Ersoy Dede

Ersoy Dede

CHP oyları MHP’ye kaydı

CHP oyları MHP’ye kaydı

İçinden geçtiğimiz sürecin siyasete etkilerine dair çok çarpıcı bir araştırma yayınlandı dün.. Anar’ın yaptığı araştırma.. Özetle ifade edecek olursak, Ak Parti ve BDP için rakamsal bazda değişen bir şey yok. Ancak CHP’de düşüş, MHP’de ise yükseliş var.. Sahneye yeni siyasi aktörler girmediğine göre, mevcut yapı üzerinden analiz edecek olursak, “CHP’den MHP’ye kaymalar yaşanıyor” diyebiliriz.. İlk bakışta bu çok rahatsız edici gibi görülmeyebilir. Ama özellikle CHP’yi idare eden kadroların şapkalarını önlerine alıp bir daha düşünmesinde yarar var..

BU KAYMANIN NEDENİ SÜREÇ

Bugünkü seçmen değişiminin tek bir belirleyicisi var. O da hiç şüphesiz çözüm süreci.. Eminim başka değişkenler de vardır.. Ama tüm başka faktörler değişikliklerini iktidar partisi ile yaparlar.. Ama çözüm süreci çok önemli bir mesele tercihlerde.. Bu takas bize gösteriyor ki CHP, bir şeyi yanlış yapmış ama neyi?

AK PARTİ’DE DEĞİŞİM OLMALIYDI

Bütün verileri birlikte değerlendirecek olursak, Ak Parti ve BDP’nin yani çözüm için siyasi risk alan iki hareketin, ciddi o değişiklikleri yaşamadığını görüyoruz.. Yani “AK Parti çözüm getiriyor” deyip %70’e fırlamamış oyu.. (ha fırlamaz mı? Bence süreç planlandığı gibi yönetilirse %70 Ak Parti için çocuk oyuncağı ya, neyse) Tam tersi, kamuyu reaksiyon gösterip Ak Parti’nin oylarını trajik biçimde düşürmemiş de.. Dolayısıyla dalgalanma seçmen kitlesinin tümünde ya da daha açık ifade etmek gerekirse kamuoyunda yaşanmıyor. Dalgalanma CHP ve MHP seçmeninin tercihlerinde.. MHP için bu durumun anlaşılır bir yani var.. Onlar başladıkları yerdeler. İstikrarlı biçimde karşı çıkıyorlar sürece..
Ya CHP? 

NEREDESİN CHP?

CHP sürece kategorik olarak karşı çıksaydı bunu anlayabilirdim.. Kabullenmez, kıyasıya eleştirir hatta “intihar ediyorlar” derdim evet.. Ama en azından bir duruş olarak anlayabilirdim.. Ki eğer böyle olsaydı, Kılıçdaroğlu ve kadroları, başka bir siyasi tercihi öne çıkararak yine yüksek (barajı geçecek kadar) oy alma hesapları yaparlardı.. Tam tersi, sürece tam destek verselerdi, bana göre gelenlerin, gidenlerden fazla olacağı yeni bir tablo ile karşı karşıya kalırdı CHP ve oylarını yükseltirdi, hakettiği sosyal demokrat eşitlikçi algıyı da yukarı taşırdı.. Ama gelin görün ki, bu kararsızlık CHP’nin başını ağrıtacak cinsten.. Ulusalcıları “bu süreçte yeteri kadar muhalefet edemediği için” MHP’ye kaçmış durumda..  Sosyal demokratları da “bu sürece yeteri kadar sahip çıkmadığı için” yeni arayışlara girmiş.. Bugün gördüğümüz o %20’lerde gezinen kesimin bir kısmı “kafamı kessen CHP’den başkasına oy vermem” diyen, Fenerbahçe taraftarı gibi CHP taraftarı olan “katı Kemalist” kesim.. Diğer bir kısmı da Kılıçdaroğlu’nun kendi bulundukları tarafa daha yakın olduğuna inanıyor.. Ulusalcısı ulusalcı sanıyor Kılıçdaroğlu’nu, solcusu solcu, sosyal demokratı sosyal demokrat.. Bir ümit bekliyorlar..

KARAR VERMEK LAZIM

Sayın Kılıçdaroğlu, artık bir karar verseniz de CHP seçmeni de, partisinin nereye doğru gittiğini bir görse.. Zira bu gidişle,  “eğer aslı varsa neden taklidiyle uğraşayım ki” diyen ulusalcıları MHP’ye, “halkların kardeşliğine inanmayan bir partide benim ne işim var?” diyen seçmeni BDP ve Ak Parti’ye bırakacaksınız.. Marjinal bir tabanla yola devam edeceksiniz.. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi