Muhsin Meriç

Muhsin Meriç

Tuzi’den Gezi’ye mesaj var!

Tuzi’den Gezi’ye mesaj var!

“Haram kapıları kapananların, açılan helal kapılara tavrı” diye olan-biteni özetleyen dostumu dikkatle izleyen Tuzi’nin ‘Son Osmanlısı’ “Şu an burada rahat nefes alışımız, varlığımız, dayanıklılığımız son 10 senedir var” diyerek Başbakan Erdoğan’a olan sevgi ve desteğini ifade ediyordu. Bir başka Tuzili (aslen Konyalı) Osmanlı ise gülerek, “Bu eylemciler eski usullerle kimi yeniden iktidara getirmek istiyorlar?” diye soruyordu.

BALKAN MÜSLÜMANLARI TEZGAHI GÖRDÜ!

Pazartesi günü İsmail Yaşa Milat’taki köşesinde son olayların Arap ülkelerinde, bilhassa Arap sokağında nasıl yorumlandığını yazdı. Görünen o ki Balkanlarda da durum farklı değil. Son olaylar, hükümete vurmak adına fırsatçılık yapanları, derin ittifakları, sahte vatanseverleri sadece Türkiye’de değil İslam Dünyası’nda da deşifre ediyor, maskeleri düşürüyor. Diktatörlüğü gayet iyi bilen bu ülkeler Erdoğan’a karşı oynanan oyunun kodlarını bir bir okuyorlar.   
 “Balkanlarla Sürekli İşbirliği ve Temas Projesi” (balkanisbirligi.org) icra heyetine eşlik ettiğim bir haftalık gezi boyunca sadece bizim değil, ziyaret ettiğimiz dostlarımızın da aklı-fikri hep İstanbul’daydı. Balkanlar da dikkatle ve anbean İstanbul’u izliyor tüm İslam Dünyası gibi.
Tiran’dan başlayıp, İşkodra, Podgoritsa, Rojaye yoluyla Yeni Pazar ve Saraybosna’ya uzanan, Balkan Dağlarını aşarak ve dostlarla sohbet edip hasret gidererek gerçekleştirdiğimiz benzersiz ve heyecan verici seyahat boyunca hem Balkanların nabzını tuttuk geçen hafta, hem de Balkanlardan İstanbul’u temaşa edip Tuzi’de Gezi’yi konuştuk uzun uzun…

TUZİ, BAŞBAKAN ERDOĞAN’I BEKLİYOR

Tuzi, İşkodra Gölü’nün birkaç kilometre kuzeyinde, Arnavutluk sınırında ve başkent Podgoritsa’ya yakın, nüfusun çoğunluğu Müslüman olan bir şehir. Fatih Sultan Mehmet’in Karadağ’ı fethinde şehit olan askerleri ve Balkan Savaşı’nda kolera salgınında şehit olan 400 askerin de medfun bulunduğu Tuzi Şehitliği burada. Şehidliğin hemen yanında 1931’de Kadir Gecesi’nde kapatılan ve harabeye dönen ancak TİKA’nın 2010’da tamiriyle ayağa kalkan Nizam Camii bulunuyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu geçtiğimiz yıllarda Tuzi Şehidliğini ziyaret etmişler. Tuzili Osmanlılar “Artık Başbakan Erdoğan’ı bekliyoruz” diyorlar.    
100 sene önce Plevlija (Taşlıca)’da kapatılan Mehmed Fatih medresesi de Tuzi’de yeniden inşa edildi ve 4 Haziran’da ilk mezunlarını verdi.      
1912-2002 arasındaki 80 yıllık yetimliğin ardından Balkanlara yeniden “Merhaba” diyen Türkiye, iktisadi ve beşeri kapasitesi arttıkça bölgeye daha çok nüfuz ediyor, karşılıklı işbirliği köprüleri kuruyor.

ENDİŞELER İCRAATA DÖNÜŞMELİ!

Son olaylar, Türkiye’deki sessiz ve sabırlı çoğunluğu tedirgin ettiği gibi İslam Dünyasının mazlum milletlerini de ciddi manada endişelendirdi.
Bu tedirginlik ve endişelerin, akl-ı selimle, son on yılın kârlarını berhevâ ettirmeyecek ‘müstakim bir duruş’a dönüşmesini diliyoruz.
Tuzi’den Gezi’ye son mesaj şu: “Aman Başbakanımıza sahip çıkın, yoksa siz de biz de tuz-buz oluruz!”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Muhsin Meriç Arşivi