Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Hareket Adamı Mehmet Said Ertürk

Hareket Adamı Mehmet Said Ertürk

Bu haftaki eserimiz Beyan Yayınları’ndan. “Hareket Adamı Mehmet Said Ertürk” ismini taşıyan kitabı, Mehmet Çelen kaleme almış.

Kitabı görünce aklıma; “kültür yayıncılığı” ile “tüccar yayıncılık” geldi.
Bilindiği gibi günümüzde iki tür yayıncılık vardır. Birincisi “para” için yapılan, diğeri “kültür” için yapılan yayıncılık.
Beyan Yayınları, kültüre hizmet için yayıncılık yapan yayınevlerinden birisidir. Yayınladığı eserler bunun bir göstergesidir.
Anadolu’yu mayalayan insanları hayat ve hatıralarıyla kültürümüze kazandırma çabası, “inanılmış bir davanın,” yaşama gayretinden başka bir şey değildir.
Bu çerçevede Beyan Yayınları’ndan üç ayrı eser çıkmış. Üçü de kendi sahasında Anadolu’nun gönül erleri.
Hayatları ve hatıratlarıyla, dünyayı bir “amaç” olarak değil, bir “araç” olarak gören isimlerden birisi Mehmet Said Ertürk Hocaefendi.
……..
Malatyalıların fikir ve aksiyon dünyasına büyük katkıları olan, “İlim ve Hareket Adamı Mehmet Said Ertürk Hocaefendi”nin hayat ve hatıratını, Mehmet Çelen kaleme almış.
Malatya’da ve Türkiye’de meşhur “Üç Said” olarak bilinen Said’lerden biri olan Ertürk Hocaefendi’nin hayatı ve düşünceleri bugünleri anlamamızı kolaylaştırıyor.
Eserde, Mehmet Said Ertürk Hocaefendi’nin hayat hikâyesinin yanında, düşünceleri ve fikirleri de genişçe yer alıyor.
Değişik kesimlerle olan ilişkilerinin yer aldığı kitapta, Mehmet Said Ertürk’ün oğlu Ahmet Ertürk’ün de bir takdim yazısı bulunuyor.
Bu kitap, bir biyografi çalışması olmakla birlikte, o dönemde geçen önemli olayları gündeme getirerek tarihe not düşmeye çalışıyor.
Mehmet Said Ertürk’ün, Malatya ilim havzasında öncülük başta olmak üzere çok önemli görevler üstlendiği sade bir dille ifade ediliyor.
İslâm dininin sahih bir anlayışla yaşanması, uygulanması ve anlaşılması için büyük gayretleri olduğu dile getiriliyor.
İslâm’a sonradan eklenen bid’at ve hurafelerden uzak, kitap ve sünnet ışığında dinin yaşanması Hocaefendi’nin birinci hedefi olduğu, bu konuda ilmî çalışmalar yanında sürekli hareket içinde bulunduğu işleniyor.
Kitapta şark medreseleri de gündeme taşınıyor. Bu medreselerin müfredatı, toplumdaki fonksiyonları, ilmî çalışmaları, talebelerin yetişme ve yetiştirilme metotları da anlatılıyor ve okuyucuya zengin bilgiler aktarılıyor.
Kitaba konulan ekler bölümü ise bir belge niteliğinde.
Mehmet Said Ertürk Hocaefendi’nin ilmî mektuplaşmaları yanında diğer mektuplarını, dostlarının değerlendirme yazılarını, birçok dostuyla yapılan röportajları ve hakkında yazılanlar da eserde yer alıyor.
Çok zengin bir muhtevaya sahip ekler bölümü, kitaba daha bir güzellik katıyor. Toplam 414 sayfadan oluşan eser, akıcı ve sade bir dille kaleme alınmış.
Malum biz sohbet toplumu olduğumuz içi bu tür eserlerin basılması ve okunması elzemdir. “Susun!” denildiğinde “susmayanların” hayatları bilinmelidir.
Bilgi için Beyan Yayınları:
0212 512 76 97

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi