Bilal Şahan

Bilal Şahan

ASM’ler bedava ise bu neyin parası?

ASM’ler bedava ise bu neyin parası?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, faiz lobisine karşı açtığı savaşı sürdürüyor. Lobinin, faiz dışı gelirlerini diline dolamış durumda, “kredi kartı kullanmayın” diyor.

Bu konunun teferruatına girmeden sadece ve sadece bankaların  son bir yıl içinde gelir kalem sayısını 31’den 60’a yükseldiğini hatırlatır, ilgili bakan ve kurumun icraatlarına ve açıklamalarına bakmasına hatta kısa yoldan sonuca ulaşması için “Meclisteki Faiz lobisi Gediği başlıklı yazımı okumasını tavsiye ederim.

Her işlemi paraya dönüştürmenin yolunu arayıp bulan bankalar ile devlet arasında fark var mı sizce? Bence yok.

Akaryakıttaki durum meydanda. Bu konuda merhum Bülent Ecevit’i rahmetle anmak lazım.

Kısa bir süre önceki ehliyet değişim hikayesi de ortada. 24 milyon  kişiyi ilgilendiren bir konuda alınması planlanan  değerli kağıt parası 101 lira idi. Sosyal medyadaki tepkilerden sonra bu ücret 15 liraya düşürüldü. Demek ki tepki gelmese…

Elime “Sağlıklı Yaşam Bilgileri” adlı bir kitapçık geçti. SGK tarafından hazırlanmış, ön kapağın alt tarafında “Bilgili Vatandaş İçin Sosyal Güvenlik 1” yazdığına göre kitapçığın devamı gelecek.

İçeriğide bir hayli zengin. Hasta haklarından akılcı ilaç kullanımına, genel sağlık sigortasından MEDULA sistemine kadar  ne ararsan var.

Benim ilgi odağım muayene ücretleri oldu. Ne de olsa size bir sözüm vardı; “özel hastanelere 12 TL ödenmesine rağmen hastaya neden bir  daha  SGK sisteminde borç çıkar, eczaneye yine 12 TL ödenir?” sorusunun cevabına baktım, bulamadım.

Özel hastanenin birinin muhasebesini arayarak durumu sordum; “hasta acile gelmiştir fakat acil kapsamına girmediğinden SGK,  muayene ücretini TC’sine yansıtmıştır” cevabını aldım. “ Hasta, hastaneye para ödemiş ama “ deyince  “bilemiyorum” dendi.

Hastanelerin bazıları, SGK için aldıkları muayene ücretlerine fiş kesmiyormuş. Eczaneler kesebilirken özel hastanelerin kesememesine de anlam veremedim doğrusu.

Yazıya başlamadan önce  telefonla arayan gazeteci dostumun sorusuna da cevap aradım amma velakin bulamadım.

Arkadaşım der ki: İşyeri hekimine muayene oldum. İlaçlarımı almaya gittim. Benden muayene parası aldılar. Bu ne iştir?”

Sanki SGK Başkanı benim. Aç sor…

Kitaba göre; aile hekimi ücretsiz, devlet ve üniversite hastaneleri  5 TL, özel hastaneler 12 TL. Ancak, uygulama böyle değil.  Hükümet, aile hekimi ücretsiz diye reklam yapadursun SGK bankalar gibi  vatandaştan para almanın yolunu bulmuş. Bu  yöntemin adı : Reçete Katılım Payı. Başlangıç fiyatı 3 TL.

Aile hekimi ücretsiz ise, işyeri hekiminin maaşını devlet vermiyorsa, hasta gittiği hastane için muayene parası ödüyorsa, ilaçta da katılım payını, ilaç fiyat farkını da veriyorsa bu “reçete katılım payı” nedir?

Hasta reçete katılım payının yüzde kaçını ödüyor, belli değil. Reçetenizdeki ilaç 3 kalemden fazla ise her kalem için 1 TL daha ekleniyor. Sisteme bak.

Bu bilginin kitapta yeralmaması da ilginç. Unutmuşlardır diye düşündüm. Kitabı hazırlayanlara baktım, SGK Başkanı’ndan çalışanına kadar herkes var ama eczacı yok.

“Deli Dumrulun” resmisi de özeli de vatandaşa söz geçiriyor. O zaman ne diyoruz ? #delidumrulluğason

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Bilal Şahan Arşivi

Tohum

18 Eylül 2014 Perşembe 13:33