Hüseyin Deniz

Hüseyin Deniz

Altın hesaplarda "en" illerimiz

Altın hesaplarda "en" illerimiz

Halkın bankaların altın hesaplarına ilgisi genelin tahmininden fazla oldu. Nisan sonu itibarıyla mevduat ve katılım bankalarındaki toplam altın miktarı geçen senenin aynı ayına göre yüzde ellinin üzerinde bir artışla 250 tonu aştı.

Ülke geneline baktığımızda şunu söyleyebiliyoruz, her bin kişiden 19 kişinin mevduat bankalarında altın hesabı mevcut ve bu hesaplardaki ortalama altın miktarı 105 gram. Mevduat bankalarında 1,5 milyon adet altın hesabı açılmış durumda…

İller bazında bakıldığında ise nüfusa orantılandığında en çok altın hesabın bulunduğu iller Artvin, Ankara, Edirne, Muğla, Eskişehir ve Kırklareli olarak gözükmekte. Üç Trakya ilinden ikisinin listede en yukarılarda olması dikkat çekici. Trakyalılar bankaların altın hesaplarını oldukça benimsemiş görünüyorlar. Ülke ortalaması 19 iken bu illerdeki bin kişiye düşen altın hesap sayısı yaklaşık 29… Altın hesapların çok zayıf kaldığı iller ise başta Şanlıurfa, Muş ve Ağrı olmak üzere doğu-güneydoğu illerimiz.

Hesap başına ortalama en çok altının bulunduğu iller ise sırasıyla İstanbul, Ankara, Yalova, Çorum, Karaman, Trabzon ve Aksaray. Bu illerdeki hesapların ortalaması 100 gramın üzerinde. Hesap başına en az altının bulunduğu iller ise Ardahan, Şırnak ve Edirne. Edirne, nüfusa orantılandığında en çok altın hesap bulunan il ama hesaplardaki altın miktarı ortalaması 50 gram seviyesinde. Bu da bu ilde altın hesapların oldukça tabana yaygın olduğunun bir göstergesi.

Altın hesaplar ve bu hesaplardaki altın miktarı artmaya devam edecektir. Yarışta öne çıkan bankalar hesaplardaki altınları müşterisine fiziken teslim edebilen, alım-satım arasındaki marjı makul tutan, hesap işletim ücreti almayanlar olacaktır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Hüseyin Deniz Arşivi