Hüseyin Deniz

Hüseyin Deniz

“İşçilikli altın” almayın

“İşçilikli altın” almayın

Altın fiyatlarının düşmesiyle altına hücum başladı. Hiç olmadığı kadar yoğun bir şekilde altın talebi var. Yoğun talep karşısında çoğu zaman gördüğümüz ve bu sefer de görmekten korktuğumuz şeyi yaşıyoruz.

Bir mala talep çok ise fiyatları gereksiz şişiyor, o malın satıcıları onu karaborsa yapıyor maalesef. Satılan altın kendi değerinden çok yüksek bir bedele satılmakta şu sıralar.

Sorulduğunda işçilik bedeli denmekte ancak bu kadar işçilik bedeli olmaz. Kısmen fırsattan istifade durumu da mevcut. Bu fiyatlardan altın alınır mı sorusu bir tarafa, eğer altın alınacaksa kesinlikle cumhuriyet altınlarından uzak durulmalı. Çünkü uzun zamandır olmadığı kadar “işçilik bedeli” ismi altında farklar koyuluyor altın fiyatlarının üzerine.

Eski cumhuriyet altınlarında minimum 20 TL, yeni cumhuriyet altınlarında 30 TL işçilik bedeli ilave edilip satılıyor.

Bu da yaklaşık saf altın gramında 13 TL ile 20 TL fazladan ödemek anlamına geliyor. Kaydi altın alan saf altının gramına 80 TL verirken cumhuriyet altını alan saf altının gramına 90-95 TL vermiş oluyor…  

Peki ne yapmalı. İki mantıklı seçenek var. İlki, eğer yatırım amaçlı fiziki altın alınacaksa işçilik bedelinin minimum olduğu fiziki altınlar (24 ayar külçe altın) tercih edilmeli. İşçilik maliyetinin en az olduğu altınlar 24 ayar külçe altınlardır. Sadece yatırım amacıyla fiziki alımlarda kesinlikle tercih edilmesi gereken altınlardır.  

İkincisi, kaydi altınlar.

Bu dönemde kaydi altının değeri daha da anlaşıldı. İşçilik bedelinin sıfır olduğu, sadece fiziki teslimat istenirse şayet, cüzi bir bedel ödenerek fiziken de teslim alınabilen kaydi altın hesapları bu dönemde altın yatırımcılarının değerlendirmesi gereken bir yatırım enstrümanı. Altın hesaplardan fiziki teslimat yapabilen bankaları seçmek daha da avantajlı bu konuda…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Hüseyin Deniz Arşivi