Hüseyin Deniz

Hüseyin Deniz

Altında kazanmak yahut kaybetmek

Altında kazanmak yahut kaybetmek

Altın fiyatları yıllarca sürekli yükseldikten sonra düşüş eğilimine girdi. Güvenilir liman olma özelliği bitti mi diye sorgulanır oldu. Gerçek şu ki, altın güvenilir liman olma özelliğini kolay kazanmadı. Nice savaş kriz dolu yıllarda rüştünü ispat etmiş, kargaşadan kaçan paranın park ettiği ilk durak olmuştur. Az ya da çok bir fiyat düşüşünde bu hususiyetini kaybetmez. Para nihayetinde kağıt parçasıdır. Altın binlerce yıldır değerli bir metaldir ve dünya durdukça öyle kalmaya da devam edecektir.

Altına yatırım yapacak kişilerin aklından çıkarmaması gereken ilk husus vadedir.

Altından kazanmak isteyen kişilerin yapması gereken ilk iş vadeyi ya uzun tutmak ya da kısa tutmak. Açmak gerekirse… kısa vadeli al-sat yapanlar kazanabilir. Fiyatlarda sürekli bir düşüş yahut sürekli bir iniş eşyanın tabiatına aykırı. Fiyat ya düşüş eğilimindedir ya da çıkış eğilimindedir ve bu iniş çıkışlar dalgalanmak mahiyetinde gerçekleşir. İnişte de ufak tefek çıkışlar olur, çıkışta da ufak tefek inişler gerçekleşerek eğilim devam edebilir. İşte bu dalgalanmaları fırsat kollayarak fiyatları takip edenler kısa vadeli alım satımlarla kar elde edebilir.

İkinci senaryoda altından getiri elde edebilecek yatırımcılar uzun vadeli ve vade boyunca az da olsa sürekli sepete altın koyanlar grubudur. Her ay belli bir miktar altın alarak sepete koyanların altını ortalama alış fiyatları sürekli makul bir fiyatta kalır ve muhtemelen altını bozdurduklarında sepetteki altınların ortalama ağırlıklı alım fiyatlarından daha fazla değere bozdurmuş olurlar altınları.

Ya çok kısa vadedeki dalgalanmalarda al-sat yaparak, yahut da uzun vadeli sürekli alımlarla para kazanmayı amaçlayanlar büyük ihtimalle kazançlı çıkarlar.

Altından para kazanamayacaklar ise panik alım satımları yapanlardır. Piyasanın, fiyatların çok oynak olduğu zamanlarda yapılan yüklü alım satımların zararla sonuçlanma ihtimali çok yüksek. Fiyatlar düştü diye varını yoğunu altına yatıran kişilerin genelde fiyatların düşme eğiliminde panikle zararına satışla altınlarını bozdurduklarını gözlemliyoruz.

Dikkat edilmesi gerekenler, tüm yumurtalarınızı aynı sepete koymayın.

Yani birikiminizin hepsini tek varlığa yatırmayın. Özellikle altın konusundaki duyduğunuz fiyat tahminleri çok yanıltıcı olabilir. Her duyduğunuza itibar etmeyin. Bu işin içindekiler dahi asla fiyatların önümüzdeki dönem nerelerde olacağını bilmiyorlar. Aklı başında olanları da fiyat konusunda açıklama yapmıyorlar zaten. Kısa vadede nakite ihtiyacınız varsa elinizdeki mevcut nakiti bir varlığa yatırmayın. Altın için dediğim gibi ya uzun vadeli sepet stratejisini seçin ya da kısa vadeli olan, dalgalanmaları fırsat kollayarak al-sat stratejisini.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Hüseyin Deniz Arşivi