Kıvanç Tığlı

Kıvanç Tığlı

Psikolojik rahatsızlıklarda EMDR başarısı

Psikolojik rahatsızlıklarda EMDR başarısı

Değerli okuyucular, EMDR travmatik yaşantılarla ilgili genellikle olumsuz duygu ve düşünceleri zihinde yeniden işlemden geçirmeye dayanan bir terapi yöntemidir. EMDR ilaç ve hipnoz kullanmadan yapılan bir psikoterapi uygulamasıdır. Terapist, danışanın gözlerini sağa ve sola hareket ettirerek, beynin her iki yarımküresini hafifçe uyarır ve bu şekilde danışanın kendisini rahatsız eden bellek ve duygulara yoğunlaşmasını sağlar. Bu şekilde gözlerin gevşetilmesi, dışa vurulamayan duygu ve düşüncelerin serbest bırakılmasını sağlar. EMDR yöntemi, kişinin dikkatinin yönünü değiştirerek beyni devamlı olarak uyarır, böylece bozuk şekilde depolanmış bilgi yeniden değerlendirilmiş olur.

Acı veren anılar onlardan kaçınıldığı sürece rahatsızlık verme güçlerini korurlar. Bazı anı, geri dönüş ve kabuslar, en az o olayın yaşandığı an kadar üzücü ve bunaltıcı olabilir. EMDR terapisinde bu acı veren anılarla, oldukça güvenli bir ortamda karşılaşılır, böylece bu yüzden kendinizi bunalmış hissetmezsiniz. Bu şekilde onun üstüne gidebilir ve üstesinden gelmek için harekete geçebilme şansını bulursunuz.

Rahatsız edici bir olay olduğu zaman, bu olay orijinal resim, sesler, düşünceler ve hislerle sinir sisteminde kilitli kalabilir. Bu, hakiki materyal ile fanteziyi ve gerçek olan biteni temsil eden görüntülerle onunla ilgili duyguları birleştiriyor olabilir. EMDR, sinir sisteminin kilidini açar ve beynin bu deneyimi işlemesine izin verir. Üzüntü veren bir deneyimin yeniden gündeme getirilip yaşanması, sinir sisteminde donmuş olan işlenmemiş bilgilerin açığa çıkmasını sağlar. EMDR, travmanın tutulduğu alanlara ulaşarak bunları tekrar canlandırma yöntemidir. Çift taraflı uyaran, hedeflenen travmaya olan bağlantıları uyarır ve bunları beynin diğer bölgelerine bağlayarak travmanın serbest kalmasını sağlar. Böylece kişi artık eski olumsuz anılarından rahatsız olmaz.

Değerli okuyucular, EMDR mantığını size bir metaforla açıklamak isterim; Örneğin kolumuz kesildiğinde, vücudumuz bunu bir şekilde onarır. Ancak yaranın içine cam kırıkları girmişse bu yara bir türlü kapanamaz. Beynin de kendini onarma işlevi vardır. Fakat travmatik olay olduğunda, aynı yaradaki cam kırığı gibi beyin kendini onaramaz. EMDR’ın işlevi bir nevi bu cam kırıklarını temizlemektir. Böylece kişiyi artık travmatik olay rahatsız etmez, onun bugünü yaşamasına engel olmaz.

EMDR iki yönlü göz hareketleri ya da iki yönlü uyarımları (ses, dokunma) kullanan bir bilgi işleme yöntemidir. Bu işleme olumsuz yaşantıların ortaya çıkardığı duygusal, bedensel ya da kendilik inancı ile ilgili olumsuzlukları giderir. Olumsuz yaşantıların görüntüleri uzaklaşıp silinirken, yerine daha olumlu anılar, bilgiler ve farkındalıklar gelir. Göz hareketlerinin uygulanmaya başlamasıyla, başta hedeflenen görüntü ile bağlantılı bellekte depolanmış birçok anı, duygu duyum zihne akmaya başlar. Bellek ağında depolanmış bu birbiri ile ilişkili anılar, hedef anının işlenmesi ile harekete geçer ve işlenmeye başlar.

Bir kayıp sonrası yaşadığı sıkıntılarla başvuran hastanın, bu kaybı ile ilgili sahneler çalışılırken, birden zihnine daha önce yaşadığı ayrılıklar, kayıplar, o kayıp ile alakalı kendisi hakkında oluşan bilişleri geliverir.

EMDR tedavisi geçmişteki olumsuz yaşantının hastanın bugününü bozmayacak hale gelmesini sağlar. Travmalar ve benzeri yaşantıları olanlar bugünü yaşamak konusunda başarısızdırlar. Geçmişe takılıp kalmışlardır. Travma tedavisi geçmişle hesaplaşmanın bitmesine, daha normal pozitif bir yaşam sürdürülebilmesine olanak tanır.
EMDR tekniğini keşfeden Shapiro bu tedaviyi üç ayaklı bir tedavi olarak kurmuştur; Birinci ayak, geçmişte yaşanan olumsuz yaşantıların yeniden işlenerek duyarsızlaşmanın sağlanmasını, ikinci ayak bugünkü tetikleyicilerin tedavisini içerir. Üçüncü ayak ise, gelecekte karşılaşılabilecek benzer sorunlara yönelmek, tedavi etmek ve hastanın gelecek olası sorunlarla baş edebilmesine hazırlanmasının sağlanmasını içerir.

Bütün iyi psikoterapi teknikleri gibi, EMDR da hastanın yaşama daha iyi uyum sağlamasını, olumlu başa çıkma yöntemleri geliştirebilmesini, kendisi ve dış dünya hakkında daha olumlu bir algı geliştirebilmesini sağlar. Birçok terapi tekniklerine benzer öğeler içermesine rağmen, EMDR sağladığı iyileşmeyi daha hızlı yapabilme özelliğine sahiptir.

EMDR; endişe, suçluluk duygusu, öfke, travma sonrası reaksiyonları, bazı depresyon çeşitleri, fobi ve yas gibi rahatsızlık veren semptomların giderilmesinde kullanılır. Bunun yanısıra performans geliştirme, sınav kaygısı, kendilik değeri ve özgüven gibi yapılandırılması gereken duygusal kaynakların kazanımında, Travma sonrası stres bozukluğu iyileştirme sürecinde çok başarılı sonuçlar sağlar.

Travmasız, mutlu huzurlu günler geçirmeniz duasıyla Allah’a emanet olunuz.

PSİKOTERAPİST KIVANÇ TIĞLI
DNŞ TEL: 0 212 503 79 95-0 506 401 79 91

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kıvanç Tığlı Arşivi