Ersoy Dede

Ersoy Dede

Bir Çocuk Öldü

Bir Çocuk Öldü

Neresinden tutsanız elinizde kalıyor.. Adana’da bir çocuk öldü. 13 yaşındaydı.. Başı çalıştığı şirketteki pres makinasına sıkıştı. Öyle öldü.. Hastaneye patronu yetiştirdi.. Doktorlara “trafik kazası” dedi.. “Hayvanın biri vurdu kaçtı, alamadım plakasını” diye tiyatro oynadı.. Doktorlar ilk müdahalede 13 yaşındaki çocuğa vuranın bir araba değil, hayatın ta kendisi olduğunu hemen anladılar..

ÇOCUKLAR ÇALIŞIR MI?
Ahmet Yıldız.. 7. Sınıfa gidiyordu. Bizim hesapla orta 2 yani. Gözünüzün önüne orta 2’deki haliniz gelsin diye hatırlattım bizim hesabı.. Sahi ne yapıyorduk biz orta 2’de.. Alper? Ejder? Çocukluk arkadaşlarım.. Hatırlıyor musunuz? Biraz yasadışılığımız vardı, kabul. Şimdi anlatmaya gerek yok.. Çalışıyor muyduk peki? Zonguldakspor’un 1.lig maçlarında bayrak, amatör küme maçlarında da ayran satmayı çalışmak sayarsanız evet.. Üstelik para da kazanamıyorduk. Akşama ayrandan kazandığımız paraları yandaki köfteciye verip yarım ekmek köfte alıyorduk.. Hepsi o..
KİME ŞİKAYET EDECEKSİN?
Peki ya Ahmet Yıldız?.. Yüreğir’de Şehit Öğretmen Sait Korkmaz ilkokuluna gidiyordu. Eğitim masrafları çıksın diye ailesi onu plastik atölyesine verdi. Çay getir götür işi yapacak, harçlığını çıkaracaktı.. Çünkü seyyar satıcılık yapan Baba Tahsin Yıldız, 7 çocuğa bakamıyordu.. Yetişemiyordu.. Kime şikayet edeceksin ki? Kimi kime söyleyeceksin?.. Patronu elinde hazır bir eleman daha varken, sadece çay getir götür değil, başka işler de yapmasını istemiş.. Çocuk haliyle çayı bile servis ederken üzerine döküp elini kolunu yakmasından korkarsınız ya, patronu işin bu tarafını hiç önemsememiş..
BÜYÜK İNSANLIK
Hani şairin anlattığı bir “Büyük İnsanlık” var ya.. 8’inde işe giden, 20’sinde evlenen ve 40’ında ölen.. Yine tıpkı şairin dediği gibi “ekmek, büyük insanlıktan başka herkese yeter”.. Hiç meselede sınıfsal bir yan aramaya çalıştığımı düşünmeyesiniz. Ama bir çocuk düşünün 13 yaşında tenis kortundan çıkmakta.. Annesi terli kalmasın diye elinde havluyla koşuyor yanına doğru.. Olsun hadi onun da ismi Ahmet olsun.. Size her konuda şansları eşit gibi mi geliyor?..  
¥
OSMAN’IN GİŞE SINAVI
Bizim için Osman Sınav’ın yeri hep ayrıdır.. O benim için Mustafa Kutlu’nun gözünü kırpmadan “Uzun Hikaye”sini teslim ettiği rahmetli Ömer Lütfi Mete’nin “Kurtlar Vadisi”nde güvendiği “Kelime Cambazı Süleyman Çobanoğlu”nun en çok ses getiren “Sakarya Fırat”ını çeken isim Osman Sınav.. Dolayısıyla kredisi çoktur.. Kolay tüketmez.. Son filmi vizyona girdi.. Nurgül Yeşilçay’ın başrolünü oynadığı Kırmızı Aşk.. İzlemeyeceğim.. İçeriğinden haberdar olmak dahi istemiyorum. Çünkü Sınav, öyle bir fragman yapmış ki filme, sanırsınız “Yerli Emmanuelle”… Bir kez daha kızmıştım Osman Sınav’a.. Kılıç Günü isimli dizide eşcinsel ilişki gösterdi diye.. O vakit, “biz dizide bu sapıklığa dikkat çekmek için böyle bir sahne kullandık” diye bir açıklama getirmişti.. Şimdi de eminim benzer bir açıklama getirebilir.. Hiç mesele değil.. Benim kızdığım Osman Sınav’ın, gişe kaygısıyla +18’lik bir fragman hazırlamış olmasına. Kimbilir belki de o doğrusunu yapıyordur.. Benim hayallerim yıkıldı sadece.. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi