Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Türk, Türkiye, Türki!

Türk, Türkiye, Türki!

Amerikan kongresinden elli, CHP’den altı üye ve bir de  Baykal, Cemaatın düzenlediği Türki kurultayı için ABD’de bir araya geldi.. Toplantıda CHP delegasyonu adına da birileri konuşacak..

Hayırdır inşallah.. Ergenekonun avukatlığından Cemaat çizgisine uzanan ince bir çizgi.. CHP’ye bişeyler oluuyo! BDP’nin aniden barışa rota çevirmesinin ardından CHP de rotasını okyanus ötesine çevirdi..

Bu bir Türk kongresi değil.. “Türki”.. Türkiye de değil.. Türkiye kendi meselelerini niye ABD’de tartışsın ki! Bu Amerika’daki Türki topluluklar, yani Amerika’daki Türki diasporasının da yer aldığı bir kongre gibi gözükmüyor.. İşin aslı böyle değil tabii. Zamandaki ifade ile “Türkî-Amerikan İttifakı’nın Washington’da yapılan yıllık kurultayına ABD Kongresi’nden 8’i senatör 50 kadar siyasetçi katıldı.

Toplantının onur konukları arasında 8 AK Partili ve 7 CHP’li milletvekilinin yanısıra Azerbaycan’dan 4, Kırgızistan’dan da 1 milletvekili yer aldı. Amerikalı, Türk ve Türkî siyasetçilerin, konuşmalarında barış ve dostluk mesajları verildi.” Demek ki, Türki-Amerikan ittifakı üyeleri buluşması bu. Ve bu buluşmayı Cemaat organize ediyor.. Ama Türkilerin toplamı CHP kadar değil. Bunu nasıl okumak gerek bilmiyorum.. İttifakta AK Parti 8, CHP 7 üye ile temsil ediliyor.. CHP’lilerle AK Partilileri buluşturanlar ise, Cemaat çevreleri..

ABD’den katılım ise AK Parti-CHP toplamının 3 katından fazla. Tabii ABD kongresinden kimlerin katıldığı da önemli.. İşin Türki ayağı çok zayıf kalmış. Azerbaycan’dan 4, Kırgızistan’dan 1 milletvekili katılmış..  

Bakalım CHP, ABD dönüşü de Cemaatla yakın ilişkisini sürdürecek mi? Yoksa hesab döndü, Cemaatın da işin içinde olduğu, Baykal’ın Cumhurbaşkanı yapılması senaryosuna benzer yeni bir senaryo mu gündemde.. Yine bana garip gelen bir başka konu, hadi Türki kongresinde Kürtler yok, anladım da, ABD İttifakının bir dönem yılmaz savunucusu ve Türk dünyasının birliği fikrinin siyasi anlamda savunucusu olan MHP neden bu işbirliği içinde yok.. Kaldı ki, CHP’lilerle Ergenekonun avukatlığı konusunda kol kola giren MHP’nin bu kurultaya katılmaması ilginç. Bundan sonra, hele başbakanın milliyetçilik konusundaki açıklamalarının ardından “Türk”, “Türki”, “Türkiye”  ya da “Turkia” kelimesini daha çook konuşacağız, yazacağız demektir..

Sanki bundan sonra CHP’liler ılımlı İslamcılarla daha yakın bir temas içinde olacaklarmış gibi geliyor bana.. Tabii görmek gerek, CHP’nin radikal ulusalcıları bu işe ne diyecekler, bakmak gerek.. Bu toplantının ABD’de yapılmasının tek anlamı var, işin içinde ABD var. Mesela bu toplantı neden Avrupa’da yapılmadı? Tamam Rusya’da yapılacak hali yok, ama Türkiye’de de yapılabilirdi..

Ama ABD’de yapıldı.. Bunun iki anlamı var. Bu iş ABD ve Cemaatın himayesi altında siyasi bir buluşma.. “Türki”lik işin kreması.. Ortada Cemaat ve ABD’nin  organizasyonunda bu iş AK Parti ve CHP buluşmasına dönmüş durumda..

Daha doğrusu CHP’den ve AK Parti’den, ABD ve Cemaatla temas içindeki grubların bir buluşması da diyebiliriz buna.. Yoksa Cemaat isteseydi herhalde Türki Cumhuriyetlerden çok büyük bir katılım organize edebilirdi. Türkiye’den katılımın birkaç katı ABD’li siyaset adamının bu toplantıya ilgi göstermesi, ABD’nin bu buluşmadaki belirleyici rolünün işareti sayılabilir mi, bilmiyorum..

Bu toplantının ardından bakalım ne gibi rivayetler dinleyeceğiz?! AK Parti var ama, hükümetten neden kimse yok, bu da cevabsız bir soru.. Davet edildi de gidilmedi mi? Çankaya’yı temsil eden, danışman seviyesinde kimse yok mu? Türkiye büyükelçiliği ne ölçüde bu işin içinde bilmiyorum..

Eğer katılmadılarsa neden? Ama zamanlaması, şekli, katılımcıları ile ilginç bir toplantı.. Cemaat çevreleri herhalde bu toplantı ile ilgili benzer suali mukadderlere yönelik birtakım sorulara cevap olacak açıklamalarda bulunacaktır.. Ben sessizlikten korkarım. Gök gürültülerinden değil..

Hem herkesin bir planı varsa, Allah’ın (cc) da bir planı vardır. Burada önemli olan, nasıl olsa Allah’ın dediği olacak da, imtihan için benim/bizim planımız ne? Asıl cevabını arayan soru bu! Selâm ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Abdurrahman Dilipak Arşivi