz etmedi.
Türkiye’nin AB’ye tam üyelik baş vurusuna karşı alternatif görüş olarak “İmtiyazlı ortaklık” teklifi yerine Başbakan Merkel, bu sefer “Kuşkularım olmasına rağmen müzakere sürecinin devam etmesini onayladım” şeklindeki görüşlerini tekrarladı.
Ankara temasları sırasında hem Cumhurbaşkanı Sayın Gül, hem de Başbakan Sayın Erdoğan tarafından Başbakan Merkel’e  AB süreci konusunda Türkiye’ye reva görülen haksızlıklar hatırlatıldı ve Almanya’nın öncülüğünde getirilen haksız engellerin kaldırılması istendi.
Avrupa Birliği’nin taşıyıcı kolonu kabul edilen Almanya’nın Şansölyesi Merkel’e Ankara’da “Türkiye’ye adil ve saygılı davranılması gerekir” uyarısında bulunuldu.  
İMRALI SÜRECİNDE
TÜRKİYE’NİN YANINDA OLUN
Konuk Başbakan Bayan Merkel ile görüşülen en önemli diğer bir konu ise “PKK’ya silah bıraktırma süreci” oldu.
Almanya başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinin; PKK terör örgütünün Finans merkezleri olduğu artık inkarı mümkün olmayan bir gerçektir. Öyle ki, çok sayıda terör örgütü üyesi Almanya ve Avrupa’da dolaşmaktadır. Terör örgütleri adına aidat ve haraç toplama ile uyuşturucu faaliyetlerinde bulunmak sıradanlaşmıştır.  
Başbakan Erdoğan; Almanya ve diğer AB üyesi ülkelerdeki PKK ve diğer terör örgütlerinin faaliyetleri ile bu ülkelerin bu örgütlerin hamiliği konusundaki gizli ilişkileri hatırlatmak için bu konudaki bilgi ve belgeleri Almanya başta olmak üzere ilgili ülkelere göndermişti. Başbakan Erdoğan’ın  bu girişimleri sonrasında Almanya, İspanya ve Fransa ile Hollanda’da bazı üst düzey PKK’lıları tutuklamış ve yeni soruşturmalar başlatıldı.
Türkiye olarak en üst düzeyde Almanya Başbakanı Merkel’e Ankara temasları sırasında “terör örgütleri ve PKK’ya desteği kesin ve İmralı sürecine destek verin” çağrısı ve uyarısı yapıldı. PKK’nın finans kaynaklarının kurutulması, teröristlerin tutuklanıp Türkiye’ye teslim edilmesi resmen istendi.
Sonuç olarak ifade edebiliriz ki,
Alman Başbakanı ile gerçekleşen görüşmeler de Türkiye üzerine düşeni yapmıştır.
Şimdi sıra; Başbakan Merkel’in ortak basın toplantısında “AB sürecine katkı sağlayacağız ve terör örgütleri ile PKK konusunda Türkiye’ye gereken desteği vereceğiz” şeklinde, verdiği sözleri yerine getirip getirmeyeceğidir…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Koçak Arşivi