Ersoy Dede

Ersoy Dede

Mahir Çayan Çocuk Parkı

Mahir Çayan Çocuk Parkı

Bir laf söyleyince de güceniyorlar.. Tamam biz laf söylemeyelim.. sadece durum tespiti yapalım.. Maltepe’de bir park açıldı.. Takip ettiniz mi bilmiyorum. İçinde salıncaklar falan da var.. Çocuk kaydırağı.. Büyüklerin oturup piknik yapabilmelerine imkan sağlayan yerler de.. Çok da güzel olmuş.. havalar da iyi gidiyor ya, dolup dolup taşıyor şu günlerde.. CHP’li belediye yaptırmış.. Elleri dert görmesin.. Böyle hizmete her zaman tam destek.. Bravo.. Öyle değil mi?.. Çocuk oyun alanları yapalım, parklar bahçeler yapalım.. Yeşillendirelim memleketi.. Parkın adını biliyor musunuz? Mahir Hüseyin Ulaş Parkı..

DHKP-C KURUCU KADROSU

Bugünlerde Türkiye’de içinden geçmekte olduğumuz umut verici süreci gölgelemeye yönelik bir takım eylemler gerçekleştiğini görüyorsunuz.. İşte son AK Parti Genel Merkezi ve Adalet Bakanlığı’na yönelik bombalı eylemleri buna örnek gösterebiliriz.. Tüm bu eylemlerin arkasında DHKP-C olduğunu biliyoruz.. Hemen öncesinde Suriye’den gelen ve Cilvegözü sınır kapısında eylem yapan ekibin de DHKP-C ile bağlantısı sır değil. PKK’dan doğan boşluğu; hem eylemsellik anlamında Türkiye’de, hem de yuvalanma koşulları bakımından Avrupa ve Suriye’de doldurmaya çalışan DHKP-C’ye yönelik olarak da operasyonlar hız kesmeden sürüyor.. Hem de hepimizin gözü önünde.. Onlarca çelik kapılar kırılarak girilen hücre evleri, adliye önlerinde kandırılan kızları için göz yaşı döken anne-babalar.. Hepsini bugünlerde yaşıyoruz.. Eski değil geçmiş değil.. Şimdi böyle bir ortamda, DHKP-C’nin kurucu kabul edilen isimlerin, çocuk oyun alanlarına verilmesi şık olmuş mu?.. Diyeceksiniz ki; “Mahir Çayan’ın kurduğu yapının adı THKP-C.. Bugünkü DHKP-C ile ilgisi yok”.. Öyle değil.. Zira, Dursun Karataş’ın, devam ettirdiği örgütün, Çayan sonrası ismi DHKP-C’dir.. Çayan bu örgütün kurucu liderlerinden biridir..

MALTEPE VE MAHİR ÇAYAN

Parkın yeri Maltepe.. Maltepe, Mahir Çayan için önemli.. Mahir Çayan İstanbul’a geldikten sonra silahlı eylemler tertipler ya da bu eylemlere karışır.. Bunlardan biri de, İsrail Başkonsolosu’nun kaçırılıp öldürülmesi olayıdır.. Bu olayın ardından Çayan ve Hüseyin Cevahir, Maltepe’de kaldıkları evde kuşatılırlar.. Evde bulunan 14 yaşındaki bir kızı canlı kalkan yaparak polise karşı direnirler..  Velhasıl, bu operasyonda Hüseyin Cevahir öldürülür, Mahir Çayan yaralı olarak yakalanır.. Maltepe Cezaevi’ne konulur.. (kız çocuğu zarar görmez).. Mahir Çayan, dava devam ederken;  Ulaş Bardakçı, Ziya Yılmaz ve THKO’cu Ömer Ayna ve Cihan Alptekin ile birlikte tünel kazarak Maltepe Cezaevinden kaçar.. Ulaş, Arnavutköy’de bir evde bulunup öldürülür.. Mahir Çayan Ankara’ya kaçmıştır.. Bir yandan da Deniz’lerin davasından idam kararı çıktığını öğrenirler.. Onları kurtarmak adına sansasyonel bir eylem geliştirmek isterler.. İşte o ünlü Kızıldere olayı olur.. Ünye’deki Nato radar istasyonunun iki İngiliz bir Kanadalı teknisyenlerinin kaçırılması hadisesi.. Niksar Kızıldere Köyü’ndeki muhtarın evinde çıkan çatışma, Ertuğrul Kürkçü dışındaki tüm örgüt üyelerinin ölü ele geçirilmesi…  

KİM BU AMCALAR?

Çocuklar babalarına kaydıraktan kayarken; “babacım kim bu ismi yazılı olan amcalar?” diye sorduklarında anlatılacak hikaye budur..  Böyle bir dönemde, DHKP-C’nin kurucularının, mazisi geçmişi kanlı bir örgütün ele başlarının isimlerinin çocuk parkına verilmiş olması üzerine ben yorum yapmıyorum söz verdiğim gibi.. Taktiri size bırakıyorum.. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi