Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Muhalefet intihara mı hazırlanıyor?

Muhalefet intihara mı hazırlanıyor?

Yerel seçimler yaklaştı ve siyasilerde ateş bacayı sardı...

Hele muhalefet!..

“Ne yapsak etsek de Ankara ve İstanbul’da belediye başkanlıklarını alsak?...” diye teori üstüne teori, strateji üstüne strateji, kurnazlık üstüne kurnazlık gırla gidiyor.

Önceki hafta, bir CHP-MHP iş birliği tuzağı konuşuldu.

Seçim olacak, bazı yerlerde MHP kendine oy istemeyecek, CHP’yi destekleyecekti güyâ.. Bunun düpedüz, MHP’yi ölmeden toprağa gömmek olduğunu anlayan MHP yöneticileri, hemen reddettiler... Reddettiler de yarın ne olur belli olmaz. MHP bu... Mübarek, grupta durduğu gibi durmuyor ki...

Amaç iktidarı Yerel Seçimler’de can evinden vurmak isteyenlerin iştahı, siyaset afyonu yutmuş gibi beyinleri bulandırırsa, bu muhalefetin intihar etmesi, kendi ipini kendi seçmesi demektir.

Zaman zaman bu iki partinin iş birliğini isteyenler öyle iştahlı konuşuyorlar ki, sanki işbirliği yapılmış ve iktidar devrilmiş...

Ağızlarının suyunu akıta akıta işbirliği konuşanların heyecanlarından anlaşılıyor ki, Yerel Seçimler, kendileri için son çare... Ne yapıp edip iktidarı köşeye sıkıştırmaları lazım. Yoksa atı alan değil Üsküdar’ı, İzmit’i geçmiş olacak seçimlerden sonra.  

“Son koz” psikolojisi veya “ya herro ya merro” resti, siyasette çok kötü bir psikolojidir. Bütün varlığını ortaya koyup sonunda beklenenden daha büyük bir hüsran ile karşılaşma riski vardır.

Evet... Başaranlar risk alanlardır ama risk ile aptallık arasında da bir sınır vardır. Bu iyi hesaplanmazsa, bütün varlığını kaybetmiş müflis kumarbaz gibi kalkmak da vardır masadan.

***

Olmaz ya... Hadi oldu da bu iki parti iş birliği yapmaya karar verdi diyelim... Proje tuttu ve bazı MHP’liler oylarını CHP adaylarına verdi farz edelim... (CHP’den MHP’ye oy gelmez!... Bunu aha şuraya yazıyorum!...) Bu durumda ne olacak, MHP yüzde 10’larda kalacak ama CHP yüzde 30’lara yaklaşacak...
Basit bir hesapla bu işten kim kârlı çıkmış olacak?
Kim “Ben yüzde 30’luk bir partiyim?” diyecek ve 2015’teki Genel Seçimlere gidilirken rüzgarı kim yakalamış olacak? CHP değil mi?..

Bu iş birliğinden MHP’nin kazancı, 1-2 belediye başkanlığı mı olacak yani?...

Yok... Yok... Hem muhalefet intihar etmez; hem de eski sevgilimin, diğer mahallenin çocuklarıyla düşüp kalkacağını hiç zannetmiyorum.

İş birliği olursa ne olur?...
Başlıkta dediğim olur.

Belki Türkiye için böylesi hayırlıdır. Böylece 20. yüzyılda kalmış muhalefet partileri gider; bunların yerine, nitelikli muhalefet edecek yeni partiler kurulur ve “düşmanımın düşmanı dostumdur” ilkesizliğinin hüküm sürdüğü düzeysiz muhalefet zihniyetinden kurtulmuş oluruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum
Prof. Dr. Namık Açıkgöz Arşivi