Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

İcma ve Kolektif Şuur II

İcma ve Kolektif Şuur II

Bütün dünyada söz sahibi ve kanaat önderi olan İslam âlimleri, ortak yol olarak “İcma’da ve Kolektif Şuur’da” buluştu.

Bundan sonrası bu şuurun; “nefisler, bencillikler, fitneler, fesatlar ve dedikodulara” mağlup olmadan ve teslim olmadan, alınan kararlara uyulmasında.
Roger Garaudy’nun sevdiğim bir tespiti vardır. Der ki;
-“Benim açımdan dünyanın en büyük günahı, umutsuzluğa kapılmaktır. İman sahibi olmak ise fırtına ve kasırgalara rağmen, sabaha ereceğinize ve günle buluşacağınıza inanmak demektir.”
*
Nijerya’dan Umman’a, Mısır’dan Sudan’a, Fas’tan Afganistan’a kadar 80 ülkeden 600 ilim adamının birleştiği nokta bu husustu.
Sempozyumun sonunda “İstanbul Çağrısı” adıyla yayınlanan bildiri, tüm İslam âlemi üzerinde yeni bir umut ışığı oldu.
Ayrıca yine sempozyumda alınan önemli kararlardan birisi de merkezi İstanbul olmak üzere; “fıkıh, medeniyet, ilim ve kültürel” alanlarda, araştırma yapacak bir koordinatörlüğün kurulması oldu.
Asırlar boyu İslam dininin iki aslı olan “Kitap ve sünnetin” anlaşılması ve hayata geçirilmesi Müslümanların birliği için şart.
Müslümanların ortak yol haritası olan “İcma ve Kolektif Şuur’una,” parçalanmışlıkları yaşayan tüm dünyadaki Müslüman “yönetici” ve “yönetilenlerin” büyük ihtiyacı var.
Kim Ne Dedi:
Fas Krallığı Âlimler Akademisi Genel Direktörü Prof. Dr. Ahmed Abbadi:
“Yönlerini bulan öncü kuşlar gibi bu ümmetin yönlerini bulan rehberleri vardır. Bu ümmetin bütün yelkenleri dolduracak ve Allah’a doğru götürecek bir rüzgâra ihtiyacı var.”
Kahire Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nadiye Mustafa:
“Kur’an ve sünnetten kopmadan, geçmişteki çeşitlilikleri zenginlik olarak gören ümmet anlayışına döner ve kaynağından doğru okursak, bize bir şuur kazandıracak ve sağlıklı bir perspektif edindirecektir. Haritaları bir kenara bırakarak, birbirimizle diyaloğa geçmeliyiz.”
Kahire Üniversitesi Daru’l-ulum Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulhamid Medkur:
“Derinlikli bakacak olursak “İçtima ve İcma,” “Cem” kelimesinden geliyor. Cem de ayrılıkları birleştirme manasında kullanılıyor. Ufak dairelerden çıkıp İcma’ın dünyanın her tarafına yayılmasını sağlamamız gerekiyor.
Göç yaşayan Müslümanlar, gittikleri ülkelerde birleşemiyorlar. Bu farklılıklar kendi aralarında da ayrışmalara neden oluyor.
Hâlbuki Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de ayrışmanın, dağılmanın tehlikelerinden bahsediyor. Bunun için ihtilaflı konular üzerinde bir araya gelip fikir üretmeliyiz.”
Cezayir Metodoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Muhammed Babaammi:
“Geleceğin İcma’ını bu ülkenin okçuları olarak adlandıracağımız yiğitler yapacaktır. İcma üzerine birleşirsek meyvelerini alacağız.
Mehmet Akif Ersoy, İcma’ın korkuyu yeneceğini söylemiş, bunu da İstiklal Marşı’nda belirtmiştir.
Bediüzzaman Said Nursi’yi de anmadan geçemeyeceğim. Kendi gençliğini, hayatını bir kuşak uğruna feda eden bu altın şahsın sayesinde belki bugünü yaşıyoruz.
İcma’ı konuşmak kadar uygulamak da önemli.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Hüseyin Öztürk Arşivi